Sari direct la conținut

Bode, optimist înainte de votul privind aderarea la Schengen: Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv / Vom cere un singur lucru – respect / Voi vorbi înainte de ședință cu ministrul austriac

HotNews.ro
Lucian Bode, Foto: Guvern, Facebook
Lucian Bode, Foto: Guvern, Facebook

Sunt încrezător într-un rezultat pozitiv pentru România în ce privește aderarea la spațiul Schengen, a declarat joi dimineață la Bruxelles ministrul român de interne, Lucian Bode, precizând și că „vom accepta orice compromis în interesul României”.

„În acest moment intrăm la dezbatere și vot cu propunerea de aderare a României și Bulgariei”, a spus Bode adăugând că, „funcție de pozițiile pe care le vor avea miniștrii de interne (din Consiliul JAI) lucrurile vor evolua într-o direcție sau alta”.

„În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer reglementările în domeniu”, a subliniat el.

Proiectul de decizie privind aderarea la Schengen se află pe prima poziție pe ordinea de zi, a declarat ministrul român de Interne: „Argumentele sunt cunoscute de către Comisia Europeană, de către majoritatea statelor membre”.

El a spus că „am pornit pe acest drum împreună cu Bulgaria, suntem într-un parteneriat cu Bulgaria, ne dorim să intrăm împreună, dar interesul nostru este mai presus de orice: România trebuie să intre începând cu 2023”.

„România va solicita un singur lucru – respect. (…) Azi, mandatul meu este unul foarte clar: voi solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la Schengen”, a subliniat el.

Întrebat dacă mandatul cu care vine ministrul austriac în Consiliul JAI este tot unul negativ, de veto contra intrării României în Schengen, Bode a spus că va discuta cu acesta și va încerca să afle înainte de ședință.

Ministrul român a spus că România este pregătită să pună în aplicare varianta cea mai optimistă:

„Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie, România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră, aşa cum prevede această decizie, pentru că am discutat şi am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest, pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro