Brutăria din Ditrău, amendată cu 10.000 de lei de către Inspectoratul de Muncă / Motivul: împământare neconformă a unor echipamente
Inspectorii de muncă au dat o amendă de 10.000 de lei și au constatat patru abateri la brutăria din Ditrău unde sunt angajați cei doi muncitori din Sri Lanka, în urma verificărilor făcute acolo, a declarat marți la Digi 24secretarul de stat în Ministerul Muncii Tudor Polak. El a precizat că în legătură cu cei doi brutari din Sri Lanka, pentru care locuitorii din Ditrău s-au scandalizat că le ating pâinea, nu au fost constatate probleme, fiind angajați legal.
Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii, a precizat pentru Digi24 că încă nu a fost finalizat controlul, dar că abaterile descoperite până acum nu sunt grave.
„În urma controlului de ieri au fost constatate patru încălcări ale legislației în vigoare, pentru care au fost dispuse măsuri tehnice de remediere. Pentru încălcările respective au fost dispuse trei avertismente și o amendă în valoare de 10.000 de lei, aceasta fiind aplicată pentru încălcări de electrosecuritate, respectiv împământarea unor echipamente fiind neconformă”, a precizat secretarul de stat.
El a adăugat că în legătură cu cei doi muncitori din Sri Lanka, pentru care locuitorii din Ditrău s-au scandalizat că le ating pâinea, nu au fost constatate probleme, fiind angajați în mod legal.
Inspectorul şef al ITM Harghita, Dorin Male, declara pentru Agerpres că se efectuează un control „pe linie de relaţii de muncă şi securitate şi sănătate în muncă”, în fapt aspectele sesizate de oamenii din sat în ultima vreme.
În legătură cu prezenţa celor doi muncitori srilankezi, Dorin Male a precizat că a fost efectuat deja un control, împreună cu Biroul de Imigrări, în urma căruia s-a constatat că aceştia lucrează în mod legal.
Duminică, la o zi de la anunțul că îi vor scoate din procesul de producția a pâinii pe cei doi brutari din Sri Lanka, patronii fabricii de pâine din Ditrău s-au răzgândit, în fața criticilor. Kollo Katalin, administratorul brutăriei din Ditrău, a declarat, duminică, pentru Mediafax, că au făcut „oferta” de a-i scoate din producție pe cei doi „pentru liniștea satului”, dar că au decis ca aceștia să facă în continuare pâine. Femeia a spus că celor doi brutari din Sri Lanka le este teamă, însă, de furia localnicilor, la fel și angajaților care lucrează cu ei.
Localnicii, care sâmbătă s-au întâlnit pentru a discuta despre cei doi brutari din Sri Lanka, i-au acuzat pe patronii brutăriei că nu le oferă salarii decente celor din comună care lucrează acolo şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit. Unii au spus că au lucrat la respectiva fabrică şi şi-au povestit experienţele personale, susţinând că munceau mult mai multe ore decât erau pontaţi, că nu li se plăteau orele suplimentare sau că patronul s-ar fi purtat cu ei ca şi cum ar fi fost sclavi.