China a lansat programul tv ”Luptând cu corupția din grijă pentru popor”, pentru a nu da impresia că e depășită de situație
Cu o zi înainte de o întâlnire cheie a organului de supraveghere anti-corupție din China, postul de stat a difuzat un program despre cum este zdrobită corupția, în tentativa de a îndepărta ideea că Statul chinez pierde controlul asupra corupției, scrie Asia One.
Primul dintre cele patru episoade din ”Luptând cu corupția din grijă pentru popor” a avut loc duminică seara (5 ianuarie), concentrându-se pe cazuri minore: un director de școală primară din nord-estul țării și un oficial din zona rurală Sichuan care ia mită.
Anul trecut, China a fost zguduită de un val de anchete de corupție care au vizat înalți oficiali: de la un viceguvernator al băncii centrale până la un fost președinte al celei mai mari companii de petrol și gaze, amplificând neliniștile într-o economie care se confruntă cu pierderea simțului bogăției.
Lista indivizilor a inclus și un oficial militar de top, Miao Hua, un amiral căzut în dizgrație care s-a dovedit a fi fost corupt.
Pentru a înlătura orice gând că Partidul Comunist la guvernare condus de președintele Xi Jinping este depășit de situație, Comisia Centrală pentru Inspecție a Disciplinei (CCDI), a declarat în ultimele zile că un record de 58 de „tigri”, sau înalți oficiali, au fost anchetați anul trecut. Organismul de pază împotriva corupției se va reuni de luni până miercuri pentru a-și stabili sarcinile pentru 2025, a declarat presa de stat.
Anul trecut, 47 dintre oficialii anchetați erau la nivel vice-ministerial sau mai mult, inclusiv Tang Renjian, fost ministru al agriculturii și afacerilor rurale, și Gou Zhongwen, fost șef al Administrației Generale a Sportului.
Nici măcar oficialii de rang înalt deveniți pensionari nu au fost cruțați, cum ar fi Wang Yilin, fostul președinte și secretar de partid al companiei de stat China National Petroleum Corp.
Armata Populară de Eliberare (PLA) a fost măturată de un val de epurări din 2023. Li Shanghu a fost revocat din postul său de ministru al apărării după șapte luni. Predecesorul său, Wei Fenghe, a fost exclus din partid pentru „încălcări grave ale disciplinei”, eufemism pentru corupție.
„Așadar, s-ar părea că „poolul” pe care îl folosește Xi pentru a înlocui oficialii corupți este, de asemenea, plin de oficiali corupți”, spun analiștii
China admite că eforturile sale anticorupție se confruntă cu noi provocări, formele tradiționale de corupție, cum ar fi acceptarea de numerar, devenind mai sofisticate.
„Un om de afaceri mi-ar putea oferi bani direct, iar eu aș refuza”, a spus Fan Yifei, un fost viceguvernator al Băncii Populare din China, condamnat la moarte pentru corupție.
„Dar dacă o dă sub formă de acțiuni sau alte active, nu direct mie, ci familiei mele, este cu totul altă chestiune”, a declarat Fan, citat de presa de stat.
Nici măcar „furnicile” umile din vasta birocrație a Chinei nu vor fi cruțate în lupta împotriva corupției, așa cum a arătat programul de televiziune de duminică.
„În comparație cu „tigrii” de departe, publicul simte mai puternic corupția din jurul lor”, a declarat Sun Laibin, profesor la Școala de Marxism a Universității din Peking, în cadrul programului.
Lupta anticorupție trebuie să ajungă la „inimile” maselor, a spus el, pentru ca acestea să „simtă profund” grija partidului.