Sari direct la conținut

Black Sea Oil & Gas anunță că a aprobat investiția de 400 mil. dolari de la Marea Neagră. Decizia a fost luată pornind de la premisa că se va renunța la noile taxe și la orice restricții

HotNews.ro
Black Sea Oil & Gas anunță că a aprobat investiția de 400 mil. dolari de la Marea Neagră. Decizia a fost luată pornind de la premisa  că se va renunța la noile taxe și la orice restricții

Black Sea Oil & Gas anunță că a aprobat investiția de 400 milioane de dolari în proiectul Midia , însă spune că este nevoie de renunțarea la noile taxe și de eliminarea restricțiilor de pe piață pentru ca proiectul să fie viabil și pentru a fi dezvoltate și alte proiecte în Marea Neagră. Anunțul vine la doar o zi după ce OMV Petrom a spus că ”mediul legislativ nu oferă premisele necesare pentru o decizie de investiție în valoare de câteva miliarde”.

”Decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuși restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe și contribuții suplimentare recent introduse, precum și a oricăror restricții privind libera circulație a gazelor pe o piață deplin liberalizată, conform legislaţiei europene. Acestea sunt necesare atât pentru a face Proiectul MGD o investiție viabilă, cât și pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră., se spune în comunicatul citat.

La sfârşitul săptămânii trecute şeful companiei, Marc Beacom, declara, potrivit Reuters, citată de Agerpres, că BSOG a primit autorizarea Ministerului Energiei pentru efectuarea lucrărilor offshore necesare pentru începerea producţiei de gaze naturale din perimetrul XV Midia, dar a avertizat că noile taxe ar putea afecta dezvoltarea acestui proiect.

Proiectul de Dezvoltare Gaze Midia va consta în cinci sonde de productie offshore, un sistem de producție submarină a gazelor naturale, o platformă de producție maritimă, o conductă de transport a gazelor naturale, compusă dintr-o sectiune maritimă de 126 km si una pe uscat, și o instalație de tratare a gazelor pe uscat.

În prezent portofoliul companiei este alcătuit din concesiunea privind perimetrele XV Midia – Zona de Apă de Mică Adâncime si XIII Pelican, situate în platforma continentală a Marii Negre, în care BSOG detine o participație de 65% și calitatea de operator.

Compania a descoperit în Marea Neagră între 10 si 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, spunea, acum doi ani, directorul general al companiei. Beacom estima, atunci, că proiectul va produce aproximativ 10% din consumul României timp de cinci ani.

Citește și

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro