Australia dă în judecată Facebook pentru încălcarea protecției datelor personale ale utilizatorilor. Miza poate fi de 529 de miliarde de dolari australieni
Autoritatea pentru supravegherea respectării protecției datelor personale din Australia a chemat-o în fața tribunalului pe Facebook, acuzând gigantul mediilor sociale că a distribuit datele a peste 300.000 de utilizatori consultantului politic Cambridge Analytica pentru testarea de profiluri politice, fără a avea consimțământul oamenilor.
În procesul deschis la Curtea Federală, Comisarul australian pentru Informații a acuzat-o pe Facebook că a încălcat legea protecției datelor personale prin dezvăluirea informațiilor privind 311.127 de utilizatori ai aplicației „This Is Your Digital Life” de pe website. „Configurația platformei Facebook nu permitea utilizatorilor să exercite opțiuni și control rezonabil cu privire la modul în care erau accesibile datele lor personale”, a afirmat într-o declarație Comisarul pentru Informații Angelene Falk.
Daunele cerute nu sunt specificate, dar fiecare încălcare a legii poate aduce o penalizare maximă de 1,7 milioane de dolari australieni (1 USD = 1,5363 dolari australieni). Amenda s-ar putea ridica la 529 de miliarde, dacă pentru fiecare din cele 311.127 de cazuri Curtea ar acorda pedeapsa maximă.
O purtătoare de cuvânt de la Facebook a spus că firma a colaborat „activ” în ultimii doi ani cu Biroul Comisarului pentru Informații în cadrul investigației: „Am făcut modificări majore pe platforme, conform reglementărilor internaționale, pentru a restricționa informațiile disponibile dzvoltatorilor de aplicații, a implementa noi protocoale și controale care să-i ajute pe oameni să-și protejeze și gestioneze datele”.
În iulie anul trecut, Facebook a mai primit o amendă-record de 5 miliarde de dolari de la U.S. Federal Trade Commission după o investigație privind același test de personalitate între 2014 și 2015. Facebook a fost acuzată că a distribuit ilegal informații ale 87 de milioane de utilizatori pe plan global către aplicația de sondare aparținând firmei britanice Cambridge Analytica, acum închisă. Printre clienții firmei de consultanță s-a numărat în 2016 și echipa de campanie electorală a președintelui Donald Trump. După alegerea lui Trump, Cambridge Analytica a înregistrat o firmă și în Australia, dar nu a lucrat niciodată pentru un partid politic.
În procesul din Australia, Comisarul pentru Informații a spus că Facebook nu a cunoscut natura exactă a datelor distribuite către programul „This Is Your Digital Life” al lui Cambridge Analytica, dar nici nu a luat măsuri rezonabile ca să protejeze informațiile personale ale utilizatorilor. „Ca urmare, informațiile personale ale australienilor au fost expuse riscului de expunere, monetizare și utilizare în scopuri politice”. (Reuters)