AUDIO Stefan Ciobanu, directorul ACIS: Procesarea proiectelor pentru fondurile europene a fost accelerata in ultimele 5 luni
Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, este de parere ca in 2009 s-au facut progrese in procesarea proiectelor care solicita finantare din fonduri europene. El a declarat, in cadrul emisiunii „Bucuresti punkt Bonn”, realizata de HotNews.ro si Deutsche Welle, ca acest lucru va duce, in viitorul apropiat, la o mai buna absorbtie a banilor veniti de la Uniunea Europeana.
Emisiunea „Bucuresti punkt Bonn” este difuzata in fiecare vineri, dupa ora 17.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro. Inregistrarea emisiunii a fost precedata de o intalnire online, care poate fi urmarita aici.
Asculta emisiunea
Descarca emisiunea in format MP3
Fragmente din emisiune
- In ultimele 5 luni s-a inregistrat ca urmare a masurilor de accelerare adoptate, un numar important de progrese in ceea ce priveste procesarea mai rapida a proiectelor. Aceasta reprezinta un „precursor” al absorbtiei. Ceea ce se misca foarte repede pe aceasta componenta va duce in lunile urmatoare foarte rapid la absorbtie.
- Nivelul de 4% este un nivel de moment. Trebuie sa tinem cont ca alocarea 2007-2009 trebuie sa fie consumata pana in 2012. La acest moment, dupa circa un an si jumatate de implementare efectiva, procentul este oarecum normal si este in limitele care se inregistreaza si in foarte multe dintre noile state membre, Romania nu se plaseaza in niciun caz la coada grupei ci este la jumatatea superioara a unui clasament. Majoritatea sunt in preajma acestui procent.
- Acordarea de prefinantare este o masura menita sa stimuleze rambursarea. Incercam sa dam sume cat mai mari ca prefinantare, urmand ca la un anumit moment balanta sa se modifice intre prefinantari si rambursari
- Procesul de aprobare de noi proiecte este foarte rapid. Din decembrie pana in mai s-au aprobat peste 700 de proiecte. Nu vedem un proces liniar de absorbtie ci se va produce un salt in urmatoarele luni, care va insemna concretizarea implementarii proiectelor semnate in acest an.
- Legat de solicitarea Parlamentarilor germani de a fi sistate fondurile europene pentru Romania: Trebuie sa distingem intre o discutie politica si o abordare tehnica. Romania nu are probleme majore cu derularea fondurilor europene. Poate ca ritmul absorbtiei nu este cel dorit, dar aceasta nu inseamna ca sunt gestionate incorect. Evident ca in contextul crizei exista luari de pozitie in anumite state membre, cele care sunt mari contributori la bugetul UE, in ideea de a reduce impactul crizei in propriile tari iar noile state membre sunt victime oarecum sigure. Insa intotdeauna am beneficiat de un tratament echitabil si corect din partea Comisiei Europene.
- Legat de posibila reducere a fondurilor ca urmare a raportului pe Justitie: eu personal nu as vedea acest lucru si o spun din perspectiva celor care lucreaza in sistemul de gestionare a fondurilor. Aceasta discutie care are loc pe Justitie este legata oarecum artificial de fondurile europene. Nu avem in acest moment identificate in urma auditurilor Comisiei Europene probleme privind corectitudinea gestionarii fondurilor deci nici motive de suspendare. Nu inseamna insa ca discutia nu poate avea loc si ca anumite voci nu pot cere anumite masuri punitive la adresa Romaniei, dar inca o data, din perspectiva sistemului de gestionare a fondurilor, nu sunt justificate.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro