Sari direct la conținut

Bomba pe care o lasa Andrei Gerea in urma sa: Romgaz ar putea opri luni furnizarea de gaze catre Elcen, iar furnizarea energiei termice in Bucuresti este pusa in pericol

HotNews.ro

Furnizarea energiei termice in Bucuresti ar putea fi sistata incepand de luni. Aceasta in conditiile in care Consiliul de Administratie al Romgaz a decis joi sa opreasca livrarea de gaze catre producatorul de energie termica Elcen din cauza unor datorii de peste 300 de milioane de lei, au declarat pentru HotNews.ro surse din domeniu. Fara gaze naturale, Elcen nu va mai avea cu ce sa produca apa calda si caldura. Ministrul interimar al energiei Andrei Gerea ar fi facut presiuni asupra Romgaz sa mai furnizeze gaze in Bucuresti pana cand pleaca el din Guvern. Practic, sa lase problema pe seama viitorului ministru. Romgaz a pus anumite conditii pentru a avea asigurarea ca va recupera creantele, precum gajarea unor active, insa Elcen si Ministerul Energiei au refuzat. Un comunicat al Romgaz confirma aceste lucruri.

Elcen nu a mai platit gazele naturale de foarte multe luni, bazandu-se pe bunavointa Romgaz de a prelungi furnizarea pe datorie. Si aceasta in conditiile in care si Elcen si Romgaz au acelasi actionar majoritar: Ministerul Energiei. Insa, la Romgaz, mai exista si alti actionari minoritari, unul dintre ei fiind Fondul Proprietatea, care nu agreeaza ideea ca producatrul de gaze sa acumuleze creante. La alti furnizori de gaze nu poate apela tot din cauza datoriilor. Elcen are o datorie de peste 360 milioane de lei catre Romgaz. Insa si Elcen are recuperat o creanta de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apa calda si caldura RADET.

UPDATE 3 Ministrul interimar al energiei Andrei Gerea a declarat vineri intr-o conferinta de presa ca incepand de luni Elcen va plati catre Romgaz un avans pentru o cantitate necesara pentru cateva zile. Practic, va cumpara gaze cu taraita. Directorul general al Elcen spune ca banii pentru avans vor fi luati din incasarile oe o saptamana din vazarea de energie electrica. Si situatia aceasta va continua pana cand Consiliul General al Capitalei va aproba accesarea unui credit de la Trezorerie in baza OUG 46/2015, bani care sa fie virati RADET, iar de aici Elcen. Nicolaescu a mai spus ca pentru platile restante catre Romgaz vor fi constituite garantii, prin gajarea unor active.

Intr-o conferinata de presa sustinuta vineri, Andrei Gerea a incercat sa arunce vina pe Radet pentru situatia din Bucuresti. „Ca urmare a problemelor create, din nou, de catre reprezentantii RADET, astazi, si anuntate in conferinta de presa de dimineata, ne-am intalnit intr-un comitet de analiza, de urgenta si, in acest moment, va putem declara urmatoarele: ELCEN va continua furnizarea agentului termic, va aduce asa cum ne-am angajat apa calda si caldura la RADET”, a spus Gerea, care l-a atacat apoi foarte dur pe presedintele Consiliului de Administratie al Radet, Gabriel Dumitrascu. I-a cerut demisia, spunand ca „dupa ce a fost intarcat domnul Dumitrascu de la banul public, acum se pare ca este intr-un anumit sevraj financiar”. „Nu pot interpreta altfel modul in care domnul Dumitrascu a aflat de-abia azi ca nu mai poate cheltui ca nu mai are buget si ca poimaine trebuie sa inchida furnizarea apei calde si caldurii. Modul iresponsabil cum domnia trateaza problemele bucurestenilor ma face sa-i solicit demisia”, a mai spus Gerea.

Vineri dimineata si Dumitrascu l-a atacat pe Gereaspunand ca acesta „nu a avut legatura cu energia decat in calitate de consumator”, atunci cand „a aprins becul sau aragazul”. Dumitrascu a mai spus ca in cazul in care Consiliul General al Municipiului Bucuresti nu va aproba in sedinta de luni bugetul RADET, furnizarea energiei termice va fi sistata. Aceasta deoarece in acest moment RADET nu mai are dreptul sa cheltuiasca niciun leu conform legii, pentru ca a cheltuit mai mult de 90% din buget.

In schimb, primarul interimar al Capitalei, Stefanel Dan Marin, acuza si conducerea Radet, si conducerea Elcen. Stefanel Dan Marin a anuntat ca va cere revocarea membrilor Consiliului de Administratie al RADET. Pe de alta parte, a declarat ca ar trebui sa existe si in cazul ELCEN un anumit tip de control, spunand ca are cunostinta de unele nereguli facute prin firme de apartament, alimentand „multe pusculite”. „Sper ca in al treisprezecelea ceas sa nu mai existe declaratii iresponsabile, inclusiv din partea ELCEN, pentru ca si acolo va trebui sa facem un anumit tip de control, pentru ca atat timp cat nu avem nici de acolo niste costuri justificate, si aici fac referire la procesul de cogenerare, care implica pe de o parte energie termica, energie electrica, e anormal ca energia termica sa coste mai mult, e anormal ca procentul prin care CET-urile ELCEN obtin energie electrica sa fie aproape la fel echilibrat la 50-50 pentru energia termica si e anormal ca o entitate de stat, care produce energie electrica si o vinde pe piata reglementata, beneficiaza de acele certificate verzi, sa imi produca energie termica cu 20% aproape mai scump decat imi produc privatii. Acesta e un lucru anormal. Nu vreau sa ajungem la discutii care vizeaza cine stie ce firme de apartament din zona Primaverii, pentru ca atunci cu siguranta multa lume se va deranja foarte tare. Nu as vrea sa o spun si sa o demonstrez, dar cred ca acele firme de apartament alimenteaza multe pusculite, de diverse coloraturi”. Stefanel a dat asigurari ca bucurestenii vor avea apa calda si caldura in aceasta iarna, municipalitatea urmand sa se imprumute in Trezorerie 248 de milioane de lei, bani care vor fi redirectionati catre RADET, iar mai departe catre Elcen.

Cu cateva ore mai devreme de aceste declaratii, Marin Stefanel Dan avut o reactie incredibila, in timpul unei transmisiuni la radio. Intrebat de reporterul EuropaFM, daca si de cand se va opri apa calda in Bucuresti, edilul a reactionat nervos si a exclamat: „Baga-mi-as **** in ei”, dupa care a inchis telefonul. Ulterior, in conferinta de presa, primarul si-a cerut scuze pentru „acea declaratie total nepotrivita”.

UPDATE 2 Romgaz nu ar fi acceptat propunerea Elcen, deoarece nu a prezentat garantii. Astfel, de luni, incepand cu ora 6.00 dimineata, livrarea gazelor va fi sistata. O varianta ar fi ca Elcen sa consume apoi, timp de cateva zile, din rezervele de gaze de pe conductele transportatorului Transgaz. Insa, cantitatile consumate in acest fel vor trebui trecute pe pierdere, iar aceasta va trebui recuperata in 2016 din tarifele de transport care se vor regasi dupa aceea in pretul gazelor platite de toti consumatorii din Romania.

UPDATE1 Contactat de HotNews.ro, Marcel Nicolaescu, director ELCEN, a spus ca a convenit cu Romgaz sa continue livrarea de gaze, esalonand datoria pe o perioada de 3-5 ani. Nicolaescu sustine ca a trimis propunerea joi seara, dupa pra 22.00, dupa ce s-a incheiat sedinta Consiliului de Administratie. Este convins ca Romgaz va accepta propunerea, ca „Si Romgaz este companie de stat, la fel ca Elcen si la fel ca Radet”. Insa, nu este pentru prima oara cand Nicolaescu declara ca Elcen a convenit cu Romgaz esalonarea datoriilor. Si la sfarsitul lui septembrie a declarat pentru Agerpres ca a convenit ca esalonarea sa fie facuta de la 16 octombrie „sa avem gaze pentru toata perioada iernii 2015- 2016”. Acest lucru nu a fost realizat.

Romgaz a transmis BVB un comunicat prin care se arata ca joi Consiliul de Administratie a luat act de faptul ca Elcen nu a indeplinit conditiile necesare si obligatorii pentru continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015.

Comunicatul Romgaz:

„In data de 12 noiembrie 2015 Consiliul de Administratie al Societatii Nationale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A., in urma reanalizarii situatiei contractuale cu clientul sau S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A., a luat act de faptul ca, in ciuda eforturilor depuse de ROMGAZ pe tot parcursul anului 2015, eforturi intensificate din luna septembrie 2015, nu a fost indeplinita conditia stabilita de Consiliul de Administratie, necesara si obligatorie pentru „continuarea relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015 si anume „Prezentarea pana la data de 15 noiembrie 2015 a unui program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz”.

Pana la data prezentei Electrocentrale Bucuresti S.A., care inregistreaza o datorie restanta de peste 300 milioane RON catre ROMGAZ, nu a solicitat prelungirea relatiilor contractuale, cu respectarea conditiilor solicitate de ROMGAZ, respectiv prezentarea unui program asumat de stingere a datoriilor restante,

insotit de instrumente de garantare.

ROMGAZ isi exprima disponibilitatea de continuare a relatiilor contractuale cu Electrocentrale Bucuresti S.A., numai in conditiile respectarii prevederilor legale si a intereselor companie si si ale actionarilor acesteia”.

In ultimele doua luni, Romgaz a prelungit in doua randuri contractul cu Elcen cerand garantii pentru continuarea furnizarii de gaze.

Romgaz a lansat mai multe avertismente in ultimele luni catre Elcen, anuntand sistarea furnizarii gazelor in cazul in care producatorul de energie termica nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor. Pe 15 octombrie au decis prelungirea contractului pana pe 15 noiembrie. „O posibila continuare a relatiilor contractuale dupa data de 15 noiembrie 2015 se va putea realiza numai in conditiile in care S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. va prezenta, pana la data de 15 noiembrie 2015, un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz. Neprezentarea programului va conduce la sistarea furnizarilor de gaze naturale incepand cu data de 16 noiembrie 2015”, se arata intr-un comunicat al Romgaz din 16 octombrie.

Romgaz a mai amenintat Elcen cu sistarea gazelor si la sfarsitul lui septembrie, insa atunci au ajuns la o intelegere si au decis prelungirea contractului pana la 15 octombrie.

Citeste si

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro