AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Ministerul Transporturilor si BVB au semnat un protocol pentru listarea unor companii de stat pe bursa
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ministerul Transporturilor si BVB au semnat un protocol pentru listarea unor companii de stat pe bursa
Ministerul Transporturilor si Bursa de Valori Bucuresti au semnat un protocol pentru listarea unor companii de stat pe bursa. Obiectivul este vanzarea unor pachete de actiuni detinute la societati de stat prin metode specifice pietei de capital. Protocolul vizează si acordarea unui sprijin din partea Bursei de Valori Bucuresti pentru privatizarea Tarom, prin vânzarea unui pachet de actiuni reprezentând 20% din capitalul social. Conform prevederilor protocolului, cele doua institutii vor constitui un Grup de Lucru care va analiza problemele legale si tehnice legate de vânzarea unor pachete de actiuni detinute la societăi comerciale aflate în portofoliul Ministerului Transporturilor. Privatizarea mai multor companii de stat pana la finalul lui 2012 reprezinta una dintre principalele angajamente ale Guvernului din scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International. Potrivit celor mai recente negocieri dintre Guvern si FMI, CFR Marfa urmeaza sa sa fie vanduta unui investitor strategic pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.
Boc l-a atentionat pe Ialomitianu: Deficitul bugetar din 2011 nu trebuie sa depaseasca sub nicio forma plafonul de 4,4%
Premierul Emil Boc a anuntat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca trebuie sa faca o atentionare pentru Ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Premierul a declarat ca sub nicio forma nu trebuie depasit plafonul de 4,4% stabilit si negociat cu Fondul Monetar International pentru deficitul bugetar din 2011. „Nu se negociaza, oricat de mari ar fi nevoile unora sau altora”, a punctat Emil Boc. Seful Executivului le-a cerut ministrilor sa dea prioritate investitiilor care se vor finaliza anul viitor. Recent, premierul a declarat ca Romania reprezinta un mediu economic stabil si ca vom incheia anul cu o crestere intre 1,5% si 2%.
Santa Draghi a adus lichiditate in sistem. 489 miliarde de euro au fost adjudecate in urma operatiunii BCE. Bancile italiene ar fi imprumutat 40 mld euro
Banca Centrala Europeana a imprumutat aproape 500 de miliarde de euro pe 3 ani bancilor, peste estimarile analistilor chestionati de Bloomberg. In total, 523 de institutii financiare au apelat la facilitatea BCE, banii fiind imprumutati la o dobanda de 1%. Banca Centrala Europeana a furnizat doar suma totala imprumutata si numarul institutiilor bancare, fara a da alte detalii. Potrivit specialistilor, institutia a oferit pentru prima dată imprumuturi pe o perioada de trei ani pentru refinanţrea băcilor, în încercarea de a creşe încrederea investitorilor în zona euro. Băcile care vor lua aceste împrumuturi, la dobânzi cu rate scăzute, ar putea cumpăra obligaţuni suverane din tari precum Italia şi Spania, care oferăun randament mult mai mare.
Microsoft, Nokia si Amazon s-au aratat interesate sa cumpere producatorul telefoanelor Blackberry – sursa
Sefii Microsoft si Nokia au purtat in ultimele luni discutii cu canadienii de la RIM, compania care produce telefoanele Blackberry, pentru parteneriate legate de viitorul acesteia. Actiunile companiei au atins minimul ultimilor opt ani, scrie Wall Street Journal. Si Amazon a fost interesata sa cumpere RIM, nu a facut o oferta formala, insa canadienii sunt decisi sa refuze toate ofertele de preluare, mergand pe ideea ca pot rezolva singuri problemele companiei, spun surse citate de Reuters. Potrivit presei, sefii Microsoft, Nokia si RIM s-au intalnit in mod constant pentru a explora „maniera in care parteneriatele pot fi ameliorate”. Valoarea de piata a companiei canadiene a scazut in ultimul an cu 77%, spre 6,8 miliarde dolari, rezultatele financare au fost dezamagitoare, unele lansari de telefoane au fost amanate, iar vanzarile tabletei PlayBook au fost sub asteptari.