Sari direct la conținut

Autoritatile admit ca documentatia prea stufoasa intarzie depunerea de proiecte UE

HotNews.ro, EurActiv.ro

Documentatia stufoasa si lipsa de personal sunt principalele motive pentru care autoritatile publice locale intarzie sa depuna proiecte pentru accesarea fondurilor structurale, a spus pentru HotNews.ro / EurActiv.ro Claudia Ionescu, director DPRI – ADR Bucuresti – Ilfov. Pana acum, apelurile de proiecte pentru Programul Operational Regional (POR) lansate in prima parte a anului 2008 au ramas fara raspuns in regiunea Bucuresti – Ilfov, cu exceptia a doua domenii majore de interventie.

Este vorba de 45 de proiecte, din 62 depuse de microintreprinderi (pentru Axa 4 / domeniul major de interventie 4.3 – „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor”) si alte 6 proiecte depuse de autoritati pentru imbunatatirea infrastructurii de transport (pentru Axa 2 / domeniul major de interventie 2.1 – „Reabilitarea si modernizarea retelei de drumuri judetene si strazi urbane), care se afla in faza de precontractare.

In schimb, alte 3 proiecte au fost respinse, fiind considerate neconforme cu cerintele administrative (2 proiecte pe Axa 4 / domeniul major de interventie 4.1 – „Dezvoltarea durabila a structurilor de sprijinire a afacerilor” si un proiect pentru Axa 5 / domeniul major de interventie 5.2, pentru valorificarea durabila a resurselor naturale cu potential turistic), in timp ce pentru majoritatea domeniilor de interventie aferente axelor prioritare ale POR, lansate pe parcursul anului 2008, nu s-a depus niciun proiect la nivelul regiunii mentionate.

In concluzie, Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti – Ilfov considera ca se impune o comunicare mai „agresiva” pentru impulsionarea autoritatilor publice locale, principalii beneficiari vizati pentru banii europeni disponibili prin Programul Operational Regional (POR).

O noua strategie de comunicare: deplasarea in regiune si dialogul direct

In acest sens, ADR Bucuresti – Ilfov a inceput, marti, 9 decembrie, o caravana de informare pentru atragerea potentialilor beneficiari. Caravana a debutat la Primaria Sectorului 2 si va continua pe 11 decembrie, la Primaria din Chitila.

„Exista o mare problema de comunicare ce poate duce la o rata foarte scazuta de absorbtie a fondurilor structurale. De aceea, se impune o comunicare constanta si chiar agresiva, pe langa seminariile si conferintele pe care le-am organizat si am constatat ca nu sunt suficiente”, a spus Ionescu.

„Ne-am hotarat sa ii abordam mult mai intens, pentru ca a comunica cu ei prin telefon, e-mail sau fax este un tip de comunicare putin mai rece”, a detaliat ea.

Documentatia mult mai complicata pentru obtinerea de fonduri structurale, fata de cea cu care autoritatile publice locale au fost obisnuite prin fondurile de preaderare, cat si lipsa acestora de personal specializat, pot fi o alta cauza pentru lipsa de reactie a autoritatilor la apelurile de proiecte, a aratat Ionescu.

Care poate fi solutia pentru urgentarea si simplificarea procesului de depunere de proiecte?

La nivelul autoritatilor publice locale, angajarea si scolirea de noi persoane care sa poata coordona astfel de proiecte, poate fi o varianta, a spus Claudia Ionescu.

La randul sau, agentia pune la dispozitia potentialilor beneficiari un birou de informare referitor la oportunitatile de finantare ale POR, dar si un departament de dezvoltare proiecte care ofera informatii privind completarea cererii de finantare si a celorlalte avize care trebuiesc obtinute, a precizat Simona Curpan, expert DPRI – ADR Bucuresti Ilfov.

De asemenea, din 2009, site-ul ADR Bucuresti -ilfov va fi refacut pentru a putea oferi mai multe informatii cu privire la oportunitatile de finantare ale POR.

In ceea ce priveste o posibila simplificare a documentatiei si a drumului parcurs pana la contractarea unui proiect, Ionescu a tinut sa precizeze ca: „Acest sistem este la inceput, se rodeaza si noi facem demersurile pentru a semnala anumite probleme care apar si pentru a reduce timpul si cantitatea de documente in beneficiul tuturor, pentru ca nici noi nu dorim sa ne ascundem dupa munti de hartie”.

O decizie finala, in acest sens, revine, insa, autoritatii de management a programului din cadrul MDLPL, a precizat ea.

24 de milioane din 394 in curs de contractare, in primul an

Potrivit ADR, din cele 394 milioane de euro alocate regiunii Bucuresti – Ilfov prin POR, se afla in faza de precontractare proiecte in valoare de 24 milioane de euro, la un an dupa lansarea primelor apeluri de proiecte.

„Ne asteptam ca in 2009 sa primim mult mai multe proiecte decat anul acesta, avand in vedere ca primul an este mai dificil, iar studille de fezabilitate consuma multe resurse umane si financiare”, a spus Ionescu.

„Fiind vorba de o documentatie stufoasa, timpul a fost scurt de la lansarea apelurilor de proiecte, pana acum”, a explicat Curpan, la randul sau, lipsa proiectelor depuse, pana in prezent, pentru majoritatea domeniilor de interventie aferente axelor prioritare ale POR.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro