Sari direct la conținut

Austria se va adresa instanţei în chestiunea etichetării energiei nucleare drept sustenabilă, propusă de Comisia Europeană

HotNews.ro
Leonore Gewessler, Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia
Leonore Gewessler, Foto: CHROMORANGE / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernul austriac şi-a anunţat intenţia de a declanşa o acţiune în justiţie împotriva creării de către Comisiei Europeană a unei etichete „verzi” controversate pentru centralele nucleare, relatează AFP și Agerpres.

„Vom pregăti terenul juridic în următoarele săptămâni şi dacă această taxonomie se aplică, atunci vom lansa o procedură în faţa Curţii de Justiţie a UE”, a declarat presei ministrul mediului, Leonore Gewessler.

Luxemburgul s-a declarat gata să se alăture acestei plângeri, a precizat responsabila ecologistă.

„Energia nucleară nu este nici „verde”, nici durabilă. Nu pot înţelege decizia UE”, a reacţionat la rândul său cancelarul conservator Karl Nehammer pe contul său de Twitter.

Comisarii europeni au aprobat miercuri, în cadrul reuniunii lor săptămânale, o listă de criterii care permit clasificarea ca „durabile” a investiţiilor în centrale nucleare sau pe gaz pentru producţia de electricitate. Un privilegiu rezervat până acum doar energiilor regenerabile.

Textul ar urma să mobilizeze fonduri private către activităţi care reduc emisiile de gaze cu efect de seră şi face parte din demersurile pentru realizarea obiectivului de neutralitate a emisiilor de carbon în UE în 2050.

Proiectul, care divizează cele 27 de state membre UE, a provocat deja furia a numeroase ONG-uri de mediu.

El este totuşi apărat de Franţa şi de numeroase ţări din Europa centrală şi de est care atrag atenţia asupra faptului că energiile regenerabile (eoliană, solară) au de suferit din cauza producţiei intermitente şi nu vor permite, ele singure, să se asigure nevoile de electricitate.

Austria are particularitatea că a interzis în 1978 exploatarea energiei nucleare, o măsură ridicată la rangul de principiu constituţional în 1999.

Ţara alpină cu 8,9 milioane de locuitori îşi obţine în prezent peste 75% din electricitate din surse regenerabile, în special datorită unui potenţial bogat hidro-electric. Austria a continuat totuşi să importe energie provenită din centrale nucleare pentru a-şi acoperi necesarul.

Într-un recent interviu pentru AFP, Leonore Gewessler a denunţat „pagubele importante pentru mediu” cauzate de energia nucleară.

„Chestiunea stocării definitive a deşeurilor este în suspensie de decenii. Este ca şi cum le-am da copiilor noştri un „rucsac” spunându-le: „Veţi rezolva asta într-o zi””, a subliniat ministrul, evocând de asemenea riscul unor accidente precum cel de la Fukushima (Japonia), din martie 2011.

Din punctul ei de vedere, energia nucleară este „o energie a trecutului”, „prea costisitoare” pentru a lupta împotriva schimbării climatice.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro