Sari direct la conținut

Autoritatile romane ignora efectele OMG

Romania Libera

In general, plantele modificate genetic sunt soia, porumbul, cartoful si sfecla. Desi Romania se numara printre cele 22 de tari din lume care cultiva OMG, nu exista nici un studiu autohton care sa arate efectele acestor plante asupra sanatatii oamenilor.

Decanul Facultatii de Agricultura de la Iasi, Constantin Leonte, crede ca „sub nici o forma nu se poate intampla nimic daunator pentru om”.

El a precizat ca „OMG, nu sub forma actuala, se consuma inca de la inceputul omenirii si este foarte bine ca putem sa facem si noi acelasi lucru in laborator”.

Spre deosebire de Giles-Eric Seralini, care a explicat ca este mai bine sa consumam produse ecologice, pentru ca sunt mai sanatoase, profesorul Leonte sustine ca „n-am putea hrani toata populatia daca am practica numai agricultura ecologica pentru ca, nefolosind pesticide, ar veni pradatorii, iar cultura ar fi compromisa.

Cine vrea isi cultiva singur in gradina plante ecologice”. Profesorul Leonte ne-a explicat avantajul culturilor de plante modificate genetic: productia obtinuta este mai mare, iar banii investiti sunt mai putini, lucrurile stand tocmai invers in cazul culturilor ecologice.

Profesorul Seralini a pledat ieri, la Bucuresti, in favoarea efectuarii unor teste, care sa dureze cel putin doi ani, pentru a se analiza efectele negative ale folosirii unor alimente ce contin OMG, si nu trei luni, atat cat este acceptat de majoritatea guvernelor si a companiilor producatoare de plante transgenice.

Abia miercuri senatorii romani au adoptat Directiva europeana privind cultivarea si utilizarea anumitor plante modificate genetic. Prin aceasta se impune cercetarea efectelor indirecte si a celor pe termen lung ale OMG pentru mediu si pentru sanatate, existand totodata posibilitatea interzicerii OMG pe teritoriul Romaniei.

Avand in vedere ca directiva a fost adoptata la zece luni de la aderarea Romaniei la UE, organizatia Greenpeace considera ca porumbul modificat genetic a fost cultivat ilegal in anul 2007 in mai multe zone ale tarii.

Un articol de Cristina Dobreanu

Integral in Romania libera

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro