Sari direct la conținut

Bancherii romani au inventat creditul fara riscuri

HotNews.ro

Clientii nu sunt suficient informati atunci cand se imprumuta, sustine Cotidianul. Bancile romanesti ignora riscurile care provin din criza mondiala si nu fac prea multe pentru a explica publicului riscurile contractarii unor credite.

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a identificat un decalaj de adaptare a bancilor romanesti la noile realitati ale pietei europene afectate de criza americana a creditelor. „In Europa, petrecerea s-a terminat. In Romania nu vad semnale ca bancile ar fi inteles acest lucru. Noul joc este recalcularea riscurilor, iar bancile din Romania nu prea fac acest joc. Piata nu mai este aceeasi ca acum cinci-sase luni“, a declarat oficialul BNR la „Forumul Bancar Roman“ organizat de Finmedia si BCR.

Printre riscurile majore la care clientii bancilor sunt expusi, fara a fi informati suficient in prealabil, sunt : riscul valutar, in contextul volatilitatii crescute a cursului din ultima vreme; riscul cresterilor nerealiste ale veniturilor si riscul de dobanda care apare datorita faptului ca, prin contract, bancile isi rezerva dreptul de a modifica rata de dobanda mai ales la creditele cu scadente mari.

Economiile romanilor sunt la cel mai scazut nivel din Europa, fapt sustinut si de ponderea mica a economiilor in PIB (14%, adica cel mai mic nivel din Europa). Bancile nu sunt prea interesate sa atraga economiile populatiei pentru ca se finanteaza din exterior“, a mai declarat economistul bancii centrale. De altfel, intr-o analiza recenta a ziarului Cotidianul aratam ca randamentele oferite de banci la depozite sint aproape nule, daca se ia in calcul inflatia. De altfel, intr-o analiza recenta a ziarului Cotidianul se arata ca randamentele oferite de banci la depozite sunt aproape nule, daca se ia in calcul inflatia.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro