Băsescu, despre Dăncilă: O să spună Bruxelles – "rămâi mămică suverană, dar nu ne mai căuta"
Traian Băsescu a declarat, la România Tv, că afirmațiile premierului Viorica Dăncilă, care a spus că e dezamăgită de raportul MCV, se înscriu în aria dilentantismului, precizând că Bruxelles o să-i răspundă „rămâi mămică suverană, dar nu ne mai căuta”, potrivit Mediafax.
„Tot ce fac Dragnea, Tăriceanu, Dăncilă este diletantism. Diletantism a fost și declarația doamnei Dăncilă în Parlamentul European și cea de azi (joi – n.r.). O să spună Bruxelles <>”, a afirmat fostul președinte, Traian Băsescu, joi seară la România TV.
Acesta a adăugat că tonul raportului MCV este o reacție a Comisiei Europene la țâfna politicienilor români, derajanți de atacurile de la București. Băsescu a precizat că este deranjat de acest ton al oficialilor europeni, nu și de conținutul documentului.
„Să spui <>. Este o țâfnă ca replică la țâfna Bucureștiului cu care vorbește la adresa CE. Cred că și dl Juncker știe. E tonul unor oameni care au ajuns deranjați de atacurile de la București”, a explicat Traian Băsescu.
Viorica Dăncilă a declarat, la începutul ședinței de joi a Guvernului, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV, mai ales că România a arătat că „e un partener loial și corect al UE”. Premierul a precizat că argumentele oferite de partea română au fost ignorate de oficialii europeni.
Totodată, premierul a spus că rezoluția privind statul de drept în România, adoptată marți de către Parlamentul European, este o expresie a intereselor unor grupurile politice din PE.
De asemenea, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că abordarea Comisiei Europene avută în raport este una subiectivă, iar oficialii europeni ar trebui să dea dovadă de disponibilitate de a ascult argumentele părții române, pentru că „raportul ajunge să fie complet dezechilibrat și nu reflectă realitatea”. Liderul ALDE a precizat că funcționarii CE nu respectă suveranitatea Parlamentului României.
Comisia Europeană recomandă României, în raportul MCV prezentat marți, să elaboreze un cadru legal care să permită supravegherea eficientă a activităţilor serviciilor de informaţii şi a colaborării acestora cu instituţiile judiciare.
Pe de altă parte, adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană marți, recomandând în raportul MCV suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt, potrivit Mediafax.