Sari direct la conținut

BAC 2024. Proba la Istorie, marți. Ce subiecte au primit elevii

HotNews.ro
Elevi la examen, Foto: Inquam Photos / George Călin
Elevi la examen, Foto: Inquam Photos / George Călin

Examenul de Bacalaureat 2024 a continuat marți cu proba la alegere a profilului, adică Matematică sau Istorie. Subiectele la Istorie respectă aceeași structură ca în anii trecuți. 

UPDATE 15:00 Ministerul Educației a publicat baremele de corectare și rezolvare la Istorie la Bacalaureat 2024, pe site-ul subiecte.edu.ro.

UPDATE 14:00 HotNews.ro prezintă cititorilor rezolvarea subiectelor la Istorie la BAC 2024, de către profesoara Cătălina Pralea.

„Nu mi s-au părut grele. Subiectele la Istorie nu sunt grele dacă înveți temele. Problema e că ține puțin de atenție, trebuie să fii atent la detalii. Un copil silitor care, să spunem, nu s-a omorât pe carte, obținea ușor, cu atenție, nota 8-9”, a explicat profesoara.

Despre capcane în examenul de Istorie la Bacalaureat 2024, dna. profesoară Prelea este de părere că nu ar fi trebuit ca elevii să găsească dificultăți. Totuși, ea menționează că multe puncte se pot pierde din neatenție – fie că elevii nu citesc întreaga cerință, fie că nu sunt atenți la exercițiul cerut.

UPDATE 12:22 Edupedu.ro, site-ul specializat pe educație, a publicat subiectele la Istorie BAC 2024 la puțin timp după încheierea probei.

UPDATE 12:00 Proba la Istorie la BAC 2024 s-a terminat, după trei ore.

Examenul la Istorie la BAC 2024 a început la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis, în baza unui act de identitate valid, până la ora 8:30. Candidații la BAC 2024 au avut la dispoziție trei ore pentru rezolvarea subiectelor.

Ministerul Educației va publica subiectele de la BAC 2024 și baremele de corectare după ora 15:00, pe site-ul  subiecte.edu.ro

Examenul de Bacalaureat 2024 a început luni, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Conform Ministerului Educației, la proba de Română de la BAC 2024 s-a înregistrat o rată de participare de 98,3%: 123.583 de candidați prezenți dintr-un total de 125.694 de candidați înscriși. 2.077 de candidați au fost declarați absenți, iar 34 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Joi, 4 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului de la examenul de Bacalaureat 2024 (Anatomie și fiziologie umană; Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie sau Filosofie). 

Vineri, 5 iunie, va avea loc ultima probă scrisă de la examenul de BAC 2024, la Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale). 

Primele rezultate la examenul de Bacalaureat 2024 vor fi publicate în 8 iulie. Contestațiile se vor putea depune în 8 iulie (intervalul orar 12:00-18:00). În 12 iulie se vor afișa rezultatele finale de la BAC 2024, după contestații. 

Cum se poate promova examenul de Bacalaureat

Un candidat este declarat promovat la examenul naţional de Bacalaureat dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii:

  • susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
  • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  • obținerea cel puțin a mediei 6 la probele scrise (media notelor obținute la probele scrise).

BAC 2024: Modele de subiecte la Istorie și bareme de corectare publicate de Ministerul Educației 

Ministerul Educației a publicat un singur model de subiecte pentru Istorie la Bacalaureat 2024, cu precizarea că „programele de examen nu au suferit modificări față de cele în vigoare pentru anul școlar 2022-2023, iar structura variantelor de subiecte este similară celei din anul școlar trecut”. 

Ce a picat în anii trecuți la Bacalaureat la Istorie

La examenul de BAC 2023 la Istorie, la subiectul III candidații au avut de elaborat, în aproximativ două pagini, un eseu despre constituirea și evoluția statului român modern.

Subiectele la istorie la bacalaureat 2022 au constat, la punctul 1, din două texte de T. Judt, din „Epoca postbelică: o istorie a Europei de după 1945” și de I. Kershaw, din ”Drumul spre iad. Europa, 1914-1949”. Cerințele au constat în precizarea unei informații referitoare la evenimentul din anul 1947, precum și menționarea unui liderul politic și un spațiu istoric. De asemenea, la primul dintre subiectele la istorie la BAC 2022 elevii trebuiau să prezinte două fapte istorice din politica internă a României, desfășurate în perioada 1948-1962.

La al treilea dintre subiectele la istorie la BAC 2022, elevii aveau de scris în aproape două pagini un eseu despre evoluția spațiului românesc în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în primele două decenii ale secolului al XX-lea.

La examenul de BAC 2021, la proba la Istorie primele două subiecte s-au bazat pe două fragmente de texte și ultimul a fost un eseu despre spațiul românesc în Evul Mediu și la începuturile modernității.

INTERVIURILE HotNews.ro