Sari direct la conținut

Bolnavi de Ziua Mondiala a Sanatatii

Desteptarea

In fiecare an, 7 aprilie este ziua dedicata pe plan mondial sanatatii. SIDA, TBC-ul, afectiunile cardio-vasculare, cancerul, diabetul, tulburarile mintale fac numeroase victime. Raspandirea TBC-ului, mortalitatea infantila si materna, suferinta in general, ne plaseaza, ca tara, pe locuri fruntase in Europa, iar pe plan global ne invecinam in clasament cu state subdezvoltate.

Lipsa de bani si specialisti in lupta cu boala Cat de sanatosi suntem noi, bacauanii, de Ziua Sanatatii? Ca in oricare alta zi. O dovedesc spitalele in care bolnavii stau cate doi in pat, cozile de la cabinetele din policlinici si aglomeratia din farmacii cand se dau „gratuite“ si „compensate“.

In mastodontul care este Spitalul Judetean de Urgenta sunt internati acum peste 1300 de bacauani. Cele mai aglomerate sectii sunt Cardiologia, Medicala, Gastroenterologia, Neurologia si Psihiatrie. Tumultul vietii moderne, alimentatia saraca si incorecta, igiena precara, tutunul si alcoolul fac tot mai multe victime.

Cea mai spectaculoasa ascensiune in graficul afectiunilor de care sufera populatia judetului o inregistreaza tulburarile mintale. 35.000 de bacauani sufera de hipertensiune arteriala, 27.000 de cardiopatie ischemica, 1500 de TBC, peste 8.500 au diabet, iar medicii descopera in fiecare luna 2-3 purtatori ai HIV.

In timp ce cazuistica se diversifica, reapar boli care se credeau eradicate, iar spitalele sunt luate cu asalt de pacienti, numarul cadrelor medicale scade: intr-un singur an Sanatatea bacauana a pierdut 8 medici si 88 de asistenti din schema de personal. Este nevoie de diabetologi, endocrinologi, neonatologi, chirurgi si specialisti in medicina de urgenta. Dar mai ales este nevoie de bani.

Medicina de familie are un deficit de 47 de medici, cabinetele medicale din zonele rurale izolate nu atrag specialisti, iar dintre centrele de permanenta au mai ramas trei. Pentru ca populatia de la sate nu are acces la medicamente, retetele gratuite si compensate le raman in sertar iar ei ajung tot la spital.

Incredibil, inca se moare la nastere, din cauza avorturilor empirice, a infectiilor din spitale, a Salvarii care intarzie, a lipsei unor medicamente vitale, a altor si altor cauze. Toate aceste realitati vor fi astazi subiectul dezbaterilor de la Directia de Sanatate Publica prilejuite de Ziua Mondiala a Sanatatii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro