Bâlbe la Guvern cu execuția bugetară în primele 6 luni: Ciucă a fost corectat de ministrul de Finanțe în legătură cu scăderea deficitului bugetar – VIDEO
Premierul Nicolae Ciucă a greșit din nou miercuri cifrele când a prezentat execuția financiară pe primele șase luni. Ciucă a spus că deficitul bugetar la 6 luni a ajuns la 1,71%, în scădere cu 1,25% față de 2,86% în 2021. Premierul a fost apoi corectat de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, care a subliniat că deficitul a scăzut cu 1,15 puncte procentuale față de perioada similară a anului trecut.
- „Am constatat un lucru cât se poate de benefic si anume că deficitul bugetar pe primele 6 luni este de 1,71% din PIB. Veniturile au crescut cu 29% față de aceeași perioada a anului trecut. Avem o creștere în valoare nominală de 40,3 miliarde de lei. Cheltuielile au crescut cu 14,3% menținându-se sub nivelul de creștere a veniturilor.”, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă la începutul ședinței de Guvern.
Ciucă a spus că deficitul a scăzut cu 1,25% față de 2021 când deficitul era de 2,86%. Potrivit premierului, absorbția fondurilor UE a crescut cu 16,4% față de perioada similară a anului trecut.
Ciucă a subliniat și o creștere cu 0,6% a colectării. „Practic am ajuns la 8,1% din PIB față de 7,5% din PIB anul trecut.”, a spus premierul.
Ministrul de Finanțe l-a corectat pe Ciucă: Deficitul a scăzut cu 1,15 puncte procentuale
Premierul i-a solicitat ministrului de Finanțe, Adrian Câciu, să prezinte primele cifre privind rezultatele fiscal bugetare în prima jumătate a acestui an.
Adrian Câciu l-a corectat pe premier în privința scăderii deficitului bugetar:
„Cel mai important mesaj care se desprinde din execuția la 6 luni este acela că efortul de consolidare fiscală prinde concretețe și angajamentele luate în reducerea deficitului se văd și în rezultatele fiscal bugetare pe primele 6 luni.
România are un angajament de reducere a deficitului public, având în vedere că este în procedură de deficit excesiv, iar la primele 6 luni are o scădere de 1,15 puncte procentuale.
Pe partea de colectare, așa cum ați menționat, angajamentul este de creștere a colectării cu 0,5 puncte procentuale anual. La primele 6 luni avem 0,6 puncte procentuale iar acest trend trebuie menținut și întărit”, a declarat miercuri ministrul de Finanțe.