Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Pierderile bancilor in trimestrul III, mai mari decat pe tot anul 2010. Care sunt bancile cu profitul afectat

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Pierderile bancilor in trimestrul III, mai mari decat pe tot anul 2010. Care sunt bancile cu profitul afectat

Sistemul bancar a inregistrat o pierdere de aproape 200 milioane euro in trimestrul al treilea, mai mare decat in tot anul 2010. La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistemul bancar era cu 62% mai mare decat cea inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Potrivit unor surse bancare citate de Mediafax, provizioanele bancilor au continuat trendul ascendent si au depasit pentru prima data suma de 30 miliarde lei, pe fondul acumularii de noi credite neperformante. Banca Comerciala Romana, cea mai mare din sistem dupa active, a alimentat peste 10% din pierderea sistemului bancar, dupa ce a raportat un rezultat negativ de circa 21 milioane euro. BRD – Groupe Societe Generale, aflata pe locul al doilea, a inregistrat in primele noua luni un profit net de 90 milioane euro, dupa standardele romanesti de contabilitate, in scadere cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut. Alte institutii de credit au revenit usor dupa ce anul trecut au anuntat rezultate foarte slabe. UniCredit Tiriac Bank a anuntat un profit de 36 de milioane euro in primele noua luni, de la cateva milioane de lei in aceeasi perioada a anului trecut, cand au revizuit portofoliul si au constituit provizioane semnificative. Rezultatele tot mai slabe ale sistemului s-au reflectat mai ales in reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de sucursale si agentii de la inceputul anului. La nivelul salariatilor, ajustarea a fost mult mai putin abrupta, iesirile din sistem insumand 230 de angajati.

Emiterea de euro-obligatiuni ar putea atenua criza datoriilor suverane, considera Comisia Europeana

Lansarea de euro-obligatiuni ar putea „rapid sa atenueze criza datoriilor suverane”, „intarind rezistenta” Zonei Euro la viitoarele crize. Concluzia apartine Comisiei Europene, potrivit unui document care va fi publicat saptamana viitoare si a carei copie a fost obtinuta de Agentia France Presse. Acesta arata ca Executivul european studiaza fezabilitatea a trei optiuni, dintre care una – cea mai putin ambitioasa – nu ar necesita modificarea tratatelor europene si „ar putea fi aplicata rapid”. Prima optiune este cea mai radicala, dar si cea mai eficienta, potrivit textului citat: euro-obligatiunile vor inlocui obligatiunile emise in prezent de statele membre ale Zonei Euro si vor beneficia de garantii comune. O a doua optiune ar fi crearea de euro-obligatiuni cu garantii comune, dar care sa nu acopere decat o parte din nevoile de refinantare ale statelor din Zona Euro, acestea continuand sa emita propriile obligatiuni nationale. Mai putin ambitioasa, ea ar lasa „statele puternic indatorate vulnerabile” la o eventuala incetare de plati, previne Comisia. In aceste doua cazuri, garantia comuna ar necesita o schimbare a Tratatului de la Lisabona, unde articolul 125 stipuleaza ca statele trebuie sa isi asume singure angajamentele financiare. A treia optiune consta in crearea de euro-obligatiuni care, si aici, nu se vor substitui decat partial obligatiunilor nationale, si pentru care fiecare stat va aduce de aceasta data garantii la inaltimea cotei respective din bondurile emise. Statele pentru care se solicita in prezent dobanzi mari la imprumuturi vor beneficia mult mai putin in cazul acestui scenariu, in comparatie cu statele care au ratinguri bune, admite Comisia. In schimb, nu ar necesita o schimbare a tratatelor europene si aplicarea sa rapida „ar putea, contrar altor abordari, sa ajute in fata crizei actuale”, potrivit documentului citat.

Rusia, Kazahstan si Belarus au pus bazele Uniunii Eurasiatice, prin semnarea unui acord de „integrare” a economiilor lor

„Vom crea o uniune pentru dezvoltare economica de durata”, a declarat liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev. Cele trei republici foste sovietice, care au impreuna o populatie de 170 de milioane de locuitori, vor forma un singur spatiu economic incepand cu 1 ianuarie 2012. Uniunea Eurasiatica, ce ar urma sa ia fiinta din 2015, are ca scop unificarea economiilor si monedelor fostelor tari sovietice, dar si adoptarea unor politici comune in ceea ce priveste vizele si imigratia. Premierul rus Vladimir Putin a calificat acest proiect drept deschis, invitandu-i si pe altii sa adere. „Intrarea in Uniunea Eurasiatica ii va permite fiecaruia dintre participanti, pe langa avantajele economice, o integrare europeana mai rapida si de pe pozitii mai solide. In plus, un sistem logic si echilibrat de parteneriat intre Uniunea Eurasiatica si UE are darul de a crea conditii reale pentru modificarea configuratiei geopolitice si geoeconomice a intregului continent, cu un efect global pozitiv”, sustine Putin. Acesta a declarat ca proiectul este „o realizare istorica” pentru toate statele post-URSS, care va rupe barierele pentru intelegeri de afaceri.

Vicepremierul Chinei prevede o recesiune mondiala de lunga durata

Comentariile sale sunt cele mai sumbre previziuni enuntate vreodata de un inalt oficial chinez cu privire la economia mondiala, iar ingrijorarile Beijingului privind inrautatirea mediului economic global s-ar putea transpune intr-un imbold pentru adoptarea de politici de sustinere a cresterii economice in tara. China a lansat, la sfarsitul anului 2008, un program masiv de stimulare economica, in valoare de 650 de miliarde de dolari, pentru a preveni un impact puternic al crizei financiare globale. Potrivit presei chineze, premierul nu a vorbit de aceasta data despre nicio schimbare majora de strategie, dar a reiterat ca bancile ar trebui sa fie mai flexibile in acordarea de imprumuturi pentru sectorul agricol si pentru firmele mici.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro