Sari direct la conținut

Boc: Guvernul cauta solutii ca firmele sa plateasca intai principalul unei datorii si apoi penalitati

HotNews.ro
Emil Boc, Foto: AGERPRES
Emil Boc, Foto: AGERPRES

Premierul Emil Boc a declarat ca Guvernul vrea sa dea posibilitatea firmelor sa plateasca mai intai principalul unei datorii catre bugetul de stat si ulterior penalitatile, astfel incat acestea sa nu produca alte penalitati si sa influenteze negativ activitatea firmelor, afectate de criza.

„Foarte multe firme au acumulat datorii. La datorii s-au acumulat penalitati si practic, foarte multe firme sunt in imposibilitatea de a functiona, datorita poverii pe care o au cu aceste penalitati de intarziere, care sunt foarte mari. Propunerea pe care o facem este urmatoarea: Sa spunem ca o firma are o datorie de un milion de lei la stat. Din care 70% reprezinta principalul, adica datoria efectiva de plata, plus dobanda, si 30% sunt penalitati de intarziere, ca n-a platit la timp ce avea de platit. Noi spunem in felul urmator: ai un milion de lei datorie. Daca pana in 31 decembrie 2011 iti platesti principalul, si dobanda, te iertam de plata penalitatilor de intarziere„, a anuntat premierul, la B1 TV.

Premierul a explicat ca se incearca gasirea unei solutii pentru a oferi companiilor posibilitatea de a achita datoriile principale inainte de a chita accesoriul.

„Studiez si vreau sa gasesc toate modalitatile prin care sa ajutam firmele ca atunci cand au de platit la bugetul de stat, in primul rand sa plateasca principalul si nu accesoriul. Ce inseamna in termeni obisnuiti: firmele au de platit 10 lei, daca nu ii platesc la timp, au penalitati de intarziere. Cand mergi sa achiti la Fisc, Fiscul ia mai intai penalitatile in ordinea istorica, iti ia datoria cea mai veche si penalitatile, iar principalul ramane si genereaza pierderi. Vreau ca omul sa aiba posibilitatea sa aleaga principalul, ca sa poata curma sursa penalitatilor”, a spus Boc la postul tv B1, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Guvernul studiaza directivele europene in domeniu si va gasi o solutie intr-un interval cat mai scurt, pentru a sprijini mediul de afaceri.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro