Sari direct la conținut

Biden și Trump, în prima dezbatere televizată în această noapte – riscuri și oportunități. HotNews transmite Live confruntarea

HotNews.ro
Biden și Trump, în prima dezbatere televizată în această noapte – riscuri și oportunități. HotNews transmite Live confruntarea
Confruntare electorală între Donald Trump și Joe Biden în 2020. FOTO: no, Credit line: Jim WATSON / AFP / Profimedia

Președintele democrat Joe Biden și predecesorul său republican Donald Trump se vor confrunta joi într-o dezbatere foarte așteptată de publicul american, oferind alegătorilor o idee mai clară a promisiunilor, dar și a prezenței de spirit a celor doi politicieni – cei mai vârstnici candidați care au aspirat vreodată la cea mai înaltă funcție a țării, scrie Reuters. Dezbaterea televizată de 90 de minute, prima dintre un președinte în exercițiu și un fost președinte, va fi organizată și difuzată de CNN, începând cu ora 21.00 ET (04:00, ora României). HotNews.ro va transmite în format LIVE-TEXT cele mai importante momente ale dezbaterii.

Joe Biden și Donald Trump intră în dezbaterea organizată în Atlanta cu vulnerabilități politice, care oferă un amestec de riscuri și oportunități.

Dezbaterea are loc mult mai devreme decât în mod normal – cu mai bine de patru luni înainte de ziua alegerilor din 5 noiembrie – și în contextul în care sondajele de opinie naționale arată că cei doi sunt la egalitate – în vreme ce Trump conduce totuși în statele cheie, care decid rezultatul scrutinului.

De asemenea, confruntarea are loc într-un moment de polarizare profundă și de anxietate în rândul alegătorilor cu privire la starea politicii americane.

Două treimi dintre alegători au declarat într-un sondaj Reuters/Ipsos din luna mai că sunt îngrijorați că după alegeri ar putea urma violențe, la aproape patru ani după ce o mulțime de susținători ai lui Trump a luat cu asalt Capitoliul Statelor Unite.

Orice eroare ar putea fi fatală

În vârstă de 78 de ani, Trump va urca pe scenă ca un infractor condamnat, care mai are în față trei cazuri penale, inclusiv acuzații legate de eforturile sale de a anula rezultatul alegerilor din 2020.

Fostul președinte, care a sugerat că își va pedepsi inamicii politici dacă va fi ales, va trebui să demonstreze alegătorilor indeciși că nu reprezintă o amenințare gravă la adresa democrației, așa cum afirmă Biden.

Biden, ajuns la 81 de ani, se află sub o presiune intensă pentru a evita incoerențele și gafele verbale și pentru a oferi o prestație energică în cadrul dezbaterii, după luni de zile în care republicanii au afirmat că abilitățile sale s-au diminuat odată cu vârsta.

Niciunul dintre cei doi nu își poate permite să greșească, în condițiile în care echipele de campanie vor specula probabil orice eroare, pentru a acuza o dovadă a declinului cognitiv al adversarului.

„Ar putea fi cea mai așteptată și cea mai importantă” dezbatere de până acum, având în vedere concurența strânsă, polarizarea politică profundă a țării și potențialul unei gafe majore, a declarat Aaron Kall, profesor la Universitatea din Michigan și expert în dezbateri prezidențiale, citat de Reuters.

Pentru Biden în special, a spus acesta, un moment de confuzie ar provoca „cicluri nesfârșite de știri” despre vârsta sa și ar alimenta speculațiile cu privire la un posibil înlocuitor înainte de Convenția Națională Democrată din august.

Biden are nevoie de un moment bun

În timp ce sondajele naționale arată o cursă la egalitate, Biden a rămas în urma lui Trump în sondajele din majoritatea statelor cheie.

„Biden are nevoie de o schimbare a status quo-ului, iar această dezbatere este cea mai bună oportunitate de până acum pentru a o face”, a declarat Jacob Rubashkin, analist electoral la site-ul nepartizan Inside Elections.

Citește și: După luni de zile în care a strigat că Biden e „un zombi în moarte cerebrală”, Trump și-a schimbat brusc strategia, înaintea confruntării de joi

„În acest moment, alegătorii privesc această cursă mai mult ca pe un referendum asupra lui Biden decât ca pe o alegere, iar acesta este un teritoriu periculos pentru el”, a spus el.

Nici Biden, nici Trump nu sunt populari, iar mulți americani rămân profund ambivalenți cu privire la alegerile lor. Aproximativ o cincime dintre alegători spun că nu au ales deocamdată un candidat, înclină spre un candidat terț sau ar putea pur și simplu să nu participe la alegeri, potrivit celui mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

O organizare menită să evite haosul

Biden și Trump nu au făcut efortul de a-și ascunde antipatia reciprocă. În timpul primei lor dezbateri din 2020, Trump a vorbit agresiv peste Biden, într-o prestație care a îndepărtat mulți alegători.

CNN spune că va încerca să evite discuțiile încrucișate prin închiderea microfoanelor candidatului care nu are cuvântul.

Dezbaterea va avea loc, de asemenea, fără public și niciunul dintre candidați nu are voie să aducă notițe pregătite sau recuzită, deși vor avea la dispoziție un pix și hârtie.

Acest lucru, scrie Reuters, ar putea reprezenta o problemă pentru ambii candidați, dar posibil mai ales pentru Trump, care își extrage energia dintr-o mulțime zgomotoasă.

Trump va avea ultimul cuvânt în dezbatere, a anunțat CNN săptămâna trecută. Echipa de campanie a lui Biden a câștigat o tragere la sorți pentru a stabili locul pe podium și ordinea declarațiilor finale și a ales ca Biden să se afle pe partea dreaptă a ecranelor telespectatorilor în timpul dezbaterii.

Echipa lui Trump a optat ca Trump să rostească ultima declarație finală.

Atacuri și contraatacuri

Consilierii lui Biden spun că acesta va sublinia rolul lui Trump în restrângerea dreptului la avort, îl va portretiza drept un pericol pentru democrație și le va reaminti alegătorilor de mandatul adesea haotic al lui Trump în perioada 2017-2021.

Purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, Michael Tyler, a declarat că dezbaterea va arăta contrastul dintre eforturile lui Biden de a-i ajuta pe americani și „campania nebună de răzbunare și retribuție” a lui Trump.

Trump va acuza, cel mai probabil, proasta administrare de către Biden a crizei migrației de la granița sudică și va insista pe economie, în special pe inflație, punând totodată sub semnul întrebării leadership-ul global al liderului de la Casa Albă într-o perioadă de război în Gaza și Ucraina, au declarat consilierii lui Trump.

„Joi seară va fi o mare oportunitate pentru președintele Trump de a-și evidenția punctul forte, în raport cu punctul slab al lui Joe Biden, de a-și evidenția mandatul de succes cu lista de eșecuri ale lui Joe Biden”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a campaniei.

A doua și ultima dezbatere din campania din acest an este programată pentru luna septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro