Autoritatea de Management a POSDRU trebuie sa remedieze deficientele pana in 6 octombrie pentru a evita suspendarea platilor
Autoritatea de management a Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) trebuie sa remedieze pana in 6 octombrie deficientele constatate de Comisia Europeana, pentru a evita suspendarea platilor, insa reprezentantii MAEur considera ca misiunea este una „imposibila”, relateaza Mediafax.
Directorul general al AM POSDRU, Cristian Ababei, a declarat, luni, ca Romania a primit in 7 august o scrisoare de presuspendare a platilor din partea Comisiei Europene (CE) si, potrivit legislatiei in vigoare, acest lucru inseamna ca are doua luni la dispozitie pentru punerea in aplicare a recomandarilor facute de catre CE.
Ababei a precizat ca acest termen urmeaza sa expire in 6 octombrie, iar AM POSDRU a pregatit un plan de masuri care urmeaza sa fie transmis CE in aceasta saptamana.
Principalele probeme semnalate in raportul de audit al CE se refera la procesul de evaluare si selectie, care arata deficiente sistemice si faptul ca nu asigura selectia proiectelor calitative, dar si la faptul ca regulile nationale de eligibilitate sunt ambigue in masura in care permit o alocare si o utilizare ineficiente a resurselor in implementarea proiectelor.
Potrivit raportului de audit al CE, s-a mai constatat ca verificarile de management prezinta deficiente in ceea ce priveste metodologia aplicata pentru esantionarea documentelor justificative controlate, precum si costuri ridicate aferente resurselor umane, care nu au putut fi justificate prin rapoartele de activitate sau prin documentele de suport.
Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca, pana in prezent, 29,27% din platile aferente POSDRU au fost facute, insa gradul de absorbtie de la UE este de doar 7,73%.
Campeanu a recunoscut ca este foarte posibil ca cererile de rambursare din cadrul POSDRU sa nu mai fie onorate de catre Comisia Europeana, ceea ce ar duce la o noua perioada de suspendare a programului.
„La nivel central si regional, se fac eforturi supraomenesti pentru ca, in septembrie-octombrie, sa demonstram CE ca in Romania se poate functiona corect si cinstit, astfel incat aceste plati sa nu se suspende sau, daca se suspenda, sa fie pentru o perioada scurta de timp. (…) Vrem sa dam garantia ca suntem pregatiti si pentru perioada urmatoare de finantare, 2014-2020, astfel incat sa avem un grad ridicat de absorbtie”, a mai spus ministrul Muncii.
Mariana Campeanu a mai precizat ca, pentru urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020, s-a propus cresterea cu 10% a alocarii pentru Romania.
Cu toate acestea, secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Europene (MAEur) Razvan Cotovelea a precizat ca rezultatele din cadrul POSDRU sunt efectele a ceea ce s-a intamplat in anii 2010-2011 si precizeaza ca ceea ce Ministerul Muncii trebuie sa remedieze in urmatoarele luni este aproape „misiune imposibila”.
„Comisia Europeana si toate misiunile de audit au avut ca incadrare in timp acesti ani. Rezultatele nu sunt pozitive. In acest moment, avem o presuspendare a POSDRU, adica doua luni de la primirea scrisorii pentru a remedia disfunctionalitatile. Misiunea Ministerului Muncii este aproape imposibila”, a spus Cotovelea.
Pe de alta parte, secretarul de stat din MAEur a dat asigurari ca platile catre beneficiar vor continua din bugetul de stat, intrucat aceasta este o obligatie a statului roman, iar cand problemele vor fi solutionate, aceste sume vor fi rambursate de la Bruxelles.