AUDIO Premiera trista in Romania: liste de asteptare pentru ca bolnavii de SIDA sa intre in tratament. Asculta in articol drama unui pacient care ramane fara medicamente
Bolnavii HIV/SIDA rezista prin selectie naturala. Unii imprumuta medicamente de la altii si care rezista fara medicamente, rezista. Cine nu, moare. Verdictul vine de la un pacient seropozitiv, care a dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dupa ce nu a mai avut acces la un medicament din terapia pe care este obligat sa o urmeze. Iar situatia nu este singulara: lipsa banilor pentru medicatia corespunzatoare este o drama pentru pacientii cu HIV/SIDA din Suceava, Iasi, Vrancea, Braila si Arad.
- Pentru prima data, in programul HIV/SIDA s-au introdus listele de asteptare. Cu alte cuvinte, pacientii care ar trebui sa intre acum pe tratament sunt amanati din cauza faptului ca bugetul alocat de Casa Nationala nu i-a luat in calcul in anul 2010, avertizeaza UNOPA.
Marturia unui seropozitiv: Noi nu cerem salarii, cerem dreptul la viata
Cristian Rosu
Foto: Agerpres
Cristian Rosu are HIV/SIDA si nu mai are acces la tratament. Unul dintre medicamentele din schema terapeutica pe care o urmeaza nu i-a fost furnizat de spital, ceea ce face ca intregul tratament sa fie compromis. Schema terapeutica este formata din doua sau trei medicamente prescrise de doctor in functie de fiecare pacient, iar lipsa unuia dintre aceste medicamente face ca intregul tratament sa esueze. Singura solutie a fost sa-si cumpere singur medicamentele, la pretul pietei. Ceea ce inseamna in jur de 300 de euro pe luna, bani care „depasesc posiblitatile multor pacienti”.
Asculta aici interviul cu Cristian Rosu
Descarca fisierul audio in format MP3
„Atunci m-am vazut pus in situatia de a-i actiona in instanta si de a le cere sa mi se respecte drepturile. Drepturile garantate de Constitutia Romaniei, dreptul la viata si la ingrijiri medicale, si drepturile conferite de Carta pentru Drepturile Omului, unde Romania este semnatara”, a declarat Cristian Rosu pentru HotNews.ro. El a dat in judecata Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.
Actiunea in instanta a fost introdusa luna aceasta, iar primul termen este pe 11 martie. „Astept citatia sa-mi vina atat mie, ca reclamant, cat si paratilor, si ma refer la Ministerul Sanatatii si presedintele Casei, pentru ca acum am actionat pe raspundere ministeriala direct persoanele”. Pana cand medicamentele vor ajunge din nou la pacientii seropozitivi, acestia nu pot face decat un singur lucru: sa astepte.
Nici perspectivele nu sunt mai bune. „Guvernantii vor sa aplice selectia naturala in Romania, prin diminuarea cu 40% a fondurilor pentru sanatate”, spune Cristian Rosu, care este si presedintele Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). „Daca anul asta nu au ajuns fondurile, ce o sa fie la anul. Singura solutie e ca vom iesi in strada. Noi nu cerem salarii, cerem dreptul la viata”.
In cele mai multe cazuri, costul tratamentului variaza intre 500 si 3.000 de euro lunar, potrivit publicatiei Monitorul de Suceava.
„Pentru a nu-mi intrerupe tratamentul, am imprumutat medicamentele de la alti pacienti”
La Iasi, un pacient a anuntat ca vrea si el sa dea in judecata Ministerul Sanatatii. Motivul este imposibilitatea de a-si lua tratamentul, in urma epuizarii aproape in totalitate a stocului din farmacia spitalului de Boli Infectioase din Iasi. „Mi s-a incalcat dreptul la viata. Programul HIV/SIDA este derulat de Ministerul Sanatatii, care si-a asumat acest program conform cu normele internationale. Mi-a incalcat dreptul la viata. Vreau sa dau in judecata si Ministerul si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate. Pentru a nu-mi intrerupe tratamentul, am imprumutat medicamentele de la alti pacienti”, a declarat acesta, citat de Agerpres.
Presedintele executiv al Fundatiei „Alaturi de Voi”, Angela Achitei, a declarat ca in multe dintre cazuri se practica si achizitiile „pe datorie” de la alte spitale sau chiar de la producatori, astfel incat bolnavii cu HIV/SIDA sa nu-si intrerupa tratamentul.
Carmen Dorobat, directorul Spitalului de Boli Infectioase „Sfanta Parascheva” din Iasi
Carmen Dorobat
Foto: Agerpres
Directorul Spitalului de Boli Infectioase din Iasi, Carmen Dorobat, a declarat pentru HotNews.ro ca in farmaciile spitalelor se regasesc tot mai putine medicamente din programul persoanelor cu HIV/SIDA. „Incep lipsuri in farmacii, in sensul ca tot mai multi dintre pacienti au schemele incomplete. Am vorbit si ieri (luni, 29 noiembrie) la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care a facut un memoriu special la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru programul HIV. Asteptam din moment in moment in urma rectificarii sa vina grila de buget”, a declarat Dorobat.
Asculta aici interviul cu dr. Carmen Dorobat
Descarca fisierul audio in format MP3
Potrivit acesteia, „in momentul in care nu exista un medicament din schema, virusul castiga rezistenta si atunci vom fi obligati ca intr-o perioada de timp mai lunga sau mai scurta sa modificam terapia, sigur mai scumpa decat cea existenta pana in prezent”. Solutia atunci cand lipseste un medicament este intreruperea terapiei si regandirea unui alt tratament.
Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat in Ministerul Sanatatii: Daca nu se vor da bani pentru terapii HIV/SIDA, atunci vom avea o problema serioasa
Adrian Streinu Cercel
Foto: Agerpres
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Adrian Streinu-Cercel, a declarat ca are cunostinta de situatia in care pacientii seropozitivi au intrerupt tratamentul din cauza faptului ca spitalele nu mai au bani sa cumpere medicatia. Acesta a anuntat ca, la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, este luata in discutie aceasta problematica astfel incat centrele regionale care intampina dificultati sa primeasca fonduri pentru luna decembrie. Fondurile vor fi asigurate inclusiv pana in luna ianuarie, a precizat oficialul.
Potrivit lui Streinu, una dintre cauzele acestei situatii o reprezinta lipsa unei achizitii centralizate de medicamente, cu pret unic. „Daca nu se vor da bani pentru terapii, atunci vom avea o problema serioasa. Pentru ca atunci vorbim de virusuri mutante, vorbim de cu totul si cu totul altceva. Nici nu vreau sa ma gandesc la un astfel de scenariu, desi recunosc ca l-am luat in calcul”, a declarat Adrian Streinu-Cercel. Acesta a precizat ca Romania a pus la punct un program de terapie care a mers foarte bine, insa pana anul acesta. „Anul acesta suntem toti loviti de criza si avem oarece dificultati, dar speram sa le depasim”.
Povestea „condamnatilor la moarte”. Bolnavii din Suceava, Iasi, Vrancea, Braila si Arad au ramas fara tratament
Test rapid HIV
Foto: MedLive.ro
Pentru prima data, in programul HIV/SIDA s-au introdus listele de asteptare. Cu alte cuvinte, pacientii care ar trebui sa intre acum pe tratament sunt amanati din cauza faptului ca bugetul alocat de Casa Nationala nu i-a luat in calcul in anul 2010, avertizeaza UNOPA. Potrivit CNAS, aceasta situatie este cauzata de faptul ca nu s-a facut nici o rectificare bugetara pentru sanatate pana in noiembrie. De cealalta parte, Ministerul Sanatatii sustine ca s-a inaintat catre Parlamentul Romaniei o solicitare de aprobare a unor credite de angajament pentru Programele Nationale pentru anul 2010, dar se asteapta decizia Parlamentului.
Pacientii seropozitivi din Braila au intrerupt tratamentele de mai multe ori in acest an, din cauza sincopelor in primirea banilor. De doua luni, vin aproape zilnic la spital sa vada daca vor primi tratamentul antiretroviral, transmite Obiectiv – Vocea Brailei. In Braila sunt peste 100 de persoane infectate cu virusul HIV. Majoritatea sunt tineri in varsta de 20 de ani, care au fost infectati in copilarie, din cauza unor erori ale cadrelor sanitare.
Riscurile intreruperilor succesive sunt foarte mari, spun medicii. Dr. Delia Rasnoveanu a declarat pentru publicatia citata ca „exista riscul de deces, deoarece o pauza de o luna poate sa duca la prabusirea imunitara, iar pacientul poate sa decedeze prin orice alta afectiune”.
In Suceava, lipsa banilor a facut nu numai ca tratamentul sa fie intrerupt de numerosi pacienti seropozitivi, dar si ca numarul cazurilor de infectare cu HIV sa creasca cu 21 numai pana in prezent. In evidenta Spitalului Judetean se afla 178 de pacienti infectati cu HIV, dar terapie ARV (antiretrovirale) urmeaza 158 de pacienti, potrivit Agerpres. Dorina Vasile, presedinta Asociatiei Red Ribbon Falticeni, a declarat ca este contactata aproape zilnic de pacienti care nu au acces la medicamente. „S-ar putea ca in luna decembrie sa ramanem fara tratament. Suntem condamnati la moarte!”, a declarat aceasta.
La Iasi, reprezentantii Fundatiei „Alaturi de Voi” (ADV) Romania au anuntat ca intentioneaza sa sesizeze Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Decizia a fost luata ca urmare a unei informari primite din partea reprezentantilor Centrului Regional HIV/SIDA, conform careia pana la finalul anului exista posibilitatea sa lipseasca medicamentele pentru Programul National HIV/SIDA. Ceea ce ar insemna o intrerupere de doua luni a tratamentului pentru pacientii cu HIV/SIDA, a declarat pentru Agerpres Mihaela Munteanu, coordonator PR ADV Romania.
In prezent, la centrul regional de la Spitalul de Boli Infectioase exista in evidente 1.349 de persoane infectate cu HIV/SIDA, cu 100 mai mult decat anul trecut. Peste 250 dintre acestia sunt din judetul Iasi.
In Arad, medicii au schimbat in dese randuri schemele de tratament pentru a se putea incadra in limita fondurilor obtinute, care au variat in acest an aproape lunar, transmite publicatia Glasul Aradului. Aici sunt peste 130 de persoane infectate, absolut toate beneficiind de tratament din partea statului.
Potrivit datelor furnizate de Crucea Rosie, la nivel mondial exista 33,4 milioane de persoane care traiesc cu HIV/SIDA, dintre care peste 420.000 de copii au fost infectati doar in cursul anului 2008. In ultimii 20 de ani, in Romania, statisticile au inregistrat un total de 16.433 de persoane infectate cu HIV din care 11.885 de persoane au dezvoltat SIDA. Dintre persoanele infectate cu HIV, 9.825 sunt copii, transmite Agerpres.