Sari direct la conținut

Au inceput licitatiile pentru proiectul care vizeaza crearea unei infrastructuri de distributie de internet broadband in asa numitele "zone albe" din Romania

HotNews.ro
Arhitectura retele broadband in zonele albe, Foto: MCSI
Arhitectura retele broadband in zonele albe, Foto: MCSI

Ministerul Comunicatiilor a lansat o licitatie deschisa pentru achizitia de servicii de consultanta in elaborarea studiului de fezabilitate pentru proiectul Ro-Net care vizeaza crearea unei infrastructuri nationale de broadband in zonele defavorizate, contract in valoare estimata de 4,1 milioane lei (cu finantare europeana), potrivit unui anunt publicat miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Aceasta este prima din cele doua licitatii pe care Ministerul Comunicatiilor a anuntat pentru HotNews.ro ca le va demara in perioada urmatoare pentru deblocarea unor fonduri UE in valoare de 84 de milioane de euro, destinate infrastructurii de internet in zonele fara nici o posibilitate de acces la internet (zone albe).

  • „Proiectul Ro-NET isi propune sa dezvolte retele de infrastructura backhaul (de distributie), care sa ofere servicii en gros de banda larga in zonele rurale din Romania care nu sunt deservite in prezent si acolo nu exista planuri de acoperire in urmatorii trei ani. (…) Crearea de backhaul in zonele care nu sunt deservite va reduce barierele la intrare (prin reducerea costurilor de investitii) pentru operatorii comerciali si va incuraja extinderea acoperirii cu retea in banda larga in zonele rurale. Reteaua va oferi o baza deschisa de acces cu ridicata la terti operatori, care vor avea posibilitatea de a adauga infrastructuri de acces (adica ultimul segment de last mile) si de a furniza servicii in banda larga pentru utilizatorilor finali„, se mentioneaza in Caietul de Sarcini al acestei licitatii (vezi documentul atasat).

Obiectivul general al acestui contract este elaborarea Studiului de Fezabilitate (inclusiv a analizei Cost-Beneficiu a proiectului) si sprijin pentru elaborarea Cererii de finantare pentru FEDR in scopul de a sprijini procesul decizional de a investi Fondurile Structurale ale UE in dezvoltarea retelelor in banda larga in zonele nedeservite (Proiectul Ro-NET), se mai precizeaza in documentatie.

Cine va castiga acest contract va avea printre atributii elaborarea unei liste cu ‘zonele albe’ prin documentare la fata locului, lista care este asteptata a fi livrata la sfarsitul lunii octombrie 2012. Versiunea finala a studiului de fezabilitate si cererii de finantare este asteptata pentru cel mai tarziu luna martie 2013.

O analiza efectuata in 2010 de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a stabilit ca un numar de 3.648 de localitati nu dispun de infrastructura in banda larga (backhaul si bucle locale) si nu exista dovezi cu privire la intentiile de a investi in urmatorii 3 ani.

Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documentele acestei licitatii este 12.10.2012, iar termen limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 15.10.2012. In aceeasi zi urmeaza sa se deschida si ofertele.

  • Istoricul blocajului unor fonduri UE in valoare de circa 84 de milioane de euro

Din anul 2007, aceste fonduri UE zac nefolosite de Romania. Mai mult, pentru ca in vara anului 2010, ministerul condus de Gabriel Sandu (PDL) a incercat sa transfere aceste fonduri catre controversatul proiect eRomania, Comisia Europeana a blocat alocarea acestor bani pana la aparitia unui proiect coerent, sub asistenta UE.

HotNews.ro a scris in premiera despre blocarea acestor fonduri de catre Comisia Europeana, in luna ianuarie din 2011, in urma unui interviu cu ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme. Acesta anunta la acel moment crearea unui grup de lucru interministerial care lucreaza la un proiect pe acest domeniu. Era vorba de o echipa a carei compenenta era ceruta de Comisia Europeana si care beneficia de asistenta de la experti europeni.

In luna martie din 2011, Eduard Lovin, consilier al Ministrului Vreme anunta finalizarea acestui proiect, in care operatorii ar fi participat prin cofinantare dar ar fi ramas proprietarii noii retele de distributie de broadband create.

O infrastructura de internet de banda larga, care ar fi acoperit 3648 de localitati din Romania, unde locuiesc in prezent circa un milion de persoane fara posibilitatea accesului la internet,

  • „Ratiunea pentru care am ales acest model in care ne adresam catre operatori indiferent ca sunt privati sau de stat, o reprezinta faptul ca avem posibilitatea dublarii acestor fonduri de 84 de milioane de euro atrasi de la Comisia Europeana care sa duca la extinderea infrastructurii de internet in Romania, prin cofinantarea operatorilor”, preciza la acel moment Eduar Lovin.

Doua luni mai tarziu, mai multe surse guvernamentale si de la operatori au precizat pentru HotNews.ro ca acest proiect ar fi blocat de STS, care vrea ca aceasta retea sa ramana in proprietatea statului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro