Sari direct la conținut

Britanicii decid printr-un referendum national daca adopta votul alternativ

HotNews.ro
Referendum in Marea Britanie, Foto: Reuters
Referendum in Marea Britanie, Foto: Reuters

Un referendum national in Marea Britanie se organizeaza o data la o generatie. Ultimul, in 1975, a hotarat ca regatul sa ramana in Comunitatea Europeana. Joi, 5 mai, britanicii vor decide daca vor continua sa foloseasca actualul sistem de alegere a membrilor parlamentului in Camera Comunelor sau daca il vor schimba pentru votul alternativ.

Una dintre pretentiile Partidului Liberal-Democrat (LibDem) pentru a intra la guvernare cu Partidul Conservator (Tory) anul trecut a fost un referendum pentru schimbarea actualului sistem electoral din Marea Britanie – „first past the post” sau castigatigatorul ia totul – cu votul alternativ. In mod curios, Primul Ministru britanic, David Cameron, a publicat in cotidianul The Telegraph un articol justificand de ce sistemul actual nu trebuie schimbat. In acelasi timp, campania de sustinere a schimbarii planuia sa se lanseze cu discursul vice-premierului Nick Clegg, liderul liberal-democratilor, care s-a retras in ultimul moment motivand evenimentele recente din Libia, care i-au solicitat atentia. O reprezentare mai proportionala a fost ceruta de multi ani de LibDem, fiindca actualul sistem favorizeaza partidele mari, adica Laburistii si Conservatorii.

„First-past-the-post” vs. Votul Alternativ

In sistemul de votare „first-past-the-post”, o expresie folosita de fapt la cursele de cai („primul care trece linia de sosire”), se marcheaza doar un candidat, iar cel care strange cele mai multe sufragii castiga. Membrii Parlamentului sunt alesi direct de populatie si, ideal, fiecare MP trebuie sa reprezinte interesele regiunii unde a fost votat, sau risca sa-si alieneze sustinatorii. Candidatul care castiga nu trebuie sa intruneasca un numar minim de voturi, doar sa aiba cu unul in plus fata de restul.

Votul alternativ permite alegatorului sa-si numeroteze candidatii preferati. Numaratoarea initiala considera voturile pentru prima pozitie primite de fiecare candidat. Daca nimeni nu intruneste peste 50%, se organizeaza cel putin inca un rund de scrutin. In turul al doilea, candidatul cu cele mai putine preferinte pentru primul loc este scos din competitie. Dar se numara voturile pentru locul 2 de pe buletinele unde candidatul eliminat figureaza pe primul loc. Totul se repeta pana cand unul din candidati intruneste peste jumatate din voturi.

In cazul in care Votul Alternativ va strange da-urile necesare, acesta nu va fi aplicat imediat, ci dupa revizuirea hotarelor circumscriptiior electorale, care se organizeaza in 2011 si 2013. Dupa revizuire, Parlamentul britanic va vota daca implementeaza noile impartiri teritoriale. In cazul in care sunt acceptate, VA va fi folosit in toate alegerile Camerei Comunelor.

Un sistem democratic gaunos

In cadrul unei conferinte de presa recente din Londra, Peter Kellner, presedintele YouGov, una dintre cele mai importante institutii de sondare a publicului din UK, a afirmat ca pana la ultimele alegeri, publicul vota fie Conservator, fie Laburist, in proportie de aproximativ 70%, necreand controverse legate de sistemul actual de votare. Insa dupa alegerile din 6 mai 2010, cand peste o treime din alegatori au votat alt partid – care nu avea insa sansa la un procent adecvat de locuri in Parlament – s-a ridicat problema reflectarii mai corecte a voturilor publicului in culorile membrilor parlamentului. Kellner a subliniat ca sefii de partid din UK sunt alesi prin vot alternativ iar extinderea VA ar face candidatii sa caute alegatori si in afara „tribului lor” traditional. Chiar si asa, daca alegerile legislative s-ar organiza maine, Liberal – Democratii ar avea de pierdut, deoarece popularitatea lor a scazut in sondajele de opinie YouGov, reflectand reactia publicului la incalcarea promisiunilor electorale in favoarea linistei in coalitia de guvernare.

Conservatorul Douglas Carswell, membru al parlamentului, s-a aratat in favoarea unui raspuns negativ, insa nu vede solutia in nici o varianta disponibila referendumului. „Credem ca avem un sistem profund democratic, dar nu este asa. Este plin de cusururi”, a opiniat acesta. Membrii parlamentului sunt, in continuare, trasi la raspundere de Westminster si partide, in loc sa fie expusi alegatorilor. Acest „sistem democratic gaunos” are nevoie de „de o schimbare radicala”, pentru a se evita lasarea puterii in mainile oficialilor nealesi, a adaugat conservatorul. Douglas prefera un sistem in care oamenii pot concedia membrii parlamentului lenesi inainte de expirarea mandatului.

Editorul sectiei de Politica a Channel 4 News, Gary Gibbon, spune ca pe coridoarele politice oficiale se zvoneste ca David Cameron va fi sapat de propriul partid daca Votul Alternativ va trece. Panelistii au fost de acord ca un referendum in Marea Britanie nu ar trebui sa aiba loc o data la o generatie. Ultimul referendum national s-a tinut in 1975, cand publicul a votat ca Marea Britanie sa ramana membra a Comunitatii Europene. UK trebuia sa fie scena unui referendum in 2006, urmand sa decida pentru sau impotriva ratificarii Constitutiei Europene propusa la acea vreme, insa n-a mai avut loc deoarece francezii si olandezii au respins proiectul in 2005. Preseditele YouGov a sugerat un referendum in fiecare mai, ca debut al verii englezesti.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro