Bataie pe patul lui Ceausescu
Fosta casa de protocol din Craiova a lui Ceausescu a intrat in proprietate privata anul acesta, dupa ce mai multi pretendenti au rivnit la “imobilul cu vitralii” de pe strada Bujorului. Autoritatile doljene si proprietarii vilei isi disputa acum dormitorul prezidential de la “Casa Bujorului” – unde Ceausescu a petrecut o singura noapte.
Imediat dupa Revolutie, “Casa Bujorului” – cum i se spune vilei in care Nicolae si Elena Ceausescu au dormit doar o noapte – a trecut in proprietatea Consiliului Judetean Dolj, care a administrat imobilul cu o arhitectura deosebita pina in anul 2002. Dupa moartea lui Ceausescu, cladirea era cunoscuta drept vila de protocol a celor care s-au perindat la putere.
“Din 1989 si pina in 2002, a servit drept vila de protocol pentru Consiliul Judetean”, a recunoscut ieri sefa Serviciului Contencios Juridic din CJ Dolj.
Vila a gazduit evenimente mondene si chermeze
“Cladirea a fost inchiriata periodic unor societati comerciale (contra cost), pentru diverse evenimente, reuniuni si alte manifestari. Uneori, cu aprobarea Consiliului Judetean, a gazduit, cu titlu gratuit, o serie de personalitati, cum ar fi o echipa de medici renumiti din strainatate care venisera in Craiova pentru un simpozion.
Si noi, consilierii judeteni, am facut o masa festiva la “Casa Bujorului”, dar am platit contravaloarea chiriei”, spune fostul presedinte al CJ Dolj, Ion Voiculescu. Acesta a adaugat faptul ca diverse personalitati au fost cazate de-a lungul vremii la “Casa Bujorului”, achitind o chirie modica la CJ.
Fostul presedinte al institutiei spune ca anumite piese de mobilier din interior, confectionate din lemn de esenta tare, pot avea o valoare materiala considerabila, iar altele pot avea valoare sentimentala: “Acolo se afla patul in care a dormit Nicolae Ceausescu, construit special pentru apartamentul prezidential. Alaturi se afla dormitorul amenajat pentru Elena Ceausescu.
Si candelabrele au un stil aparte, iar vitraliile sint o splendoare”.
Istoria casei de protocol
Reprezentantii CJ afirma ca imobilul de pe strada Bujorului a fost ridicat de Barbu Druga, unul dintre marii bogatasi ai Baniei, dar casa a fost confiscata de comunisti.
Daca pina acum doi ani, Consiliul Judetean, in calitate de proprietar, s-a ocupat de intretinerea “Casei Bujorului”, din 2002 si pina in martie 2004, prin hotarire a Consiliului Judetean, vila a fost data in administrarea Mitropoliei Oltenia, care avea voie sa foloseasca spatiul doar “pentru scopuri religioase, umanitare si sociale”, dupa cum se precizeaza in hotarirea CJ
Dolj. La un an dupa ce Mitropolia a luat spatiul in administrare, cei 10 mostenitori ai lui Barbu Druga au revendicat “Casa Bujorului”, in baza Legii nr. 10/2001 privind restituirea unor imobile ocupate abuziv.
CJ a facut tot posibilul sa nu retrocedeze vila de protocol in natura, insa mostenitorii fostului proprietar s-au adresat instantei in decembrie 2003, solicitind casa, nu despagubiri banesti.
Pe durata procesului, o societate comerciala din Craiova, SC Mercur SA (la care actionar majoritar este SIF Oltenia), a cumparat de la mostenitorii lui Druga “toate drepturile litigioase” care faceau obiectul respectivului proces.
Adica SC Mercur SA s-a substituit proprietarilor de drept si a cistigat, la data de 6 februarie 2004, “Casa Bujorului” si terenul aferent, prin sentinta civila definitiva pronuntata de Tribunalul Dolj.
Mobilierul, solicitat in instanta
La ora actuala, SC Mercur SA a chemat in instanta Consiliul Judetean Dolj pentru a revendica dreptul de proprietate al mostenitorilor asupra mobilierului aflat in fosta vila de protocol, invocind ca este de pe vremea lui Barbu Druga. “Solicitam mobilierul si toate bunurile, pentru ca fac parte din averea casei. Nu ma intereseaza cine le-a avut pina acum.
Noi nu solicitam doar anumite piese de mobilier, ci toate piesele aflate acum in vila Bujorului”, declara Ioan Vigaru, directorul SC Mercur SA. La rindu-i, CJ Dolj pretinde ca multe dintre piesele rare de mobilier au fost aduse pe vremea lui Ceausescu, conform fostului presedinte al institutiei judetene, “deci nu aveau cum sa fie ale lui Barbu Druga”.
Mai mult, in Craiova au circulat o serie de zvonuri potrivit carora mobilierul nu ar mai exista in fosta vila a lui Ceausescu, dar actualul presedinte al Consiliului, Ion Prioteasa, a declarat ca mobilierul a fost dat in custodia SC Mercur SA pina cind se incheie procesul de stabilire a proprietarului de drept al bunurilor.
Potrivit inventarului de bunuri de la Consiliul Judetean Dolj si in baza motivarii SC Mercur SA de chemare in judecata a institutiei administratiei judetene, in “Casa Bujorului” cele doua parti isi disputa unul dintre dormitoarele prezidentiale, dulapuri, mese, canapele si argintare in stil Ludovic, argintare stil Renastere spaniola, scaune tapitate.
Dinel Staicu intra si el in joc
Milionarul in dolari Dinel Staicu, cunoscut colectionar al bunurilor lui Ceausescu, spune ca vrea el mobilierul original, dar mai ales dormitorul prezidential din lemn de cires din vila de pe strada Bujorului, in care Ceausescu si-a petrecut o singura noapte. “Vreau sa fie totul cum a fost pe vremea lui Ceausescu. Restaurez totul si iau si mobilierul.
Voi face la “Casa Bujorului” o casa de oaspeti pentru observatorii federali care vor veni in Craiova”. Dinel Staicu sustine ca, acum citeva luni, Consiliul Judetean a mutat mobilierul din vila si a precizat: “70% din mobilierul original a fost dus la Vila Jianu. Nu ma voi lasa pina nu il voi cistiga!”.
672.000, valoarea in acte
Ca raspuns la acuzele de disparitie a unor bunuri din “Casa Bujorului”, actualul presedinte al CJ Dolj, Ion Prioteasa, declara ca se va constitui o comisie care va inventaria mobilierul de la fosta vila de protocol, aflat acum in custodia SC Mercur SA. “Eu cunosc cu exactitate ce mobilier este acolo si stiu si locul fiecarui bibelou in parte.
Vom face un inventar cit mai curind posibil. Nu stiu sa fi aprobat Consiliul Judetean mutarea dormitoarelor in alta parte”, a mentionat Prioteasa.
In documentele de predare a inventarului de bunuri de la CJ Dolj la Mitropolia Oltenia, incheiat in anul 2002, valoarea neactualizata a tuturor bunurilor din vila de protocol este de 672.000 de lei. Seful Serviciului Contencios-Juridic din CJ, Anisoara Ghita, a precizat ca dupa finalizarea litigiului cu SC Mercur SA se va face o actualizare a valorii obiectelor din vila.