Sari direct la conținut

BNR vorbeste pe mai multe voci

Curierul National

In ultimele trei zile, Isarescu, Croitoru si Vasilescu au transmis mesaje diferite. Un singur numitor comun: inflatia ingrijoratoare

Luni, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca perspectiva inflatiei s-a inrautatit, avand in vedere ca tot mai multi factori pot actiona pe pret si ca, desi avem o iesire din limitele de variatie a tintei de inflatie, acest lucru nu este o problema, „important e sa fie atins obiectivul”.

Totodata, guvernatorul mai mentiona ca in perioada urmatoare cursul va inregistra atat cresteri, cat si scaderi, miscari naturale, care vor fi consemnate in ansamblu de toata economia romaneasca.

Marti, consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, declara intr-un interviu pentru Reuters ca avand in vedere nivelul atins de inflatie, banca centrala ar putea recurge la o majorare a dobanzii de politica monetara cu pana la un punct procentual in cadrul urmatoarei sedinte a Consiliului de Administratie al BNR.

Si in cele din urma, ieri, Adrian Vasilescu, si el consilier al guvernatorului, a venit cu noi declaratii menite sa corijeze spusele din zilele precedente ale oficialilor BNR ca fiind pur „teoretice” sau „ex cathedra”.

Vasilescu a mentionat ca si guvernatorul Isarescu are uneori „o reala placere sa faca afirmatii teoretice”, care nu exprima insa un punct de vedere oficial al bancii centrale.

„De multe ori acestea au fost interpretate drept declaratii, iar guvernatorul nu a facut luni dimineata (la un seminar pe teme bancare-n.r.) niciun fel de declaratii, iar Lucian Croitoru a vorbit si el, intr-un fel, ex cathedra, dar a vorbit pe variatiuni”, a spus Vasilescu, la The Money Channel.

Acesta a precizat ca declaratiile lui Lucian Croitoru privind dobanda-cheie exprima doar puncte de vedere proprii, care nu angajeaza banca centrala, pentru ca decizia de politica monetara apartine oricum celor noua membri ai boardului.

„Rata dobanzii de politica monetara, de regula, suscita dezbateri si se voteaza de noua oameni. Guvernatorul, primul vice, cei doi vicepresedinti si cei cinci membri ai Consiliului de Administratie care sunt din afara BNR – sunt profesori, sunt specialisti care fac parte din acest consiliu, numiti de catre Parlament”, a adaugat Vasilescu.

Declaratiile „teoretice” ale oficialilor BNR isi pun usor amprenta pe curs

Desi potrivit lui Vasilescu, declaratiile guvernatorului BNR si cele ale lui Lucian Croitoru sunt doar puncte de vedere proprii, care nu angajeaza banca centrala, un usor impact al acestora s-a resimtit in piata si mai exact pe cursul de schimb leu/euro.

Marti, dupa ce a fost publicat interviul cu consilierul guvernatorului BNR, care a lasat sa se inteleaga ca este foarte probabil ca banca centrala sa majoreze dobanda-cheie la urmatoarea sedinta de politica monetara, din 31 octombrie, leul a inceput sa recastige teren.

Moneda nationala s-a apreciat pana la cotatii apropiate de 3,35 lei/euro, care s-au mentinut pana la inchiderea sedintei, cand euro se tranzactiona cu 3,3490-3,3520 lei.

integral in Curierul National

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro