Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Moody's: Protestele din Romania au un impact negativ asupra ratingului

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Taxa auto ar putea fi amanata cu un an. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut reanalizarea legii

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a cerut coalitiei de guvernare ca taxa auto de primă vanzare pentru masinile inmatriculate inainte de ianuarie 2007 sa fie suspendata cu un an. In acest interval, trebuie achitata doar taxa de poluare auto, redusa cu 25%, potrivit propunerii ministrului. „Proprietarii care au masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 au inca un an la dispozitie pentru a-si vinde masinile”, a spus Laszlo Borbely. Propunerea a fost avansata in sedinta de luni a coalitiei si ar urma sa fie promovata prin ordonanta de urgenta. Surse oficiale au declarat pentru Mediafax ca unul dintre motivele invocate de ministrul Mediului este faptul ca proprietarii de masini vechi nu au inteles complet sistemul si nu au avut timp suficient sa isi vanda autovehiculele. Propunerea a fost prezentata coalitiei in contextul in care una dintre revendicarile formulate in timpul protestelor organizate in ultimele zile in Bucuresti si alte orase ale tarii vizeaza eliminarea taxei auto. Taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa la cerinta Comisiei Europene.

Moody’s: Protestele din Romania au un impact negativ asupra ratingului

Protestele din Romania au un impact negativ pentru ratingul tarii, deoarece fac mai dificila continuarea reformelor structurale si fiscale. Concluzia apartine unui raport al agentiei de evaluare financiara Moody’s, citat de Mediafax. Potrivit raportului, „chiar daca evenimentele recente, declansate de demisia subsecretarului de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat, intarzie implementarea reformei in domeniul sanatatii, efectul asupra ratingului Romaniei ar fi pozitiv daca forma finala a legii intruneste conditiile impuse de Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Mondiala”. Totusi, sansele unei evolutii atat de favorabile sunt diminuate de continuarea protestelor, care au evoluat acum intr-o expresie de nemultumire asupra politicilor de consolidare fiscala ale Guvernului, precizeaza specialistii agentiei Moody’s. Nemultumiri de acest fel apar in Europa si sunt chiar mai puternice in unele tari, ca urmare a incetinirii cresterii economice si a taierii beneficiilor sociale, noteaza agentia. In plus, reprezentantii Moody’s spun ca sustinerea protestelor de catre partidele politice de opozitie nu este deloc surprinzatoare avand in vedere alegerile din acest an. „Nu este, insa, un semn bun pentru a construi pe baza disciplinei fiscale demonstrate de Guvern in ultimul an”, se arata in comunicat. Moody’s este singura dintre marile agentii de rating care a mentinut Romania in categoria tarilor cu rating recomandat pentru investitii pe toata perioada crizei financiare. In prezent, Romania are calificativ „Baa3”, ultimul din categoria recomandata investitorilor, cu perspectiva stabila.

Christine Lagarde, FMI: Zona euro trebuie sa aiba obligatiuni comune pentru a face fata crizei

Directorul Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a declarat ca statele din zona euro trebuie sa aiba un „paravan de protectie mai mare”, precum si obligatiuni comune pentru a face fata crizei. Oficialul a aratat ca o crestere substantiala a resurselor mecanismelor europene de stabilitate ar fi de mare ajutor pentru zona euro. Christine Lagarde a adaugat ca exista temeri ca Italia si Spania sunt „impinse intr-o criza de solvabilitate”, daca zona euro nu apeleaza la aceste resurse. Directorul FMI a mentionat ca institutia intentioneaza sa atraga „resurse suplimentare de pana la 500 de miliarde de dolari pentru imprumuturi”. Christine Lagarde sustine ca zona euro ar trebui sa aiba obligatiuni comune, care ar ajuta pietele sa se convinga de viabilitatea viitoare a uniunii economice si monetare.

Banca centrala: Economia Spaniei va intra in recesiune in acest an

Economia Spaniei va intra in recesiune in acest an, urmand ca o redresare modesta sa aiba loc in 2013, potrivit prognozelor prezentate de Banca centrala. Estimarile Bancii centrale a Spaniei arata ca Produsul Intern Brut se va reduce cu 1,5% in acest an, iar in 2013 va creste cu 0,2%. Institutia a precizat ca economia spaniola a inregistrat o contractie de 0,3% in ultimul trimestru al anului trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro