AUDIO Cristian Ghinea: Subventiile trebuie sa incurajeze agricultura medie, familiala, care poate da o sansa unei populatii rurale uriase
Centrul Roman de Politici Europene a dat publicitatii, miercuri, o analiza a distributiei subventiilor europene (plati directe) in agricultura Romaniei. Raportul ”O tara si doua agriculturi – Romania si reforma Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene” creioneaza o imagine dramatica si departe de modelul european de agricultura.
In Romania, avem aceasta problema cu populatia rurala mare, care trebuie angrenata si ea in activitatea economica, declara Cristian Ghinea, directorul Centrului Roman de Politici Europene, in emisiunea „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle. Lucian Luca, expert politici agricole, sustine ca este eficient ca in acest moment un intreprinzator sa investeasca in agricultura daca stapaneste domeniul si daca are idei.
Asculta emisiunea Bucuresti punkt Bonn
Descarca emisiunea in format MP3
Cristian Ghinea:
- Acest raport este foarte important in opinia noastra si l-am publicat acum pentru ca ne-am gandit sa nu lasam politicienii sa ne strice agenda, mai degraba incercam noi sa impunem spre dezbatere publica niste teme.
- Raportul are un trecut incarcat, Lucian Luca are o experienta bogata in acest domeniu, are acces la date, le urmareste foarte atent si acesta a fost momentul in care expertiza sa sectoriala pe agricultura s-a intalnit cu expertiza mea in ceea ce priveste politicile europene si cu organizarea la centru. Ne-am sfatuit permanent, el a contribuit foarte mult cu date si cu partea tehnica, eu am venit cu idei si cu partea de scris.
- Marea Britanie, care are o traditie de liber schimb si antiprotectionism, atunci cand detinea presedintia UE a propus ca intr-o perspectiva de 10-15 ani sa se renunte la subventii europene, iar agricultura sa fe tratata ca orice alta ramura economica; dar este foarte greu sa se ajunga acolo, sunt discutii aprinse cu argumente pro sau contra.
- Dar noi plecam de la ideea ca oricum nu se va renunta la aceste subventii si propunem in raport ca acestea sa fie folosite inteligent, astfel incat sa incurajam genul de agricultura cel mai potrivit pentru Romania: agricultura medie, familiala, care poate da o sansa unei populatii rurale uriase. Romania are 30% populatie rurala, de 5 ori mai mult decat media europeana.
- In cel mai negru scenariu, vom ajunge sa avem modelul sud-american: avem ferme uriase, bine tehnologizate si langa ele sate care se zbat in saracie crunta; acest fapt se regaseste in judetele sarace, dar cu potential agricol ridicat, cum ar fi de exemplu judetul Braila.
- Recomadam sa sustinem prelungirea programului renta viagera.
- Noul ministrul al Agriculturii ar trebui sa aiba ca prioritate sustinerea agriculturii de mijloc. In Romania, avem aceasta problema cu populatia rurala mare, care trebuie angrenata si ea in activitatea economica.
Lucian Luca:
- S-a ajuns sa avem doua agriculturi, pentru ca s-au facut retrocedarile in anii ’90 si ne-am trezit cu o agricultura mica; pe de alta parte, la inceputurile comunismului s-au nationalizat marile proprietati, statul a intrat in posesia unor suprafete mari pe care apoi le-a concesionat unor intreprinzatori privati.
- Este eficient ca in acest moment un intreprinzator sa investeasca in agricultura daca stapaneste domeniul, daca are idei; momentul este potrivit, ma astept ca pretul arendei sau al terenurilor sa fie mai mic acum, iar subventiile sunt in crestere.
Emisiunea „Bucuresti punkt Bonn” se transmite in fiecare vineri, de la ora 17:00, pe HotNews.ro si pe frecventele Deutsche Welle Romania.