Avansul economic al statelor din Europa de Est se va diminua in urmatoarele luni, insa regiunea ramane atractiva pe termen lung
Cresterea economica in cazul celor mai multe state est-europene se va diminua in urmatoarele luni, insa in cursul anului viitor ar putea avea loc o revenire, totusi fara a fi atinse ratele de crestere foarte ridicate din 2007, se arata intr-un comunicat al Raiffeisen Capital Management. Analistii institutiei sunt insa de parere ca, pe termen lung, Europa de Est ramane o regiune atractiva si cu perspective pentru investitii.
In acest an bursele din regiune au inregistrat pierderi puternice, cuprinse intre 25% si 50%, fiind afectate de dinamica ridicata a inflatiei precum si de declinul economic din SUA si zona euro, se mai arata in comunicat. Lipsa lichiditatilor inregistrata la multe banci americane si europene, afluxurile de capital din fondurile de actiuni si un apetit pentru risc puternic inrautatit in intreaga lume, au contribuit suplimentar la scaderile burselor.
„Din cauza crizei financiare persistente si a nesigurantei crescute cu privire la situatia economica globala, acest scenariu prezinta totusi cateva riscuri. Un factor principal de nesiguranta, cu mare influenta mai ales asupra Rusiei este reprezentat de preturile la materii prime, in special pretul la petrol”, a declarat Angelika Millendorfer, sefa echipei „Emerging Markets Equities“ de la Raiffeisen Capital Management.
Cu toate acestea, Rusia va ramane o piata preferata de investitori datorita cresterii economice preconizate pentru anul in curs si cel urmator, dar si a preturilor foarte scazute in prezent ale actiunilor.
„Evenimentele recente au facut ca investitorii sa perceapa intr-un mod mai constient riscurile politice ale unui angajament in Rusia fapt ce a dus la cresterea primelor de risc pentru investitiile din aceasta tara. Totusi, intre timp au fost luate in calcul extrem de multe scenarii negative in privinta cursurilor. In special valorile din domeniul petrolului si al gazului, dar si unele banci, sunt evaluate foarte favorabil la nivelurile actuale ale cursului“, a precizat Millendorfer.
Raiffeisen Capital Management considera piata ruseasca in continuare ca fiind foarte atractiva si cu perspective pe termen lung. „Conflictul cu Georgia nu ar trebui sa aiba pe termen lung efecte majore asupra economiei rusesti, in ciuda reactiilor dure ale SUA si UE. Pana la o rezolvare trainica a conflictului insa, volatilitatea actiunilor rusesti va ramane ridicata“, a mai spus sefa echipei „Emerging Markets Equities“ de la Raiffeisen Capital Management.
Alaturi de Rusia, in Europa de Est, piata poloneza prezinta un interes ridicat pentru investitori. „Randamentele companiilor poloneze vor creste in continuare anual la peste 10% iar evaluarile sunt in prezent destul de favorabile. In plus, economica interna solida a Poloniei va atenua efectele declinului economic global”, se arata in comunicat.
Pe de alta parte, actiunile cehe si turcesti sunt mai degraba neatractive. In Turcia se mentin inca riscurile politice, la care se adauga o inflatie ridicata si o dependenta puternica fata de importurile de materii prime.
Din cauza interdependentei economice puternice fata de Germania, Cehia ar suferi extrem de mult de pe urma unei posibile recesiuni in zona euro. La aceasta se adauga faptul ca, dupa o apreciere masiva, coroana ceha este foarte vulnerabila la o corectie puternica, astfel ca pe investitorii straini in Cehia ii ameninta si pierderi monetare.