Sari direct la conținut

Arbitrul telecom decide reducerea tarifelor de interconectare ale Cosmote, Zapp si RCS&RDS. Operatorii se contreaza iar

HotNews.ro

Arbitrul telecom (ANC) a anuntat marti decizia ca Telemobil, Cosmote si RCS&RDS sa-si reduca si mai mult tarifele de terminare a apelurilor in retelele proprii, de la 1 iulie 2010. Cea mai puternica reactie vine din partea Telemobil (Zapp), care sustine ca decizia „recompenseaza” pe Orange si Vodafone, ale caror tarife au trebuit sa scada intr-un interval de 4 ani si nu 1 an, ca in cazul operatorilor mici. In replica, Orange si Vodafone, sustin ca masura este corecta in conditiile in care doi dintre operatori activeaza in piata de mai bine de 10 ani.

Informatia pe scurt:

  • Autoritatea de reglementare in telecomunicatii (ANC) a decis scaderea si mai mult, de la 1 iulie 2010, a tarifelor de interconectare percepute de Cosmote, Telemobil si RCS&RDS.
  • Telemobil sustine ca ANC recompenseaza Orange si Vodafone. Cosmote nu a dorit sa comenteze.
  • Vodafone si Orange cred ca decizia este partial corecta in conditiile in care doi din cei trei operatori activeaza de peste 10 ani in piata.

“Am incheiat consultarea nationala pe marginea proiectelor de decizie privind interconectarea cu operatorii de telefonie mobila. Ne mentinem decizia de a reglementa tarifele de interconectare ale tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila. In plus fata de propunerea initiala, am decis introducerea unei noi etape de reducere la 1 iulie 2010 pentru Cosmote, Telemobil si RCS&RDS, cei trei operatori care nu au fost pana in prezent supusi obligatiei de control al tarifelor”, a declarat presedintele ANC, Liviu Nistoran.

Astfel, tarifele maxime pentru serviciile de terminare a apelurilor in retelele Cosmote si Telemobil vor scadea in trei etape, conform unei pante de ajustare de 15 luni, pana la atingerea simetriei cu tarifele Orange si Vodafone la data de 1 iulie 2010. Pentru ca a intrat recent pe piata telefoniei mobile, RCS&RDS va beneficia de o panta de ajustare mai lunga.

Concret, la 1 iulie 2010, tarifele maxime percepute de Cosmote si Telemobil vor fi la acelasi nivel cu al celor percepute de Orange si Vodafone, respectiv 5,03 eurocenti pe minut, in timp ce RCS&RDS va avea un tarif de 5,67 eurocenti/minut. In planul initial, pe 1 ianuarie 2010, tarifele Orange si Vodafone trebuiau sa fie de 5,03 eurocenti /minut, ale Cosmote si Telemobil de 5,67 eurcenti/minut, iar ale RCS&RDS de 6,4 eurocenti/minut.

Telemobil: ANC recompenseaza pe Orange si Vodafone. Cosmote: Nu comentam acum

Decizia a starnit reactii aprinse in randul operatorilor de telefonie mobila, Telemobil acuzand autoritatea de reglementare ca avantajeaza marii operatori.

„In forma prezenta, aceasta decizie este benefica exclusiv celor 2 operatori mari, care fiind in imposibilitatea de a mai realiza aceleasi profituri din serviciile de interconectare, au fost ‘recompensati’ de autoritate prin posibilitatea reducerii costurilor fara sa le afecteze profitul. (…)Aplicarea deciziei in forma actuala face ca operatorii cu cota de piata mult mai mica sa fie supusi unui proces de reglementare mult mai aspru decat in cazul reglementarii initiale a celor 2 mari operatori. Acest lucru este evident si din faptul ca panta de ajustare a tarifelor de interconectare pentru cei 2 mari operatori a fost de 4 ani, pe cand in cazul operatorilor mici aceasta a fost redusa la 1 an”, au precizat pentru HotNews.ro, oficialii Telemobil.

Potrivit acestora, „ANC nu a aplicat prevederile obligatorii din ordonanta 34/2002, conform careia tarifele de interconectare trebuie reglementate numai in anumite situatii si tinand cont exclusiv de costurile unui operator. In cazul de fata pentru a putea gasi o solutie in vederea reglementarii tarifelor operatorilor mici s-a dat prioritate unor recomandari, fara valoare juridica, emise la nivelul unor grupuri de lucru si fara sa se tina cont de prevederile imperative ale legislatiei romanesti si europene aplicabile”.

Oficialii Cosmote au tinut sa precizeze doar ca „formei initiale a proiectului i-au fost aduse modificari relevante si ne pastram comentariile pentru momentul cand vom avea versiunea finala a acestei decizii ANC”.

Vodafone si Orange: Decizie partial corecta in conditiile in care Cosmote si Zapp activeaza in piata de peste 10 ani

In replica, oficialii Vodafone au amintit ca doi din cei trei operatori activeaza in piata de mai bine de 10 ani si ca ar fi asteptat o simetrie a tarifelor inca din acest an.

„In opinia noastra, reglementarea tarifelor de interconectare pentru Cosmote, Telemobil si RCS & RDS era absolut necesara, mai ales ca pentru doi dintre acesti operatori, survine la mai bine de 10 ani de la intrarea pe piata. Cu toate acestea, ne-am fi asteptat ca atingerea simetriei tarifelor sa se produca inca din cursul acestui an, si nu din iulie 2010”, au declarat reprezentantii Vodafone Romania.

Chiar si cu aceasta decizie, al doilea mare operator de telefonie mobila din Romania, dupa numarul de clienti, considera ca Zapp, Cosmote si RCS&RDS sunt inca subventionate de Orange si Vodafone.

„Credem ca toate aceste intarzieri in atingerea simetriei genereaza un dezechilibru pe piata comunicatiilor mobile. Operatorii Cosmote, Zapp si RCS & RDS primesc astfel o subventie din partea primilor doi operatori, ceea ce poate fi considerata o decizie favorizanta, mai ales in contextul economic actual”, au mai mentionat oficialii Vodafone.

Ca „forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili rezolva partial lucrurile” sunt de parere si oficialii Orange Romania.

„Aceasta inca mai creeaza avantaje pentru anumiti operatori care activeaza deja de zece ani pe piata locala a telecomunicatiilor”, mai spun acestia.

ANC: Nemultumirea operatorilor este dovada gasirii compromisului ideal

In replica la aceste reactii, reprezentantii ANC au tinut sa concluzioneze ca nemultumirile operatorilor denota faptul ca autoritatea a actionat corect.

„Faptul ca nici unul dintre operatorii de telefonie mobila nu mai este multumit de decizia ANC privind tarifele de interconectare poate insemna un singur lucru: autoritatea si-a facut datoria in mod echidistant si nu a favorizat pe nici unul dintre competitori, ceea ce inseamna ca am gasit acel compromis ideal pentru concurenta si pentru utilizatori”, au mai spus pentru HotNews.ro, oficialii ANC.

In urma prelungirii termenului de consultare publica pe marginea acestor masuri, ANC a decis ca prima etapa de ajustare a tarifelor sa se aplice incepand cu 1 aprilie 2009. Forma finala a deciziei privind tarifele de interconectare pentru operatorii mobili va fi transmisa Comisiei Europene si autoritatilor de reglementare din celelalte state membre, care pot transmite observatii in termen de o luna de la notificare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro