Sari direct la conținut

Arthur Sulzberger, omul care a condus timp de peste 3 decenii cotidianul New York Times, a murit la varsta de 86 de ani

HotNews.ro
Arthur Sulzberger, Foto: Reuters
Arthur Sulzberger, Foto: Reuters

Fostul director si presedinte general al New York Times, Arthur Sulzberger, initiatorul unor schimbari profunde la unul dintre dintre cele mai prestigioase ziare americane, a incetat din viata sambata la varsta de 86 de ani, relateaza AFP. Arthur Ochs Sulzberger a condus compania de media New York Times timp de 34 de ani, perioada in care publicatia a castigat 31 de premii Pulitzer.

The Times a anuntat sambata ca Arthur Sulzberger a decedat la domiciliul sau din Southampton, statul New York, in urma unei lungi suferinte cauzate de boala.

Arthur Ochs Sulzberger, cunoscut dupa porecla din copilarie – Punch-, a preluat conducerea companiei in 1963, ca director al publicatiei si presedinte al Consiliului de Administratie, relateaza Reuters. A renuntat la pozitia de director in 1992 in favoarea fiului sau, Arthur Sulzberger Jr., iar in 1997 i-a transferat si pozitia de presedinte al Consiliului de Administratie.

„Punch, iubit de colegii sai, a fost unul dintre cei mai admirati directori ai companiei”, a precizat Sulzberger Jr. intr-o declaratie de presa.

The Times este condus acum de a patra generatie a familiei. Bunicul lui Arthur Sulzberger, Adolph O. Ochs a cumparat Times in 1896, numele de Ochs-Sulzberger fiind unul dintre putinele nume care au reusit sa se mentina in categoria „mogulilor media”, in conditiile in care familii celebre precum Pulitzer, Chandler si Bancroft au ales sa abandoneze industria media. The Times citeaza, in acest context, o afirmatie a fostului sau sef, care spunea cu umor: „concluzia mea este simpla; nepotismul functioneaza”.

Decesul lui Sulzberger survine intr-o perioada dificila pentru The Times, care a vandut mai multe bunuri in ultima vreme si ale carei actiuni sunt in scadere.

New York Times scrie in editia de sambata, intr-un articol complex (11 pagini in versiunea electronica) dedicat fostului presedinte al companiei, ca Arthur Sulzberger a fost de parere ca este necesar ca o intreprindere de presa sa poata sa castige bani pentru a-si pastra o „voce puternica si independenta”.

Aceasta independenta s-a evidentiat in 1971, cand Sulzberger a dat unda verde publicarii vestitelor „Pentagon Papers”, documente clasate secret al apararii despre razboiul din Vietnam, scrie AFP.

Administratia Nixon a cerut oprirea publicarii insa The Times a refuzat, castigand in justitie, la Curtea Suprema. Cazul The Times v. Sullivan s-a incheiat cu o decizie care a marcat istoria libertatii presei in Statele Unite. Hotararea stabileste ca trebuie atins un anumit grad de rea intentie inainte ca relatarile din presa privind figuri publice sa poata fi catalogate drept defaimari.

„A fost o figura mitica in casa noastra – omul care a sfidat ordinele de la Casa Alba si amenintarea cu inchisoarea pentru a publica documentele secrete ale Pentagonului”, a declarat Andrew Rosenthal, redactorul editorial al NY Times si fiul fostului editor al NY Times Abe Rosenthal, citat de Reuters.

La mijlocul anilor ’70, Sulzberger a impartit ziarul in sectiuni specializate pentru Sport, Casa, Weekend etc., o initiativa dispretuita de multi care considerau ca o astfel de schimbare pune la indoiala credibilitatea unui ziar serios. Succesul a fost insa imediat, iar modelul a fost preluat la scara larga.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro