Sari direct la conținut

AUDIO INTERVIU Monica Macovei: "Nu vad ales la conducerea PDL pe cineva care are un dosar penal. Domnul Falca sa se duca sa-si rezolve mai intai dosarul, nu sa ceara amanari"

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: Hotnews
Monica Macovei, Foto: Hotnews

„Eu nu vad ales la conducerea partidului pe cineva care are dosar penal. Domnul Falca sa se duca sa-si rezolve problema, poate e nevinovat, dar sa-si rezolve problema intai, nu sa tot ceara amanari”, a declarat intr-un interviu HotNews.ro, europarlamentarul Monica Macovei. Fostul ministru al Justitiei a vorbit si despre marile dosare de coruptie blocate in instanta (vezi sectiunea Dosare Anticoruptie), despre recentele si controversatele alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii si despre mecanismul unitar de lupta impotriva coruptiei la nivelul Uniunii Europene, co-initiat de ea in Parlamentul European.

Asculta aici interviul integral cu europarlamentarul Monica Macovei

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Doamna Macovei, sustineti un mecanism unitar de lupta impotriva coruptiei la nivelul Uniunii Europene. Cum si cand credeti ca un astfel de mecanism va putea fi pus in practica?

Monica Macovei: Probabil in circa doi-trei ani de zile, daca vointa politica se confirma si se intareste. E vorba de un mecanism la nivelul Uniunii pentru statele membre. In acest moment, fiecare stat membru este lasat sa faca ce vrea in domeniul anticoruptiei. Este momentul sa schimbam acest lucru. E clar ca nu e bine, ca nu-i va fi bine Uniunii pentru ca se vor pierde bani. Coruptia afecteaza in primul rand fondurile europene.

Rep:Spuneati ca, din cate stiti dumneavoastra, Romania s-ar opune unui astfel de proiect. Care credeti ca sunt motivele?

Monica Macovei: Nu stiu motivele, dar cred ca la sfarsitul anului 2009 cand s-a discutat acest lucru intre statele membre, Romania s-a opus. Nu cunosc motivele. Eu, una, cred ca pozitia buna si corecta a Romaniei este sa fie pentru, iar in ceea ce ma priveste eu asta fac.

Rep: Cum ar putea un astfel de mecanism sa rezolve cazurile in care dosarele de coruptie intentate unor nume mari sunt blocate in instanta?

Monica Macovei: Acest mecanism nu va rezolva cazurile concrete din Romania, dar desigur ca va fi pe anumite domenii, inclusiv pe justitie si coruptia din justitie sau din achizitii publice, vor fi niste indicatori la care se va uita UE, asa cum acum se uita pe baza Mecanismului de Verificare si Cooperare. Dar, intorcandu-ne la aceste cazuri, foarte multe dintre ele cu politicieni acuzati de frauda, coruptie, evaziune fiscala, spalare de bani, sunt de ani de zile blocate in instanta de judecata. Trebuie spus oamenilor. Ma bucur ca HotNews.ro are acea lista cu aceste dosare pentru ca lumea nu stie daca un dosar este de patru ani si ceva la Inalta Curte de Casatie si Justitie. As zice sa faceti si un pas mai departe, sa spuneti si cine sunt judecatorii din acele dosare. Trebuie facuta o presiune zilnica. Trebuie sa-i cheme CSM-ul si sa-i intrebe: ‘Ce faceti de patru ani, de ce nu ati judecat macar o data pe fond?’. Astfel de judecatori nu ar rezista, ar fi dati afara in alte tari.

Rep: Ati spus ca CSM-ul ar trebui sa intervina in cazul dosarelor de coruptie blocate in instanta. Ce credeti dvs ca trebuie sa faca CSM-ul, concret?

Monica Macovei: In cazul dosarelor care nu s-au judecat. CSM-ul trebuie sa-i intrebe pe judecatori, pe grefieri, pe cine a contribuit la amanare de ce s-a amanat si sa verifice. Nu exista o explicatie pentru o amanare de ani de zile. Amani o data, de doua ori. Legea permite sa amani de cateva ori. Dar de la doua-trei ori pana la ani de zile, este o mare diferenta. Acei judecatori trebuie chemati, intrebati si, dupa opinia mea, dati afara.

Avem un caz din 2010 care ne arata retelele de coruptie intre politicieni, justitie, chiar cu judecatori de la ICCJ, si oamenii de afaceri. Deci pot sa ma intreb daca nu cumva amanarea acestor dosare pe rolul Inaltei Curti nu se datoreaza acestei retele care isi foloseste oamenii de acolo sa amane dosarele?

Rep: Ca tot vorbeam de CSM, acum cateva zile au fost alegeri pentru Consiliu. Ce pare aveti despre rezultate si de faptul ca o parte din fostii membri au ramas in functie?

Monica Macovei: Este ilegal ca o parte din fostii membri sa ramana in functie. Mandatul a fost de 6 ani, indiferent de cand l-ai inceput. A fost un mandat clar, deci trebuia sa plece si cei care au venit mai tarziu. Reamintesc oamenilor ca in parlamentul Romaniei, un deputat care a inceput dupa un an de zile fata de ceilalti, pleaca odata cu ceilalti. Nu zice ca ‘eu mai stau un an de zile si nu faceti alegeri in circumscriptia mea electorala’. Deci e ilegal.

In al doilea rand, cei care au candidat pentru un al doilea mandat – Doamna Barbulescu, domnul Lupascu, domnul Chiujdea – au comis o ilegalitate. Legea spune foarte clar ca nu poti sa ai decat un singur mandat. Eu nu am nicio incredere intr-un CSM care, pentru propriile interese, interesele membrilor, incalca legea.

Trebuie sa recunoastem ca autoreglarea din interiorul sistemului prin CSM a fost un esec si cu cat lungim aceasta boala cu atat ne indreptam spre groapa, nu spre o rezolvare. Deci trebuie foarte urgent sa rezolvam acest lucru si cum sa facem altfel. E clar ca acest sistem a fost un esec.

Rep: Revenim la mecanismul impotriva coruptiei, ce sprijin ati avut in PDL din partea colegilor?

Monica Macovei: Am acest obiectiv si am pornit la acest drum… singura urmaresc acest obiectiv. M-am dus la cei din grupul EPP (n.r. – European People’s Party), deci nu la romani, conducerea grupului EPP, la colegii mei din comisia LIBE (n.r. – Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne) si am obtinut sustinerea lor. Avem sustinerea grupului EPP. Asta era relevant.

Rep: Aveti sprijin in partid pentru reluarea subiectului modificarii statutului pe integritate?

Monica Macovei: Nu stiu in acest moment, dar voi afla cat de curand.

Rep: Credeti ca lucrurile se vor schimba dupa alegerile din PDL?

Monica Macovei: Depinde ce se va intampla la alegeri.

Rep: Dumneavoastra ce credeti ca se va intampla?

Monica Macovei: Nu stiu, sa vedem cine candideaza, cu ce obiective si cine castiga. Sigur, sper sa se schimbe lucrurile. E nevoie de lucrul asta, dar asta vom vedea dupa…

Rep: Doamna Udrea vorbea ieri de domnul Gheorghe Falca, domnul Baconschi este un posibil candidat, domnul Blaga candideaza. Dumneavoastra pe cine vedeti ales?

Monica Macovei: Nu vreau sa comentez in acest moment. Dar in niciun caz pe unul care are un dosar penal. Acum reamintesc ca domnul Falca este trimis in judecata si dansul de vreo doi ani si ceva. Sa se duca sa-si rezolve, poate ca e nevinovat, nu stiu… Dar sa se duca sa-si rezolve si sa ceara sa fie judecat cat mai repede, nu sa ceara amanarea. Trebuie sa fim consecventi. Pentru restul candidatilor discutam in functie de ce program au si ce obiective isi propun.

(N.r. – Elena Udrea a declarat, miercuri seara, la B1TV ca il vede pe primarul Aradului, Gheorghe Falca, in postura de candidat cu mari sanse la presedintia PDL: „Nu e important dacă eu l-aş vedea preşedinte al PDL pe Teodor Baconschi, dar l-aş vedea, da. Este în mod cert un plus pentru partidul nostru, avem nevoie de el. Consider că şi platforma cu care a venit ajută partidul. (…) Candidat la preşedinţia partidului, până acum, din câte ştiu, cu mari şanse, este domnul Falcă (Gheorghe Falcă, primarul Aradului şi fin al preşedintelui Traian Băsescu – n.r.)”.)​

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro