Sari direct la conținut

„Aroganță și obrăznicie totală”: Putin acuză Occidentul că refuză să se conformeze cererilor Rusiei în acordul cerealelor

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Pavel Golovkin / AP / Profimedia

Președintele rus, Vladimir Putin, a calificat drept „aroganță și obrăznicie” eșecul Occidentului de a se conforma cererilor Moscovei de a prelungi inițiativa ONU privind cerealele de la Marea Neagră și a declarat că țara sa ar lua în considerare revenirea dacă vor fi îndeplinite condițiile, potrivit CNN.

„Pur și simplu aroganță și obrăznicie totală. Promisiuni și vorbe goale. Și nu au făcut decât să se compromită cu asta”, a declarat Putin în timpul unei întâlniri la distanță cu membrii guvernului, transmisă miercuri.

„A fost subminată autoritatea, printre altele, a conducerii secretariatului ONU, care a acționat de fapt ca un garant al acordului privind cerealele.”, a spus el.

Moscova a dat dovadă de „miracole de rezistență și toleranță”, prelungind continuu acordul în trecut, a declarat președintele rus.

„Occidentul a făcut totul pentru a deraia acordul privind cerealele, nu și-au cruțat eforturile”, a spus el, adăugând că Rusia a fost împiedicată să doneze îngrășăminte țărilor cele mai sărace.

Ce vrea Rusia?

Putin a mai spus că Moscova va lua în considerare posibilitatea de a reveni la acord dacă toate principiile din acesta, fără excepție, vor fi luate în considerare și implementate.

„Continuarea acordului privind cerealele în forma în care a existat și-a pierdut orice sens. De aceea, ne-am opus prelungirii în continuare a acestui așa-numit acord”, a declarat el.

„Vom examina posibilitatea de a reveni (la acord), dar cu o singură condiție: ca toate principiile participării Rusiei la acest acord să fie luate în considerare și puse în aplicare fără excepție și în întregime”, a declarat Putin în cadrul unei ședințe de guvern transmise la televiziune.

Rusia a decis în această săptămână să nu prelungească acordul menit să permită exporturile de cereale ucrainene, după luni de critici la adresa textului, Moscova susținând că propriile sale livrări de produse agricole și îngrășăminte sunt împiedicate de sancțiuni.

De asemenea, ea cere ca băncile și instituțiile financiare rusești să fie reconectate la sistemul bancar internațional SWIFT, de care au fost private după începerea ofensivei din Ucraina în 2022.

Sectorul agricol rusesc, unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume alături de Ucraina, se confruntă, de asemenea, cu o penurie de piese de schimb pentru utilaje și industrie, precum și cu probleme legate de asigurarea navelor.

Moscova mai cere reluarea funcționării giganticului gazoduct care leagă orașul rusesc Togliatti de portul ucrainean Odessa, folosit pentru a exporta amoniac, o componentă cheie a îngrășămintelor.

Această conductă, care a fost scoasă din funcțiune de la conflict, a fost deteriorată în urma unei explozii imputate Kievului de către Moscova în luna iunie.

„De îndată ce (aceste condiții) vor fi îndeplinite, vom reveni imediat la acest acord”, a insistat Putin, acuzând Occidentul că a „profitat fără rușine” de exporturile de cereale din Ucraina.

„În loc să ajute țările care au cu adevărat nevoie, Occidentul a folosit acordul privind cerealele pentru șantaj politic și l-a transformat într-un instrument de îmbogățire a multinaționalelor și a speculatorilor de pe piața mondială”, a acuzat el.

În opinia sa, acordul privind cerealele a dus la pierderi de 1,2 miliarde de dolari pentru fermierii ruși și la o scădere a rentabilității exporturilor.

„Țara noastră este în măsură să înlocuiască cerealele ucrainene atât din punct de vedere comercial, cât și gratuit”, a continuat Putin, prezicând o „recoltă record” în acest an.

Amintim că Moscova a anunțat luni că renunță la acordul privind cerealele, care a permis în ultimul an exportul în siguranță de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră pentru a contribui la soluționarea unei urgențe alimentare globale.

Kremlinul a avertizat inclusiv marți că încercările de a expedia cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră fără garanții de securitate din partea Rusiei ar implica „riscuri”, deoarece – susține Moscova – Kievul a folosit aceste ape pentru activități militare.

Citește și:

____

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro