Borbely: Suntem in grafic, dar exista numeroase probleme
Absorbtia fondurilor europene este in grafic, dar exista numeroase probleme la care Romania trebuie sa se astepte de acum incolo, a spus ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Lazlo Borbely, in cadrul emisiunii Fara frontiere, difuzata joi la TVR1. Acesta, impreuna cu Manuela Preoteasa, director EurActiv.ro si Teodor Frolu, expert in comunicare, au identificat o serie de dificultati: comunicarea defectuoasa intre autoritatile locale si cele centrale, numarul mic al firmelor de consultanta serioase, statutul proprietatii si nu in ultimul rand amestecul politicului.
Ministrul Dezvoltarii s-a referit la proiectele de regenerare urbana din marile orase, amintind ca exista foarte multe piedici din cauza statutului proprietatii, avand in vedere ca multe proiecte de infrastructura afecteaza proprietati publice si private.
Numarul insuficient al firmelor de consultanta este un alt impediment in cheltuirea banilor europeni: ” Nu sunt suficiente firme de consultanta in Romania. Problema e ca, in general, ele isi asuma prea multe proiecte. Pana acum nu au fost verificari riguroase asupra a ceea ce fac acestea. Acum se verifica proiectele la nivel de minister”.
Ministrul s-a referit si la problema licitatiilor, amintind de „moda contestatiilor”, care lungesc foarte mult aceasta etapa in derularea proiectelor.
Nu in ultimul rand, Lazlo Borbely s-a referit si la amestecul politicului, explicand ca exista un potential blocaj in comunicarea dintre primar si alte autoritati, care, potrivit Manuelei Preoteasa, poate fi afectata, intre altele, de culoarea politica diferita.
In acest context, ministrul a precizat ca autoritatile locale sunt cele responsabile pentru cheltuirea banilor, pentru ca ele iau deciziile: „Cel mai grav e cand proiectele se decid pe criterii politice. E o putere mai mare de decizie la nivel local”.
Manuela Preoteasa a insistat asupra faptului ca autoritatile de la nivel local au inceput sa invete sa-si asume raspunderea pentru proiecte, depasind astfel mentalitatea ca totul trebuie sa treaca prin birocratia de la centru. In cazul autoritatilor locale, ele trebuie sa ceara sprijin prin fonduri europene dupa ce au gasit ideea, in functie de nevoile respectivei comunitati.
Directorul EurActiv.ro a vorbit si despre „capcana fondurilor”, explicand ca cine doresta sa ia banii doar ca sa ia banii se trezeste ca, daca nu indeplineste ceea ce este prezentat in proiect, ramane cu fondurile date, nu luate.