Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: ANAF declanseaza controlul marilor averi odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

ANAF declanseaza controlul marilor averi odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut

Agentia Nationala de Administrare Fiscala va declansa controlul marilor averi odata cu prelucrarea declaratiei de venit pe anul trecut. Aceasta trebuie depusa pana pe 25 mai, data la care ANAF incepe actiunile de control in scopul impozitarii marilor averi, prin intermediul unei directii al carei personal a fost limitat la 50 posturi, informeaza Mediafax, care citeaza un document guvernamental. Controlul va fi initiat in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori. Infiintarea departamentului care sa verifice persoanele cu mari averi a fost autorizata de Guvern abia la jumatatea anului trecut. Documentul guvernamental citat releva ca “departamentul pentru Afaceri Fiscale al Fondului Monetar International a recomandat ANAF abordarea intr-o maniera specifica a segmentului de contribuabili persoane fizice cu averi mari, in cadrul strategiilor de asigurare a conformarii fiscale”. La momentul deciziei Guvernului de verificare a marilor averi, presedintele ANAF, Sorin Blejnar, declara ca actiunile de control vor fi declansate pentru 200-300 de persoane, in principal patroni foarte bogati care in ultimii ani au omis deliberat sa inregistreze veniturile pe firma, sustragandu-se de la plata impozitelor. Normele in domeniu stabilesc ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc „riscul minim” acceptat de administratia fiscala.

Peste o mie de chiriasi ANL s-au inscris intr-o asociatie ca sa poata cumpara apartamentele in rate

Peste o mie de chiriasi ANL s-au inscris intr-o asociatie ca sa poata cumpara apartamentele in rate. Presedintele asociatiei, Dan Cornel Nistor, a declarat ca organizatia are membri din judetele Sibiu, Mures si Brasov si a propus Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului cumpararea in rate a apartamentelor ANL. Potrivit acestuia, oamenii au realizat ca nu isi pot permite sa ia credite pentru a cumpara locuintele. “Ca sa cumperi un apartament cu banii jos, luand credit de la banca, trebuie sa ai un salariu mediu net de 3.000 de lei fiindca, in prezent, bancile nu accepta o rata mai mare de 40 la suta din salariu”, a declarat Nistor. Acesta sustine ca singura sansa a chiriasilor actuali sa poata cumpara apartamentele este ca statul sa le vanda in rate, iar rata lunara pe care sa o plateasca o familie sa nu fie mai mare de 100 de euro. Liderul asociatiei sustine ca asteapta raspunsul oficial al Ministerului Dezvoltarii, iar in cazul in care raspunsul va fi negativ, va apela la liderii opozitiei “fiindca este un subiect bun de campanie pentru orice politician sa ajute tinerele familii din Romania sa-si cumpere locuinta”, sustine Dan Cornel Nistor.

CFR Calatori a reluat cursele spre Aeroportul Otopeni odata cu mutarea curselor low-cost

CFR Calatori a reluat cursele spre Aeroportul Otopeni odata cu mutarea curselor aeriene low-cost de pe Aeroportul Baneasa. Potrivit companiei, circulatia acestor trenuri a fost sistata din cauza conditiilor meteo nefavorabile din aceasta iarna, dar si a utilizarii foarte scazute. In contextul transferului activitatii companiilor de zbor low-cost de la Aeroportul Baneasa la Aeroportul Otopeni, acest tip de transport – tren plus auto – va fi reluat experimental, doua luni, pentru a se putea face o evaluare a pietei pe aceasta ruta, anunta CFR. In functie de nivelul de trafic, se va lua o decize finala asupra mentinerii in circulatie a trenurilor Henri Coanda Expres.

Slovenia: Guvernul are in vedere taierea salariilor si a ajutoarelor sociale, pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul conservator din Slovenia vrea sa reduca cu 15% salariile functionariilor publici si sa taie din ajutoarele sociale. Scopul acestor masuri este de a intari controlul asupra finantelor publice si de a reduce deficitul bugetar, potrivit unei propuneri transmise partenerilor sociali, relateaza Agentia France Presse. Potrivit documentului, guvernul sloven vrea sa reduca cheltuielile bugetare cu peste 800 de milioane de euro in acest an, pana la aproximativ 9,3 miliarde de euro, si sa injumatateasca nivelul deficitului public raportat la produsul intern brut, care ar cobori de la circa 6% din PIB anul trecut la 3% anul acesta. Slovenia, membra a zonei euro, isi va reduce astfel deficitul in limitele prevazute de tratatul de la Maastricht. Jumatate din economiile la buget vor fi facute prin reducerea salariilor functionarilor, suspendarea primelor de vacanta si scaderea alocatiilor din domeniul serviciilor de sanatate. Planul guvernamental mai prevede si o reducere a indemnizatiilor pentru concediul de maternitate si a ajutoarelor de somaj.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro