Sari direct la conținut

​AUDIO Peste 1000 de plati si doar cinci primarii inrolate in Ghiseul.ro pentru plata online a taxelor, la peste doua luni de la lansare

HotNews.ro
Cinci primarii in Ghiseul.ro, Foto: Hotnews
Cinci primarii in Ghiseul.ro, Foto: Hotnews

Romanii cu domiciliul in Zalau si Pitesti vor putea de miercuri sa-si plateasca pe internet taxele locale prin Ghiseul.ro, platforma nationala de plata online a taxelor si impozitelor lansata in luna martie din acest an, a anuntat miercuri Ministerul Comunicatiilor. Doar cinci primarii din tara s-au inrolat pana acum in acest sistem, despre care ministerul sustine ca este obligatoriu pentru toate administratiile locale si ca va acoperi toate primariile din tara in 2012. De ce se misca atat de greu lucrurile? Ministrul Vreme declara pentru HotNews.ro ca procesul este intarziat printre altele de licitatiile pentru contractarea serviciilor bancare.

Romanii care au domiciliul in Targu Mures, Zalau, Pitesti si Sectoarele 2 si 6 din Bucuresti pot sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro toate taxele si impozitele locale, dupa ce primariile din aceste zone s-au inrolat in acest sistem national de plata pe internet a taxelor, lansat la sfarsitul lunii martie 2011.

Platile ar trebui sa se poata face in doua moduri: cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit). Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem, respectiv nume de utilizator si parola.

Momentan, plata cu cardul prin Ghiseul.ro se poate face doar fara autentificare, in conditiile in care cele cinci primarii nu au primit datele de autentificare in sistem pe care sa le transmita populatiei. Sunt numai cinci primarii inrolate pana acum, desi ministerul anunta in martie ca toate primariile din tara sunt obligate prin lege sa adere la acest sistem si ca in 2012 toate administratiile locale vor fi acoperite.

De ce merg atat de greu lucrurile? Ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme sustine ca unul dintre motivele pentru care procesul dureaza mult este legat de licitatiile demarate de primarii pentru selectarea bancilor si asta doar la stadiul de inrolare in sistem pentru efectuarea platilor fara autentificare.

  • „Foarte mult dureaza procesul legat de unu – hotararea de consiliu ca primaria sa intre in sistemul de plati, dupa care urmeaza licitatia serviciilor cu bancile. Trebuie respectata legea achizitiilor publice”, a spus ministrul pentru HotNews.ro.

Descarca fisierul audio in format MP3

Pentru platile cu autentificare este nevoie ca primariile sa primeasca acele date de autentificare (nume de utilizator si parola) pentru cetateni pe care sa le transmita apoi acestora.

In sectorul 6 din Bucuresti, costurile transmiterii datelor prin posta ar ajunge la aproape un milion de lei

Administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date prin posta cu confirmare de primire si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.

Cosmin Popp, director general al Serviciului Public pentru Finante Publice Locale (SPFPL) Sector 6 Bucuresti, sustine ca pana acum nu au fost primite aceste date de autentificare, in conditiile in care se incearca eficientizarea activitatii si evitarea unor costuri in anumite cazuri fara rost.

  • „Sunt cateva sute de mii de plicuri care ar trebui trimise. La nivelul Primariei Sectorului 6 din Bucuresti, efortul financiar pentru trimiterea plicurilor prin posta cu confirmare de primire este de circa un milion de lei, luand in calcul o medie de 200.000 de locuitori si un pret de 5 lei pentru plicul trimis”, a spus Cosmin Popp.

Popp avertizeaza ca daca o primarie solicita plicul cu datele de autentificare in Ghiseul.ro ale unei persoane care nu mai este domiciliata in acea localitate se pune problema unei cheltuieli suplimentare pentru transmiterea inca o data a acelui plic. Astfel primaria din sectorul 6 a solicitat pentru inceput tiparirea si primirea datelor de autentificare pentru cetatenii care au domiciliul efectiv in sectorul 6.

Dincolo de aceste aspecte de inceput, Cosmin Popp se arata insa optimist si spune ca dupa ce se vor stabili clar toate aceste criterii primariile se vor inrola rapid in sistem.

  • „Ma astept ca pana la jumatatea verii sa transmitem catre cetatenii din sectorul 6 datele de autentificare. Totul este la inceput, dar dupa definitivarea acestor criterii lucrurile vor merge usor si estimez ca pana la sfarsitul acestui an circa 70% dintre autoritatile locale vor fi integrate in Ghiseul.ro”, a mai spus Popp.

Despre Ghiseul.ro

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.

Prin acest sistem care poate fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro