Avem o lege a suplimentelor alimentare. Ce implicații are pentru suplimentele aflate pe piață, dar pentru cele nou introduse?
După mai mulți ani de așteptare și după ce Curtea Constituțională a stabilit că este constituțională, Legea suplimentelor alimentare nr. 56/2021 a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial nr. 332 din 1 aprilie 2021. Este prima lege dedicată exclusiv suplimentelor alimentare, anterior adoptării acesteia, sectorul suplimentelor alimentare fiind reglementat destul de general în cadrul regulilor privind producția, circulația, comercializarea, etichetarea alimentelor, precum și în mod specific prin Norma privind suplimentele alimentare adoptată prin OMS 1069/2007 care se va abroga odată ce normele tehnice de implementare a noii legi vor fi adoptate.
Noua lege transpune secțiuni din mai multe acte normative europene, printre care și Directiva 2002/46/CE referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare și reglementează condițiile punerii pe piață a suplimentelor alimentare, regulile privind etichetarea și promovarea acestora.
Noțiunea de suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt definite ca fiind produse alimentare al căror scop este de a completa regimul alimentar şi care reprezintă surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional sau fiziologic, comercializate sub formă de doză. Potrivit noii legi, la producerea suplimentelor alimentare pot fi utilizate exclusiv vitaminele şi mineralele cuprinse în legislaţia comunitară. Așadar, legea se aplică vitaminelor, mineralelor, amestecurilor de vitamine și minerale, substanțelor cu efect nutrițional sau fiziologic și altor amestecuri de vitamine și/sau minerale cu extracte vegetale și/sau animale, inclusiv cu plante și produse ale stupului.
Continuarea articolului se află pe blogul PwC România aici.
Un articol semnat de de Ruxandra Târlescu, Partener PwC România, Amelia Teis, Partener D&B David și Baias Adelina Vișan, Avocat D&B David și Baias