Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Italia este pregatita sa sustina taxarea tranzactiilor financiare – premierul Monti

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Cum vor fi afectati programatorii platiti pe PFA de posibila modificare a Codului Fiscal

Romanii care practica profesiile liberale, mai ales programatorii din domeniul IT, vor fi cei mai afectati de noile masuri pregatite de autoritati. Avertismentul vine din partea reprezentantilor industriei tehnologiei informatiei, in urma propunerii unor noi modificari la Codul Fiscal inaintate de catre Guvern. Acestea vizeaza eliminarea avantajelor pe care le au in acest moment informaticienii care lucreaza prin intermediul PFA-urilor. HotNews.ro a incercat sa determine care va fi impactul aplicarii actualului proiect de Ordonanta guvernamentala. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Dan Lazar, a declarat pentru HotNews.ro ca demersul Finantelor nu aduce nimic nou. „Noi nu introducem niciun CAS la nimeni. Practic, am adunat diferitele legi care operau deja, in aceasta Ordonanta care va fi promulgata in curand”, a precizat Dan Lazar. De cealalta parte, consultantul fiscal Gabriel Sincu a declarat ca pentru cei care lucreaza pe PFA scutirea de impozit ramane, dar apare in plus plata contributiei la asigurarile sociale. Proprietarul unei mici companii de soft sustine ca acest cost suplimentar se va regasi in facturile care cuprind pretul serviciilor. Pana acum, Romania avea un avantaj prin scutirea de la plata unor impozite a programatorilor, dar atractivitatea ar putea disparea odata cu aplicarea noii Ordonante.

Hidroelectrica renunta la relatia cu unii dintre „baietii destepti”, dar vrea s-o prelungeasca pe cea cu ArcelorMittal

Conducerea Hidroelectrica a anuntat ca va rezilia contractele bilaterale cu „baietii destepti” care nu au fost tranzactionate pe bursa energiei. Mai exista insa un mare contract controversat care a fost incheiat pe aceasta bursa, cel cu ArcelorMittal – care ar putea beneficia in continuare de energia ieftina de la Hidroelectrica. Surse din interiorul companiei au declarat pentru HotNews.ro ca in acest caz contractul ar putea fi prelungit cu maximum 2 luni dupa ianuarie 2012, cand expira, urmand apoi sa fie incheiat un nou contract. Potrivit surselor citate, este nevoie de un nou contract deoarece fara aceasta energie ieftina de la Hidroelectrica, combinatul siderurgic de la Galaţi ar fi „pus pe butuci”. Din cauza acestui contract, Fondul Proprietatea a dat Hidroelectrica in judecata considerand ca pretul obtinut de ArcelorMittal este sub cel al pietei. Contractul este analizat, alaturi de altele, si de Comisia Europeana. Motivele care stau la baza deciziei Hidroelectrica de a trimite notificari de reziliere sunt situatia critica in care a ajuns compania din cauza reducerii productiei, dar si „presiunile pentru renuntarea la contractele bilaterale”. Aceste notificari au fost trimise la putin dupa ce Constantin Trihenea, fostul director general al companiei si-a dat demisia. Acesta a afirmat inainte de demisie ca Hidroelectrica vinde o buna parte din energie la preturi mult sub costurile de productie, fapt pentru care preturile ar trebui majorate cu 50%. Fostul director vorbea despre preturile la energia livrata catre consumatorii casnici. Tot atunci, Trihenea a mai spus ca in cazul blamatelor contracte cu „baietii destepti” nu poate face decat o majorare a preturilor cu maximum 3,5%.

Italia este pregatita sa sustina taxarea tranzactiilor financiare – premierul Monti

Italia este pregatita sa sustina o taxa asupra tranzactiilor financiare. Anuntul a fost facut de noul sef de guvern, Mario Monti, care reconsidera astfel pozitia fostului guvern condus de Silvio Berlusconi. Monti a declarat in Senat, unde prezenta rezultatele summitului european, ca a anuntat liderii europeni ca Italia este pregatita sa se alature celor care doresc aceasta taxa. In conditiile in care masurile de austeritate au crescut presiunea fiscala in tara, „unul dintre mijloacele pentru a ajunge la impozite mai reduse pentru gospodarii si intreprinderi este sa avem o fiscalitate extinsa in lumea finantelor si a marilor finante”, a argumentat Monti. Subiectul unei taxe asupra tranzactiilor financiare a fost relansat in august de cuplul franco-german si introducerea acesteia la nivel global a fost dezbatuta in summitul G20 la Cannes. Taxele propuse sunt de 0,1% pe actiuni si obligatiuni si 0,01% pentru alte produse financiare.

Numarul somerilor din Marea Britanie a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani

Numarul somerilor din Marea Britanie a atins la sfarsitul lunii octombrie cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani, de 2,64 milioane de persoane. Rata somajului este de 8,3%, potrivit datelor oficiale citate de Agentia France Presse. Cresterea numarului de someri este cauzata de faptul ca mii de angajati din sectorul public au fost concediati, iar sectorul privat nu a reusit sa creeze suficiente locuri de munca. Numarul locurilor de munca din sectorul public a scazut cu 67.000 pe perioada verii, ca parte a planului de austritate implementat de guvernul condus de David Cameron. Conform celor mai recente estimari oficiale, acest plan ar trebui sa duca la diminuarea locurilor de munca din sectorul public cu 700.000 in urmatorii sase ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro