AUDIO Proteste si afaceri. Dumitru Costin, lider BNS si administrator la Realitatea Media: Trustul isi va plati datoriile catre stat
O parte din liderii sindicali care au protestat astazi in Piata Victoriei sunt si administratori la Realitatea Media, despre care presa scrie ca are datorii la stat care depasesc 1 milion de euro. Intre administratorii de la Realitatea Media se numara, potrivit datelor de la Registrul Comertului, Marius Petcu (lider sindical CNSRL Fratia), Iacob Baciu (CSDR), Dumitru Costin (BNS), Liviu Luca (FSLI Petrom), Ion Popescu (Meridian), Achille Dutu. Unul dintre sindicalistii-administratori la Realitatea Media, Dumitru Costin, a declarat pentru HotNews ca nu vede nici un conflict de interese intre cele doua functii si spune ca trustul isi va plati datoriile catre fisc.
Asculta interviul cu Dumitru Costin
Descarca interviul in format MP3
Rep: Cum calificati actiunea de azi, un succes sau un esec?
Dumitru Costin: Apreciez actiunea de azi ca fiind o actiune reusita, a fost o actiune de buna calitate, o actiune care nu a degenerat in violente. Ganditi-va ca sunt ani buni de cand nu s-a mai desfasurat o actiune sindicala in fata palatului Victoria. Am avut interzis in acel loc. Astazi, datorita unor constrangeri, nu ne-a ramas decat piata Victoriei. Ati vazut, toata actiunea s-a desfasurat in ordine, fara nici un fel de incidente.
Credeti ca mie mi s-a parut normala declaratia domnului Geoana care, acum doua zile, cu seninatate declara: am aflat si eu acum ca legea aia de salarizare in sectorul bugetar genereaza 60.000 de someri dupa aplicarea ei?
Dumitru Costin, presedinte BNS si administrator la Realitatea Media
Rep: Legea salarizarii unice a fost negociata cu parenerii sociali de catre fostul ministru al muncii de la PSD, cu domnul Sarbu. De ce n-ati manifestat la PSD?
DC: Pentru cei care n-au luat act de lista noastra de revendicari, le reamintesc faptul ca prioritatea absoluta pentru noi o reprezinta locurile de munca si politica salariala.
In ce privestea legea, dupa ce s-a negociat doua luni de zile cu organizatiile sindicale, legea a stat la dospit doua luni in cabinetele ministrilor cabinetului Boc, dupa care ne-am trezit cu o lege care nu mai semana cu ceea ce s-a negociat initial, o lege trimisa in pas saltat in Parlament si pe care coalitia de la acea vreme PDL plus PSD a votat-o bine merci.
Rep: Responsabilitatea nu apartine in egala masura Guvernului Boc si PSD-ului?
DC: In egala masura responsabilitatea apartine ambelor partide politice. Credeti ca mie mi s-a parut normala declaratia domnului Geoana care, acum doua zile, cu seninatate declara: am aflat si eu acum ca legea aia de salarizare in sectorul bugetar genereaza 60.000 de someri dupa aplicarea ei? Imi pare rau, eu am convingerea ca domnul Geoana stia, dar la momentul ala era pe cal, acum e pe langa cal.
Rep: Acuma fiind pe langa cal, si spuneti ca responsabilitatea apartine ambelor partide, de ce protestele s-au canalizat doar catre Guvern, nu si catre PSD?
DC: Ceea ce s-a intamplat astazi a fost o actiune sindicala proiectata in primavara acestui an la nivel mondial.
Rep: Mondial??
DC: Mondial. Daca n-ati aflat pana acum, este un protest mondial. Dar, fiecare organizatie sindicala la nivel national … e normal ca sa nu vorbim despre criza din Statele Unite, ci despre criza economica si sociala din Romania. (…) Este un protest pe care-l fac sindicatele fata de guvernele tarilor lor pentru modul in care trateaza si respecta lucratorii.
PSD si PDL au votat si au respins aceasta lege prin care miscarea sindicala urma sa-si primeasca inapoi bunurile pe care le-a avut. (…)Un patrimoniu consistent care se apropie probabil la vreo 2 miliarde de euro
Dumitru Costin, presedinte BNS si administrator la Realitatea Media
Rep: In presa ultimelor zile am vazut informatii despre liderii sidicali, administratori la Realitatea Media, o societate cu datorii mari la Ministerul de Finante, ministerul incearca sa recupereze datoriile astea. Intrebarea este: nu sunteti intr-un mic conflict de interese?
DC: Nu intamplator, exact in aceasta perioada, in care clasa politica nu are nevoie de niciun fel de reactii din partea societatii civile si in principal din zona sindicatelor, apare in presa informatia legata de un act normativ prin care confederatiile sindicale vor fi mituite primindu-si sediile.
Am inteles ca exista un proiect de ordonanta, de lege, Dumnezeu stie ce e, prin care ar urma sa ni se acorde gratuit, sau in folosinta gratuita si cu dreptul de a le cumpara, spatiile in care ne desfasuram activitatea. Insa nimeni n-a vrut sa dea informatia ca, in urma cu doua saptamani, Guvernul Romaniei s-a prezentat la Parlament, la Comisia de Industrii si Servicii a Camerei Deputatilor, pentru a cere respingerea proiectului de lege privind retrocedarea patrimoniului sindical confiscat de comunisti si ulterior de cei care au dat lovitura de stat in decembrie ’89.
Reusisem sa trecem legea prin Senat si urma sa treaca si prin Camera. Guvernul si-a impus punctul de vedere. La pachet, PSD si PDL au votat si au respins aceasta lege prin care miscarea sindicala urma sa-si primeasca inapoi bunurile pe care le-a avut, asa cum si le-au primit toti cei care au fost deposedati in mod abuziv.
Rep: Un patrimoniu consistent, evaluat cam la cat?
DC: Un patrimoniu consistent care se apropie probabil la vreo 2 miliarde de euro, pentru ca vorbim de o multime de cladiri, de case, de hoteluri, de baze sportive.
Acest trust media nu este o casuta postala asa cum sunt zeci de mii in tara asta, care lasa bugetul tarii pagubit pentru ca nu ai ce sa recuperezi de la ele. Acest trust de presa isi va plati datoriile fara nici un fel de problema.
Dumitru Costin, presedinte BNS si administrator la Realitatea Media
Rep: Revenim la intrebare…
DC: Tot acum, intamplator, este scos de la naftalina acest subiect. Imi permit sa-i intreb pe cei care acum au scos la lumina aceasta nenorocire care se intampla Romaniei: ei nu stiu ca de mai bine de cinci ani suntem acolo?
De pe vremea de cand acest post de televiziune a fost cumparat de la domnul Prigoana, si cand acest post nu reprezenta ceva. S-ar fi putut uita in spate sa vada ca, de fiecare data, si-a platit datoriile, chiar daca nu a reusit de fiecare data sa le plateasca la timp, si-a platit intotdeauna datoriile. Si acest lucru il va face si acum. Il va face si acum.
Rep: Intrebarea era alta. Nu ma intereseaza de ce informatiile astea apar acum, poate chiar e o manipulare, cineva incearca sa va discrediteze cu asta. Intrebarea e pe fondul discutiei: sunteti si administrator intr-o firma privata, sunteti mai mult om de afaceri si mai putin sindicalist. Nu va creeaza o problema de credibilitate?
DC: Deja si dvs fortati in discursul dvs o tema absolut falsa. Acele reunini in Consiliul de Administratiei se intampla de foarte putine ori, sa nu credeti ca locul meu de munca este acolo. In primul rand ca legea nu-mi interzice acest lucru. Doi: Am responsabilitati foarte clar prevazute prin lege.
Trei: Acest trust media nu este o casuta postala asa cum sunt zeci de mii in tara asta, care lasa bugetul tarii pagubit pentru ca nu ai ce sa recuperezi de la ele. Acest trust de presa isi va plati datoriile fara nici un fel de problema. S-au adoptat masurile necesare pentru ca datoriile sa fie platite si aceasta povara uriasa pe care au identificat-o unii sa fie rezolvata si sa le fie ridicata aceasta piatra uriasa de pe suflet.
Exista un program de restructurare, in curs de derulare, care sa duca acolo unde trebuie, adica la respectarea legalitatii. A fost aprobat cu ceva vreme in urma, este in curs de derulare, si v-am spus se va ajunge la un optim in ce priveste relatia cu fiscul si in functionarea trustului.
Dumitru Costin, presedinte BNS si administrator la Realitatea Media
Rep: In 2006, 2007, 2008, din datele de bilant de pe site-ul Ministerului de Finante rezulta ca Realitatea Media a avut pierderi si ca in prezent are datorii la stat, acum, in prezent. Intrebarea e simpla: nu sunteti in conflict de interese fiind administrator la o firma cu datorii la stat in acelasi timp lider sindical care protesteaza impotriva Guvernului, care reprezinta statul?
DC: Nu vad nici o problema. As vedea o problema in momentul in care aceasta companie nu-si va plati datoriile, atunci, intr-adevar, recunosc ca apare o problema. Dar in momentul in care aceasta companie face eforturi sa-si plateasca datoriile, nu vad ce problema e. Daca toti ar face acelasi lucru, probabil n-am fi in aceasta situatie.
Stiti bine si dvs ca anul asta piata de reclama si publicitate a scazut dramatic, la jumatate, si ca tot ce e in zona media a fost afectat. Exista un program de restructurare, in curs de derulare, care sa duca acolo unde trebuie, adica respectarea legalitatii. A fost aprobat cu ceva vreme in urma, este in curs de derulare, si v-am spus se va ajunge la un optim in ce priveste relatia cu fiscul si in functionarea trustului.
Rep: Am vazut ca sunt si cateva cereri de insolventa in derulare. Sunt creditori privati care incearca sa-sia recupereze datoriile in instanta.
DC: Va rog sa ma credeti ca, in clipa de fata, pe marginea acestui subiect stopam orice discutie, pentru ca exista in cadrul acestei companii si director general, si director economic, sef de PR, sunt indreptatiti sa vorbeasca, mergeti la cei care va pot da aceste informatii.
Rep: Vorbim strict de relatia dvs ca lider sindical si pozitia dvs intr-o afacere cu statul care va pune in situatia asta de conflict de interese, as zice de pe margine, si va ridica probleme de credibilitate.
DC: S-ar putea sa aveti dreptate. Sunteti multumit cu raspunsul meu? Aveti dreptate, domnule. Sunteti fericit? Nu sunteti fericit? Aveti dreptate. Aveti dreptate. Nu v-am facut fericit cu raspunsul asta? Ne cunoastem de atata vreme…
Rep: Incercati sa fiti ironic, eu nu vreau sa fiu ironic cu dvs.
DC: Eu chiar nu vreau sa fiu ironic, pentru ne cunoastem de foarte multa vreme. De asta am si intrat in dialog cu dvs pentru ca va respect opiniile si modul in care ati lucrat in media pana acum. Da? Dar vad ca insistati pe un anumit subiect si eu v-am spus cu tot respectul pe care vi-l port ca in ceea ce ma priveste, indiferent pe ce pozitie ma aflu, voi vrea ca legea sa fie respectata pana la capat. Asta-i tot ce pot sa va declar eu.
Despre datoriile Realitatea Media au scris Curentul si Financiarul