Atenție la polițele RCA emise electronic: Poliția le vrea pe suport de hârtie, în original, iar amenzile pot ajunge la mii de lei
În epoca internetului, polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail nu este suficientă în cazul unui control în trafic. Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a cerut să-i prezinte polița RCA pe suport de hârtie, în original. În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise online nu au ștampile și semnături în original, acestea fiind imprimate electronic. Pot fi probleme în cazul unui control al polițiștilor? Vezi în articol ce spune ASF, dar și răspunsurile furnizate de Poliția Română la solicitarea HotNews.ro.
Informația pe scurt:
- Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine varianta pe hârtie s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.
- Ce a pățit un cititor HotNews.ro care s-a bazat că poate arăta polițistului de pe telefon polița RCA a mașinii.
- În Parlament, un deputat semnalează un alt aspect: polițele RCA emise electronic au ștampila și semnătura imprimate, nu în original. Acesta întreabă ASF dacă ar putea exista probleme la controlul Poliției.
- ASF îi răspunde că asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea unei polițe RCA și că validitatea unei polițe RCA poate fi verificată de către oricine prin intermediul bazei de date AIDA, gestionate de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
- Poliția Română a explicat pentru HotNews.ro că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original. Amenzile pot ajunge la mii de lei.
- Poliția mai spune că „nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările relevă faptul că polița RCA se află în perioada de valabilitate.
Asigurarea RCA poate fi emisă online, dar polițiștii îți cer să ai la tine mereu contractul în format fizic pe hârtie și în original
Contractele RCA pot fi emise și online, dar dacă nu ai la tine și varianta pe suport de hârtie, în original, s-ar putea să ai probleme serioase cu Poliția.
Un cititor HotNews.ro a aflat asta pe propria piele, când polițistul i-a spus că nu e de ajuns să-i arate pe telefon polița RCA emisă în format electronic și transmisă pe e-mail.
A fost iertat de polițist cu promisiunea că nu va mai circula fără polița RCA în format pe hârtie, dar nu a înțeles nici până în ziua de azi de ce nu a fost suficient să-i arate polițistului documentul electronic care atesta că este asigurat RCA.
Potrivit Normei 20/2017 privind asigurările auto din România, contractele RCA pot fi emise și electronic. Atunci când închei online o poliță RCA, primești acest contract atât via e-mail (unde îl ai stocat), cât și în format fizic prin curier (în variantă printată, ștampila și semnătura fiind imprimate, nu în formă olografă).
În Parlament, un deputat PNL, Sorin Ioan Bumb, a semnalat recent exact acest aspect: polița RCA emisă electronic nu are ștampila și semnatura în original, acestea fiind imprimate. Acesta a vrut să știe dacă o astfel de asigurare este valabilă și dacă pot apărea probleme în cazul unui control în trafic al agenților de poliție.
Teoretic, agenții de asigurare au la dispoziție, conform normelor în vigoare 5 zile de la data emiterii polițelor RCA pentru a transmite datele cuprinse în aceste documente către baza de date AIDA gestionată de Biroul Asigurătorilor Auto (BAAR).
Odată transmise datele, oricine poate verifica pe internet, introducând numărul de înmatriculare sau seria de caroserie a mașinii, dacă există o poliță RCA valabilă pentru acel autoturism.
Deputatul întreabă dacă ar putea fi sancțiuni din partea Poliției în cazul în care ștampila și semnătura nu sunt în original, ci în varianta imprimată, iar polița RCA nu apare încă în baza de date AIDA.
ASF: Asigurătorii sunt cei care confirmă valabilitatea polițelor RCA și sunt obligați să elibereze copii după polițele RCA
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) i-a răspuns deputatului PNL că potrivit Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto cât și Normei 20/2017 privind asigurările auto, contractele RCA se emit electronic, iar asigurarea RCA produce efecte în baza încheierii contractului RCA emis inclusiv prin mijloace electronice.
ASF precizează că „în cazul emiterii electronice ale acestor contracte sunt aplicabile prevederile art. 7 din Legea 365/2002 privind comerțul electronic„, iar „cu privire la modalitatea de verificare a veridicității datelor înscrise în contractele de asigurare RCA, inclusiv depistarea falsurilor de către organele abilitate în acest sens, asigurătorii RCA sunt obligați să confirme valabilitatea contractelor RCA și să elibereze copii ale acestora la solicitarea:
– instanțelor de judecată și a autorităților publice;
– asigurătorilor care s-au subrogat în drepturile persoanei prejudiciate;
– asigurătorilor RCA ai persoanei vinovate de producerea accidentului în cazul decontării directe;
– altor persoane fizice și juridice care justifică un interes legitim.”
Forin Golovatic, șeful direcței de control asigurări din ASF, a prezentat pentru HotNews.ro mai multe explicații în legătură cu verificarea validității polițelor RCA.
- „Cei care confirmă valabilitatea contractelor RCA sunt asigurătorii. În Norma 20/2017 se spune că polițele RCA se emit în sistem electronic. Dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate o constituie polița de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA pentru perioada de valabilitate înscrisă.
- Dacă cineva vrea să verifice dacă polița respectivă este valabilă sau nu, la art. 10, alineatul 12 se spune că asigurătorii RCA confirmă valabilitatea contractelor RCA și eliberează copii ale acestora la solicitare.
- Nu scrie nicăieri ca valabilitatea se confirmă prin verificare în AIDA. Deci dacă există vreun semn de întrebare referitor la valabilitatea contractelor ar fi necesară o solicitare către asigurător.
- În plus, dacă tu asigurat ai vreun semn de intrebare ai la dispoziție și acest instrument de a interoga AIDA și a vedea daca este contract valid pe perioada respectivă. Dacă nu apare în AIDA, ai putea avea o suspiciune că ceva este în neregulă. Și atunci, poți să confirmi valabilitatea contractului cu asiguratorul RCA.
- Legea spune să prezinți documentul. Nu noi dăm sancțiuni pentru existența sau inexistenta poliței. Dacă este suficient să fie pe telefon sau pe tabletă, nu putem să ne exprimăm, pentru că nu facem noi interpretarea, constatarea și procesul verbal de contravenție.„, a explicat pentru HotNews.ro Florin Golovativ, șeful direciei de supraveghere și control a sectorului asigurări din cadrul ASF.
Poliția Română: Conducătorul auto este obligat să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original
Drept urmare, HotNews.ro a solicitat explicații de la Poliția Română cu privire la aceste aspecte, iar răspunsurile arată că șoferii sunt obligați să dețină polița RCA în format fizic pe suport de hârtie, în original.
Redăm mai jos integral explicațiile Poliției Române:
- „Actul normativ care reglementează activitatea de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă este Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie.
- În conformitate cu prevederile art. 3 din actul normativ mai sus menționat, „persoanele fizice sau juridice care au în proprietate vehicule supuse înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi tramvaie au obligaţia să se asigure pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de vehicule în limitele teritoriale prevăzute la art. 2 pct. 18”.
- Asigurarea pentru cazurile de răspundere civilă se face prin contractul RCA, conform art. 2 pct. 13 din legea mai sus invocată, care reglementează contractul de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie, a cărui încheiere se constată prin polița de asigurare RCA, ca fiind documentul ce atestă existența asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule.
- Cu toate că încheierea contractului între asigurat și un asigurator RCA se poate realiza prin mijloace electronice, potrivit dispozițiilor art. 5 alin. (4) din Legea nr. 132/2017, dovada încheierii efective a acestuia se face prin documentul denumit poliță RCA, care așa cum prevede art. 2 pct. 21 reprezintă documentul prin care se constată încheierea contractului de asigurare RCA şi se atestă existenţa asigurării de răspundere civilă pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie.
- Art. 147 alin. (1) din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006, cu modificările și completările ulterioare, prevede obligația conducătorului autovehiculului de a avea asupra sa actul de identitate, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare şi, după caz, atestatul profesional, precum şi celelalte documente prevăzute de legislaţia în vigoare.
- În contextul celor mai sus menționate, din coroborarea normelor legale invocate, se stabilește obligativitatea deținerii în format fizic pe suport de hârtie, în original, a asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, în circulația pe drumurile publice din România.
- În ceea ce privește sancțiunea contravențională, aceasta este prevăzută la art. 101 alin. (1) pct. 18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, astfel, ,,constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: …18. nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”.
- În aceeași modalitate se face dovada și în cazul contravenției prevăzute de art. 37 alin. (9) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, care stipulează că încălcarea de către persoanele fizice sau juridice a obligaţiei de asigurare prevăzute la art. 3 şi a obligaţiilor prevăzute la art. 6 alin. (6) şi (7) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.000 lei şi cu reţinerea certificatului de înmatriculare/înregistrare a vehiculului până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.
- Precizăm că nu există o reglementare expresă care să permită polițistilor rutieri să prezume ca fiind îndeplinită obligația încheierii asigurării pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație ca urmare a prezentării conducătorului auto a unei polițe, în format electronic, pe telefonul mobil, pentru verificarea valabilității acesteia fiind necesară prezentarea în format fizic a documentului în cauză.
- În ceea ce privește polițele RCA încheiate prin mijloace electronice și care nu prezintă o semnătură la rubrica aferentă, facem mențiunea că valabilitatea acestora se constată printr-o analiză exhaustivă atât a contractului RCA încheiat și a poliței în cauză, precum și prin consultarea bazei de date administrate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
- Astfel, prin prezentarea unei polițe RCA care întrunește condițiile de valabilitate în urma efectuării verificărilor mai sus menționate, din perspectiva controlului efectuat în trafic, conducătorul de autovehicul face dovada îndeplinirii obligației de asigurare pentru cazurile de răspundere civilă.„, a declarat pentru HotNews.ro Răzvan Rădoi, comisar-șef în Poliția Română.
CITEȘTE AICI RĂSPUNSUL POLIȚIEI ROMÂNE LA SOLICITAREA HOTNEWS.RO
HotNews.ro a insistat asupra faptului cădeputatul PNL nu a semnalat cazul polițelor RCA fără semnătură, ci faptul că polița emisă online are semnătură imprimată, nu olografă. Este vreo problemă?
Drept răspuns, comisarul șef Răzvan Rădoi a precizat că „din perspectiva controlului efectuat în trafic, nu prezintă relevanță faptul că semnătura este imprimata și nu olografă din moment ce rubrica aferenta este completata, iar verificările precizate în răspunsul anterior relevă faptul că polița se află în perioada de valabilitate.”