Biden s-a întâlnit cu Netanyahu, în încercarea de a-l convinge să ajungă la un armistiţiu în Gaza
Preşedintele american Joe Biden a făcut presiuni pentru o încetare a focului în războiul de 9 luni pe care Israelul îl duce în Gaza în discuţiile pe care le-a avut joi, la Casa Albă, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, vicepreşedinta Kamala Harris urmând să se întâlnească separat cu liderul israelian mai târziu în cursul zilei, relatează News.ro citând Reuters.
Aceasta a fost prima întâlnire între cei doi lideri de când preşedintele american a vizitat Israelul în zilele care au urmat atacului Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost ucise 1.200 de persoane.
Săptămâna aceasta, Benjamin Netanyahu efectuează prima sa vizită în Statele Unite de la revenirea sa la putere la sfârşitul anului 2022. El intenţionează să obţină un sprijin mai amplu pentru Israel în ofensiva sa lansată ca răspuns la atacul Hamas din octombrie anul trecut, dar care este din ce în ce mai controversată din cauza bilanţului greu în rândurile civililor palestinieni.
Într-un discurs rostit miercuri în faţa Congresului american, Netanyahu – singurul lider străin din istorie care a vorbit de patru ori din hemiciclul american – a cerut mai multe livrări de arme pentru a permite statului israelian să câştige rapid războiul din Fâşia Gaza, fără a prezenta însă niciun plan concret pentru situaţia post-conflict în enclava palestiniană, aşa cum Washingtonul cere de luni de zile.
Vizita liderului israelian intervine într-un moment delicat pe scena politică americană, Joe Biden anunţând duminică că îşi încheie campania pentru realegere şi că o susţine pe vicepreşedinta sa, Kamala Harris, prezumtiva candidată a Partidului Democrat, care deja şi-a început, luni, campania.
Benjamin Netanyahu urmează să aibă discuţii separate cu Kamala Harris tot joi, înainte de a se deplasa vineri în Florida pentru a se întâlni cu fostul preşedinte Donald Trump, candidatul republican la alegerile prezidenţiale din noiembrie, cu care are legături strânse.
„Avem multe de discutat”, i-a spus Joe Biden lui Benjamin Netanyahu, îmbrăţişându-l când l-a primit, joi, în Biroul Oval.
„Vreau să vă mulţumesc pentru 50 de ani de serviciu public şi cei 50 de ani de sprijin pentru statul Israel”, i-a spus Netanyahu lui Biden.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că există în continuare diferenţe între Israel şi militanţii Hamas în încercarea de a obţine o încetare a focului, dar „suntem mai aproape acum decât am fost înainte”, a dat asigurări oficialul american. „Ambele părţi trebuie să facă compromisuri”, a spus Kirby.
„Cred că mesajul părţii americane în cadrul acestei întâlniri va fi că trebuie să facem ca acest acord să treacă linia”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matt Miller
Întâlnirea lui Netanyahu cu Kamala Harris va fi însă şi mai importantă şi va fi urmărită îndeaproape pentru a vedea cum vicepreşedinta, care a fost primul oficial american de rang înalt care a cerut o încetare a focului, ar putea schimba politica americană faţă de Israel dacă va deveni preşedinte. Totuşi, un oficial american a declarat că se aşteaptă ca Harris să urmeze îndeaproape linia administraţiei în cadrul întâlnirii, concentrându-se pe situaţia dificilă a palestinienilor şi susţinând în acelaşi timp dreptul Israelului la autoapărare.
Joi, Biden şi Netanyahu urmau să se întâlnească şi cu familiile ostaticilor americani deţinuţi de Hamas.
Relaţiile dintre cei doi lideri au fost tensionate luni de zile din cauza ofensivei Israelului în Gaza, în care au fost ucişi peste 39.000 de oameni, potrivit oficialilor din domeniul sănătăţii din Gaza.
SUA este un furnizor major de arme pentru Israel şi a protejat ţara de voturile critice ale Naţiunilor Unite.
Rămâne de văzut dacă Biden sau Harris, care este la egalitate în multe sondaje electorale cu rivalul republican Donald Trump, pot avea vreo influenţă asupra lui Netanyahu.
Atât Biden, cât şi Harris îşi doresc o încetare a focului. Harris s-a aliniat lui Biden cu privire la Israel, dar a adoptat un ton mai dur, potrivit Reuters. (News.ro)