Astra ar putea scapa de o parte din datorii: Inalta Curte i-a admis in principiu recursul in litigiul cu CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 milioane de lei
Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis in principiu marti, 29 septembrie, recursul facut de Astra Asigurari in litigiul cu CNADNR, care vizeaza o potentiala obligatie de plata de 95 milioane lei pentru societatea controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Inalta Curte a mai stabilit ca termen pentru solutionarea recursului, data de 9 februarie 2016. Astra, impotriva careia ASF a cerut in instanta, in aceasta luna, deschiderea procedurii falimentului, ar trebui sa achite catre CNADNR suma de 93,93 milioane de lei in baza unei polite emise in favoarea Romstrade, companie aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. In plus, Astra mai are de platit si cheltuieli de judecata, astfel ca datoria totala catre CNADNR se ridica la aproximativ 95 milioane de lei.
- „Admite in principiu recursul declarat de recurenta-parata SOCIETATEA ASIGURARE-REASIGURARE ASTRA SA Bucuresti. Stabileste termen pentru solutionarea recursului la 9 februarie 2016, cu citarea partilor”, se arata in solutia data in 29 septembrie de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In legatura cu acest litigiu, auditorul independent Deloitte Audit explica intr-un raport emis pe 21 mai 2015, inainte ca ASF sa ceara deschiderea procedurii de faliment la Astra, urmatoarele:
- „Una dintre masurile operationale incluse in planul de redresare financiara propus de Administratorul Special si aprobat de ASF presupune solutionarea amiabila a litigiilor generate de politele de asigurare incheiate cu S.C. ROMSTRADE S.R.L. Cu toate acestea, asa cum este prezentat in nota 2, litera e), in data de 14 octombrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a respins ca nefondat apelul declarat de Societate. Hotararea pronuntata este executorie, astfel incat in perioada imediat urmatoare, beneficiarul politelor de asigurare, respectiv Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania („CNADNR” – beneficiarul politei de asigurare) poate trece la executarea silita a Societatii si colectarea sumelor dispuse prin sentinta Tribunalului Bucuresti, in valoare de 94.885.786 RON.
- In februarie 2015, Societatea a depus cererea de recurs la aceasta decizie. Cu toate acestea, in data de 6 aprilie 2015, prin Decizia nr. 13693, executorul judecatoresc a comunicat Societatii instiintarea privind declansarea procedurii de executare silite si a transmis adrese de infiintare a popririi pentru toate conturile bancare si de trezorerie. Societatea a intreprins o serie de actiuni de natura juridc-administrativa si pe data de 14 aprilie 2015, a obtinut suspendarea provizorie a popririi conturilor bancare si de trezorerie pana la solutionarea, la o data ulterioara, a cererii de executare silita. La data acestui raport, decizia finala si irevocabila pentru solutionarea litigiului si a procedurii de executare silita este incert”.
Decizia ASF privind declansarea procedurii de faliment la Astra Asigurari a fost publicata luni, 31 august 2015, in Monitorul Oficial. De la acest moment, asiguratii care au de recuperat bani de la acest asigurator pot solicita deschiderea dosarului de dauna printr-o cerere adresata Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA). Trebuie stiut insa ca falimentul unui asigurator este hotarat de catre o instanta judecatoreasca si ca FGA va efectua platile catre creditorii de asigurari de la data ramanerii definitive a hotararii privind deschiderea procedurii de faliment in limita plafonului legal (450.000 lei/creditor de asigurare).
Astra Asigurari, firma care va intra in procedura de faliment, avea 842.026 de polite RCA la sfarsitul lunii iunie 2015, dintre acestea 150.941 fiind polite detinute de persoane juridice si 691.085 de polite fiind detinute de persoane fizice.
Pentru detalii privind situatia de la Astra citeste si: