Sari direct la conținut

Atacuri cibernetice, în creștere în România: 340 de adrese IP de la care se lansează atacuri și malware cu rol pur distructiv

HotNews.ro
Raport DNSC 5 aprilie, Foto: DNSC
Raport DNSC 5 aprilie, Foto: DNSC

​Atacurile cibernetice s-au intensificat în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, până marți fiind identificate undeva la 340 de adrese IP din diverse zone geografice de pe care se lansează atacuri mai complexe sau mai simple care pot afecta și România, a declarat miercuri Dan Cîmpean, șeful Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Acesta spune că în acest an a observat și apariția unor atacuri cu rol pur distructiv.

  • „Ne confruntăm de mulți ani cu un nivel ridicat de atacuri cibernetice. Noi la Directorat detectăm zilnic între 500.000 și 800.000 de evenimente de securitate cibernetică relevante, dintre care undeva între 200.000-300.000 le putem considera atacuri, acestea țintind între 150-250 de elemente de infrastructură relevante la nivel național.
  • Atacurile s-au intensificat în contextul conflictului militar din regiune. Noi publicăm o listă de surse ale acesto atacuri în contextul războiului din Ucraina – este o lista care a ajuns ieri undeva la 340 de adrese IP din diverse zone geografice de pe care se lansează atacuri mai complexe sau mai simple în contextul războiului din Ucraina.
  • Invităm experții IT să o consulte și să-și configureze echipamentele pentru a putea izola și preveni aceste atacuri care ar putea să-i afecteze și pe ei.”, a declarat miercuri Dan Cîmpean, șeful DNSC, în cadrul unui eveniment organizat de Financial Intelligence.

Cîmpean: Observăm malware care nu are alt rol decât să șteargă date, să blocheze dispozitive, să le cripteze până la punctul în care nu mai pot fi recuperate

Acesta s-a referit și la anumite situații noi apărute în spațiul cibernetic național.

„Mi-aș dori foarte mult să înceteze naivitatea unora dintre noi că suntem în siguranță deplină în spațiul cibernetic. Există riscuri, există grupări criminale și state care operează în acest spațiu. Ce am observat și s-a manifestat în acest an este că au început tot mai multe incidente și atacuri cibernetice care au natură pur distructivă, deci nici măcar nu mai vorbim de criminalitatea cibernetică, de criptarea unor date și acel fenomen ransomware.

Observăm malware care nu are alt rol decât să șteargă date, să blocheze dispozitive, să le cripteze până la punctul în care să nu mai poată fi recuperate. Multe dintre aceste incidente impactează în mod nediscriminatoriu autorități, firme și simpli utilizatori.”, a mai spus acesta.

Cea mai recentă listă cu site-uri de fake news și adrese IP care ar putea fi utilizate la atacuri publicată pe site-ul DNSC este din 5 aprilie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro