Business report: 1% din companii controleaza 67% din businessul din Romania; TOP 300 Capital: Milionarii care au facut avere din fotbal; Dosarul electronic de sanatate, obligatoriu de maine pentru toti romanii: ce contine, cum arata si la ce e bun
1% din companii controleaza 67% din businessul din Romania. Romania are un nivel de concentrare al activitatii in randul marilor firme mult mai ridicat decat celelalte tari din Uniunea Europeana. Exemplul romanesc a depasit chiar proportia „80/20”, adica regula lui Pareto, cel care a observat, in 1906, ca 20% din italieni detineau 80% din bogatia totala a tarii lor. Cele mai mari 4.500 de companii din Romania, adica 1% din numarul total, concentreaza aproape 67% din veniturile raportate de toate companiile active in anul 2015. Procentul este mai mare decat in tari precum Ungaria (64%), Polonia (62%) si Cehia (51%), potrivit unui studiu Coface, lider mondial in asigurarile de credit. De asemenea, cele mari mari 10% din firmele romanesti detineau, la sfarsitul anului 2015, aproape 91% din totalul veniturilor, potrivit NewMoney.ro.
DW: Dilema TVR: post public sau comercial? TVR nu a reusit sa-si defineasca misiunea de post public intr-un mod convingator. Ba mai mult, a intrat in competitie cu televiziunile comerciale, renuntand la canalul sau cultural si la emisiunile mai sofisticate si cu audiente mici. Am mai aratat ca atata timp cat se comporta ca o televiziune comerciala alergand dupa rating si contracte de publicitate, TVR nu poate pretinde o taxa obligatorie: este incorect atat fata de public cat si fata de televiziunile private. Problema cea mai importanta nu este protejarea independentei editoriale (o simpla iluzie si un subterfugiu pentru a pretinde subventii nemeritate), ci definirea misiunii publice a acestor posturi. Daca radioul are o orchestra si o sala de concerte, editeaza discuri din arhiva si are canale cu misiune culturala bine definita, TVR ramane datoare, scrie Deutsche Welle.
Dosarul electronic de sanatate, obligatoriu de maine pentru toti romanii: ce contine, cum arata si la ce e bun. Dupa mai bine de doi ani de amanare, incepand de maine medicii sunt obligati sa initieze si completeze dosarele electronice ale pacientilor lor. Dosarul electronic de sanatate va contine toate informatiile importante despre starea de sanatate a pacientului: alergii, intolerante, transplanturi, istoricul de boli, rezultatele analizelor, interventiile suferite de-a lungul timpului, imunizari si multe altele. Toti romanii vor avea dosare electronice de sanatate. In cazul urgentelor medicale, dosarul electronic de sanatate iti poate salva viata, scrie Economica.net.
TOP 300 Capital: Milionarii care au facut avere din fotbal. In afara unor cazuri extraordinare, fotbalul romanesc nu produce bani, ci consuma. Si asta, in logica simpla a oricarui businessman, nu este o afacere care sa merite atentia. TOP 5 averi din fotbal in Top 300 Capital: Mircea Lucescu 25-28 milioane euro Cosmin Olaroiu 22-24 milioane euro Gheorghe Hagi 21-22 milioane euro Cristian Chivu 20-22 milioane euro…
Cum cumperi de la Fisc o casa ramasa fara mostenitor. O categorie aparte de bunuri scoase la vanzare de Fisc sunt succesiunile vacante. Proprietari au murit fara a lasa mostenitori, si care au intrat in posesia statului. Acestea devin adevarate chilipiruri, pe masura ce statul diminueaza pretul, de la o licitatie la alta. De exemplu, pe data de 17 noiembrie, Directia Finantelor Publice Prahova organizeaza licitatia pentru vanzarea, in Sinaia, a unui apartament cu doua camere, cu suprafata de circa 45 mp, pretul de pornire fiind de circa 22.000 de euro (100.000 de lei). Pretul este destul de avantajos in conditiile in care un apartament de doua camere in aceasta localitate valoareaza intre 35.000 si 50.000 de euro, in functie de amplasament, scrie Adevarul.
Uberizarea afacerilor: vor rezista businessurile clasice valului online? Afacerile clasice din retail, transporturi, turism si alte servicii sunt amenintate de online. Diversitatea domeniilor de e-commerce si noile tendinte de tipul time-sharing au muscat zdravan din piata traditionala. Fie ca este vorba de Uber, de Airbnb, Amazon sau Alibaba, toate aceste platforme sunt amenintari la care oamenii de afaceri cu companii clasice se vad nevoiti sa reactioneze. Marcat de povestea afacerii cu gheata din Cuba, unul dintre cei mai importanti oameni din curierat, Felix Patrascanu, CEO al Fan Courier, recunoaste ca actualele afaceri vor rezista doar daca se vor adapta noilor evolutii ale pietei, scrie NewMoney.ro
Preturi Peugeot 3008 pentru piata din Romania. Versiunea entry-level a noului Peugeot 3008 are un pret de pornire de 20.399 de euro cu TVA. Pentru aceasta suma vei primi motorul de 1,2 litri PureTech de 130 CP cuplat la o cutie manuala cu sase trepte. Cel de-al doilea motor pe benzina din gama are 1,6 litri si ofera 165 CP. Pretul de pornire pentru aceasta varianta pleaca de la 24.232 de euro cu TVA. Fanii motoarelor diesel au la dispozitie unitatea de 1,6 litri care este oferita in trei versiuni de putere, scrie auto-bild.ro.
Topul National al Firmelor: Dacia – excelenta in afaceri, Banca Transilvania – cea mai performanta la Bursa. Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a prezentat joi Topul National al Firmelor 2016, un clasament care a luat in calcul peste 660.000 de companii. In cadrul evenimentului, compania Dacia Automobile SA a fost distinsa cu premiul pentru Excelenta in Afaceri (avand in vedere rezultatele inregistrate la export), iar Banca Transilvania, cu premiul pentru cea mai mare crestere la Bursa de Valori Bucuresti (BVB). De asemenea, compania Bittnet Systems SA a fost premiata pentru cea mai mare ascensiune dupa listarea pe piata AeRO a BVB, scrie Capital.ro.
Zece mituri despre conversia francilor elvetieni. Scoasa din sertar in prag de campanie, legea conversiei creditelor in franci elvetieni a polarizat opinia publica. Opozantii invoca efecte catastrofale, iar sustinatorii vad in ea un act de dreptate. Numai ca la o privire atenta lucrurile se vad putin altfel. NewMoney analizeaza la rece zece mituri despre legea atacata de Guvern la Curtea Constitutionala. Un ajutor pentru romanii cazuti victima riscului valutar. De aceasta lege ar urma sa beneficieze un numar limitat de datornici. Concret, 51.334 de persoane aveau la sfarsitul lui iulie credite in franci elvetieni (CHF).