AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Coface: comertul cu ridicata, cu amanuntul si constructiile, cele mai expuse falimentelor
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Mugur Isarescu: E nevoie de reforme structurale. Solutiile financiare nu pot sa fie decat temporare
„Infiintarea de locuri de munca este foarte importanta pentru noi”, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Potrivit acestuia, obiectivul in acest moment nu este doar cresterea economica sustenabila, ci si de ameliorare a dezechilibrului dintre cei care beneficiaza si cei care contribuie la sistemul asigurarilor sociale. „Trebuie acoperit bugetul asigurarilor sociale nu prin majorari de impozite, pentru ca incurajam evaziunea fiscala, ci prin crearea de locuri de munca”, a punctat guvernatorul BNR. In luna ianuarie, rata somajului a fost estimata la 7,2%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale fata de luna decembrie, potrivit datelor furnizate joi de Institutul National de Statistica. Numarul somerilor estimat pentru prima luna din acest an este de 714 mii persoane, in scadere fata de luna decembrie cand erau 751 mii de somari.
Coface: comertul cu ridicata, cu amanuntul si constructiile, cele mai expuse falimentelor
Comertul si constructiile sunt sectoarele cele mai expuse falimentelor, se arata intr-un studiu publicat de compania Coface. Numarul falimentelor inregistrate anul trecut a crescut cu aproape 5% fata de numarul celor din 2010, cand se inregistrau aproximativ 21.000 de dosare de insolventa. Primele trei pozitii ale clasamentului – comertul cu ridicata, cu amanuntul si constructiile – raman neschimbate pentru al patrulea an consecutiv, din punct de vedere al sectoarelor reprezentative si concentreaza cea mai mare parte a numarului de insolvente inregistrate anul trecut, respectiv circa 55%. In studiul realizat de Coface au fost luate in considerare firme care si-au deschis procedura de faliment, firme aflate in reorganizare judiciara si firme pentru care a fost inchisa procedura de faliment, indiferent de anul deschiderii acestor proceduri. La finalul anului trecut, un numar total de 22.650 de companii se aflau in diverse stadii ale procedurii de insolventa.
Avansul economiilor din Asia imbunatateste perspectiva de crestere a economiei globale pentru anul 2012
Avansul economiilor din Asia imbunatateste perspectiva de crestere a economiei globale pentru anul 2012. Cresterea sectorului manufacturier din China a fost rapida in luna februarie, iar indicatorii pentru India arata o crestere economica sustenabila, informeaza Bloomberg. Indicele achizitiei de bunuri si servicii ale companiilor private a crescut pentru a treia luna consecutiv, iar in India a atins cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni. Datele publicate joi, impreuna de cresterea neasteptata a cheltuielilor de capital facute de companiile din Japonia si cresterea exporturilor din Coreea de Sud, ofera sperantele unei cresteri a economiei globale in anul 2012. In plus, aceasta perspectiva este sprijinita si de recuperarea din SUA si eforturile din Europa de a rezolva criza datoriilor suverane, potrivit analizei citate.
Google isi apara noua politica de confidentialitate: Nu colectam nicio informatie noua despre utilizatori, nu vindem datele dumneavoastra
Noua politica de confidentialitate a Google a intrat in vigoare in urma cu o zi, iar compania spune ca, in ciuda controverselor starnite pe plan european, noua politica este mai usor de inteles si mai usor de utilizat. Google spune ca nu strange mai multe date despre useri si nici nu vinde informatiile. Recent, Autoritatea pentru protectia datelor personale din Franta a deschis o investigatie oficiala in privinta noii politici; o analiza preliminara a acestei autoritati arata ca prevederile Google ar incalca legislatia europeana privind protectia datelor personale. Directorul de confidentialitate, produse si inginerie de la Google, Alma Whitten, a declarat ca noua politica nu schimba nicio setare de confidentialitate existenta sau modul in care orice informatie cu caracter personal este distribuita in afara Google. „Desi ne-am angajat in cel mai mare efort de comunicare facut vreodata in istoria noastra, stim ca au existat discutii si neintelegeri pe aceasta tema”, a spus oficialul.