Sari direct la conținut

BCR a revizuit in urcare estimarea privind cresterea economica din acest an, la 1,9%

HotNews.ro

Economia Romaniei va creste in acest an cu 1,9%, potrivit raportului „Romania – intre optimism si pesimism” publicat de BCR, analistii institutiei revizuind astfel estimarea privind cresterea economica din acest an, de la 0,6% cat se estima in decembrie 2009.

Lucian Anghel, economistul sef al bancii, a precizat ca in acest an principalul motor de crestere va fi industria, sustinuta de cererea externa, precizand ca se asteapta la un aport pozitiv si din partea agriculturii si serviciilor, in vreme ce constructiile se vor mentine in teritoriu negativ. In ceea ce priveste consumul populatiei, acesta ar putea consemna o crestere redusa, in special din cauza unei productii agricole bune si a unui efect de baza puternic.

De asemenea, Lucian Anghel se asteapta ca nivelul PIB anterior inceperii recesiunii economice sa fie atins cel mai devreme in anul 2012.

Este esential ca moneda nationala sa ramana la nivelul de 4,1-4,2 lei/euro

Economistul sef al BCR considera ca este esential ca moneda nationala sa ramana la nivelul de 4,1-4,2 lei pentru un euro, nivel care ar fi benefic pentru economia Romaniei in aceasta perioada. „O apreciere mai mare a monedei nationale nu ar fi buna pentru exporturi, in conditiile in care cererea interna nu este refacuta. Este nivelul optim care nu influenteaza in mod negativ inflatia, mentine locurile de munca si sustine exporturile”, a spus acesta la prezentarea raportului „Romania – intre optimism si pesimism”.

Economistul considera ca banca centrala trebuie sa continue actuala politica privind cursul de schimb. „Continuarea politicii de flotare controlata este un lucru extrem de important pentru economia romaneasca. Cred ca inclusiv interventiile verbale, semnalele de politica monetara date de banca centrala si mentinerea lichiditatii la un nivel ridicat in piata ajuta la reducerea presiunii pe leu”, a spus Anghel.

In ceea ce priveste inflatia, analistii BCR estimeaza un nivel de 4% pentru finele acestui an, revizuind in scadere estimarea facuta la finele anului trecut, de 4,5%. De asemenea, acestia prognozeaza o continuare a cresterii somajului pana la sfarsitul anului.

„Ne asteptam ca rata somajului sa ajunga la 9,4% pana la finalul lui 2010, in conditiile unei cresteri in prima jumatate a anului, urmata de o aplatizare”, a precizat oficialul BCR.

Pentru 2011, analistii institutiei estimeaza o usoara scadere a ratei somajului, la 9,1%.

Lucian Anghel: Majorarea taxelor este greu de evitat daca nu vor fi reduse cheltuielile bugetare

Economistul sef al BCR a avertizat ca daca guvernul nu reuseste sa scada cheltuielile bugetare, precum cele cu pensiile si salariile, va avea loc o crestere a taxelor si impozitelor.

„In cazul in care se va adopta un nou sistem de pensii care protejeaza mai mult decat isi permite bugetul de stat, atunci romanii vor trebui sa fie informati corect si transparent cu privire la compromisul la care va trebui sa se ajunga – cresterea mai rapida a pensiilor in sectorul public in dauna investitiilor in zone de importanta cruciala, cum este de exemplu sistemul de sanatate, puternic subfinantat in special in ultimii ani sau infrastructura. Adoptarea unei legislatii care lasa loc unei cresteri mai alerte a pensiilor si salariilor in sectorul bugetar in urmatorii ani ar putea impune majorarea in avans a nivelului de impozitare indirecta (accize, TVA etc) si chiar directa (cota unica), in ultima instanta, cu efecte negative asupra inflatiei si implicit asupra puterii de cumparare”, a aratat Anghel.

„Cat timp cresterea economica va fi sub potential, sa majorezi TVA inseamna sa amani revenirea economiei dupa recesiune. Insa, cat timp nu reusesti sa reduci cheltuielile, va trebui gasita o sursa de finantare. Majorarea de taxe ar insemna o decuplare de trendul ascendent al celorlalte tari”, a avertizat Lucian Anghel.

El a mai spus ca autoritatile ar trebui sa se grabeasca sa ia masurile nepopulare, deoarece 2012 va fi an electoral.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro