Sari direct la conținut

Austria, din nou „nein” aderării României la Schengen: „Acest spațiu trebuie să devină mai bun înainte de a deveni mai mare”

HotNews.ro
Gerhard Karner, Foto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia
Gerhard Karner, Foto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

Austria se opune ferm în continuare aderării României și Bulgariei la Schengen, argumentând că „înainte de a deveni mai mare spațiul european de liberă circulație trebuie să devin mai bun”, scrie Euronews. Ultimul avertisment a fost transmis de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, marți, înaintea reuniunii Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles.

Amintim că în reuniunea de marţi a miniştrilor de interne din UE nu va mai avea loc un vot privind aderarea României la Schengen, aşa cum figura pe agenda iniţială.

„Nu îmi pot imagina vreo schimbare acum”

  • „Schengen trebuie să devină mai bun și nu mai mare.
  • Nu văd încă prea multe progrese aici, așa că nu îmi pot imagina vreo schimbare acum”, a declarat Gerhard Karner, ministrul federal de Interne al Austriei, conform Euronews.

În opinia lui Karner, numărul de controale la frontieră pe care țările europene le-au impus în ultimele luni este un motiv suficient de puternic pentru a opri extinderea în continuare a spațiului Schengen, care cuprinde în prezent 27 de țări, inclusiv 23 de state ale Uniunii Europene, și peste 423 de milioane de cetățeni.

Conform sistemului Schengen, țărilor li se permite să stabilească controale temporare la frontieră ca ultimă soluție în circumstanțe excepționale. Guvernele din Austria, Germania, Polonia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Italia și Danemarca au invocat această dispoziție pentru a face față unei creșteri continue a fluxurilor de migrație, comentează Euronews.

  • „Este esențial ca Comisia Europeană să investească în sfârșit masiv în protecția frontierelor externe și să ia măsuri pentru a face aceste frontiere externe mai sigure. Asta este în cele din urmă ceea ce face ca un sistem Schengen să funcționeze”, a spus Karner, membru al Partidului Popular conservator (ÖVP), care apără o poziție dură cu privire la migrație.

Nimic nu anunță o schimbare de atitudine din partea Austriei

Faptul că Austria nu și-a schimbat poziția a forțat Spania, deținătoarea președinției rotative a Consiliului UE, să modifice ordinea de zi a reuniunii Consiliului JAI, notează Euronews. Spania anunțase anterior că reuniunea din 5 decembrie va avea pe agendă un vot obligatoriu privind aderarea la Schengen a României și Bulgariei, care așteaptă asta de când au intrat în UE, în 2007.

Ministrul Afacerilor Interne al Spaniei, Fernando Grande-Marlaska, a declarat că țara sa va continua să lucreze „intens” pe acest subiect „până la sfârșitul președinției” țării sale, care se încheie la finalul acestui an. Asta ar putea sugera că tema aderării României și Bulgariei la Schengen va fi tranșată totuși în acest an, mai notează Euronews.

„O Europă mai puternică este o Europă cu România și Bulgaria ca membri cu drepturi depline ai spațiului Schengen”, a spus Grande-Marlaska.

Acceptarea de noi membri în Schengen are nevoie însă de undă verde din partea tuturor statelor membre și, după cum a spus Karner chiar marți, nimic nu anunță o schimbare de atitudine din partea Austriei. Olanda se opune, de asemenea, aderării Bulgariei din cauza problemelor legate de statul de drept, dar această poziție este considerată ceva mai flexibilă decât vetoul Austriei. Olanda, totuși, se află în mijlocul unei tranziții de putere, după victoria surprinzătoare de luna trecută a partidului de extremă dreapta al lui Geert Wilders, într-un scrutin dominat de tema migrației ilegale.

„Schengen trebuie să fie reparat”

Amintim că aderarea României și Bulgariei la Schengen a fost blocată de Austria și de Olanda ​la Consiliul JAI din decembrie 2022. Bucureștiul a avut sprijinul a 26 de state membre UE, dar a fost blocată de Austria.

În 24 octombrie, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a calificat extinderea Schengen ca fiind în prezent „de neconceput” pentru ţara sa, dar a susținut că această poziţie nu are nimic a face cu Bulgaria şi România şi că este impusă de o problemă de securitate.

Nehammer a discutat cu jurnaliştii după întâlnirea sa cu premierul bulgar Nikolai Denkov, care s-a aflat într-o vizită de o zi la Viena, în speranţa de a schimba poziţia Austriei care se opune aderării Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, a transmis BTA, citată de Agerpres. Cei doi au avut o întrevedere tete-a-tete, urmată de discuţii bilaterale cu participarea delegaţiei bulgare, care i-a inclus pe ministrul de interne Kalin Stoianov şi ministrul adjunct de externe Elena Şekerletova.

„Schengen trebuie să fie reparat. Până când nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, a insistat Nehammer. El a subliniat că înșiși miniştrii de externe ai UE spun că sistemul Schengen nu funcţionează. Din ce în ce mai multe ţări introduc controale la frontiere, ceea ce înseamnă că sistemul Schengen nu se ridică la adevărata sa semnificaţie, a subliniat cancelarul. El a spus că 75% dintre migranţii interceptaţi în Austria nu sunt înregistraţi, ceea ce reprezintă o problemă de securitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro