Sari direct la conținut

Apusul multiculturalismului? Marea Britanie calca pe urmele Germaniei

Contributors.ro
Petru Clej, Foto: Contributors.ro
Petru Clej, Foto: Contributors.ro

In Marea Britanie, premierul David Cameron a starnit reactii de protest din partea opozitiei si a unor organizatii musulmane din Marea Britanie, cand a criticat „multiculturalismul de stat”.

Intr-un discurs rostit la Munchen cu prilejul unei conferinte asupra terorismului, premierul britanic a cerut faurirea unor identitati nationale mai puternice, printr-un „liberalism mai muschiulos”.

„Sub doctrina multiculturalismului de stat am incurajat diferite culturi sa duca vieti separate, departe una de cealalta si de ansamblul societatii”, a spus premierul Cameron. Desi nu s-a referit exclusiv la islam, premierul britanic a mentionat in mai multe randuri fundamentalismul musulman si a spus ca trebuie opriti predicatorii religiosi care indeamna la ura si interzice organizatiile care incita la terorism. El a pus sub semnul intrebarii finantarea din bani publici a unor organizatii care sub o forma sau alta incurajeaza, chiar si tacit, extremismul.

David Cameron a fost extrem de franc, dar el nu vorbeste pentru prima oara in mod critic la adresa „multiculturalismului de stat”. A mai facut-o si acum trei ani, numai ca atunci nu era prim ministru. Criticile opozitiei nu s-au lasat asteptate. Deputatul Laburist Sadiq Khan a spus, nici mai mult nici mai putin, ca premierul scrie propaganda pentru organizatia ultra-nationalista English Defence League (Liga Apararii Engleze), care organiza o actiune de protest anti-islam la Luton in aceeasi zi. Presedinta Partidului Conservator, Sayeeda Warsi, membra a Camerei Lorzilor si prima femeie musulmana carev face parte din cabinetul britanic, a respins aceste critici ale parlamentarului musulman Laburist ca „denigratoare”. Dar criticile au avut si un alt unghi. Fostul ministru Laburist de interne, David Blunkett, a spus ca e binevenita promovarea identitatii nationale, dar ca intentia actualului guvern de coalitie Conservator – Liberal Democrat de a renunta la lectii de cetatenie in scoli pune sub semnul intrebarii o astfel de promovare.

Mai multe organizatii musulmane britanice i-au reprosat premierului britanic ca si-a ales o tinta gresita, ca intre multiculturalism si extremism nu sunt exista o legatura directa. Scepticismul sau macar reducerea entuziasmului la nivel guvernamental cu privire la multiculturalism in Marea Britanie nu este de data recenta. Deja premierul Tony Blair schimbase tonul dupa atentatele teroriste de la Londra din 7 iulie 2005, iar succesorul sau, Gordon Brown, a vorbit despre intarirea identitatii „britanice”. Problema este ca Marea Britanie, spre deosebire de Franta, de pilda, are o politica extrem de liberala fata de minoritatile etno-religioase. Nu numai ca exista scoli musulmane finantate din banii statului, dar aici folosirea valului islamic de catre femei in institutiile publice e un lucru comun. Interventia lui David Cameron vine la circa trei luni dupa o luare de pozitie similara a cancelarului Germaniei, Angela Merkel, care spusese ca imigrantii trebuie sa invete limba germana, iar multiculturalismul a esuat.

Este un semn ca politicienii din Europa Occidentala au inceput sa raspunda unor semne care vin din randul electoratului, tentat in destule tari de votul de extrema dreapta. Cameron si Merkel, ambii politicieni de centru-drepta, dau glas unor ingrijorari impartasite de un numar tot mai mare de cetateni europeni.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro