BERD si IFC intra in conducerea BCR
Reprezentantii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC) in conducerea Bancii Comerciale Romane vor fi numiti in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor din data de 30 iunie. Potrivit anuntului de convocare, in caz de neindeplinire a cvorumului, adunarea va fi reprogamata pentru 1 iulie.
BERD si IFC au achizitionat, la sfarsitul anului trecut, 25% plus doua actiuni din capitalul BCR, pentru care au platit impreuna 222 de milioane de euro. Separarea conducerii executive de cea administrativa a fost una dintre solicitarile formulate de noii actionari, BERD si IFC.
BCR este condusa de consiliul de supraveghere, format din reprezentanti ai actionarilor, structura care a preluat o parte din atributiile consiliului de administratie, si comitetul executiv, care asigura manageriatul bancii. Cele doua institutii financiare internationale au fost inscrise in registrul actionarilor BCR in data de 4 iunie.
AVAS mai detine un pachet de 44,88% din actiuni, participatie care se va diminua pana la 36,88%, dupa finalizarea transferului a 8% din actiuni catre salariatii bancii si pensionarii cu ultimul loc de munca la BCR. Ceilalti actionari ai BCR sunt SIF Oltenia (6,11%) si celelalte patru SIF, cu cate 6% din capitalul social.
Strategia de privatizare a BCR stabileste ca obiectiv final vanzarea unui pachet reprezentand cel putin 51% din capitalul social catre un investitor strategic, institutie financiar-bancara internationala reputata sau catre un grup de investitori strategici din care sa faca parte cel putin o institutie financiar-bancara internationala de renume.
Autoritatile romane au anuntat, recent, ca intentioneaza sa vanda, pana la sfarsitul acestui an, inca 25% din actiunile BCR. Vicepresedintele executiv IFC, Peter Woicke, a declarat recent, cu ocazia unei vizite in Romania, ca institutia pe care o reprezinta ar putea fi de acord cu o asemenea decizie in functie de conditiile oferite si calitatea investitorului.
„Depinde de cine va fi interesat de actiunile BCR si ce valoare adaugata aduce bancii sau daca vine numai cu banii, si nu in ultimul rand depinde de pretul oferit”, a spus Woicke. El a subliniat, insa, ca pentru BCR cel mai important lucru este stabilirea celei mai bune strategii de dezvoltare, care va fi implementata in urmatorii doi-trei ani.
BCR are active de circa 4,7 miliarde de euro, fiind cea mai importanta institutie bancara din Romania.