Sari direct la conținut

Business report: ANALIZA Are nevoie Romania de un nou acord cu FMI?; Ai avut restante la banca? Vezi daca mai poti obtine un imprumut; Stii cate minute ai vorbit la mobil luna asta? Aplicatia care iti calculeaza factura la telefon si de acum 10 ani; BNR alege deprecierea controlata a leului

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Ce trebuie sa stii pentru a te stabili in cea mai bogata tara din Europa, care nu face parte din UE. Aceasta tara este considerata una din cele mai bogate din lume si nu este afectata de turbulentele economice la nivel global, beneficiind, in ultimii ani, de cresteri constante, solide si durabile, datorate in principal exploatarii rationale a resurselor de petrol si gaze naturale. Norvegia este o tara industriala foarte dezvoltata, cu o economie deschisa, orientata inspre export. Considerata una din cele mai bogate tari din lume, Norvegia a obtinut scoruri foarte mari si in ceea ce priveste nivelul de trai, speranta de viata, ingrijirea medicala si calitatea locuintelor. Secolul XX a fost o perioada de crestere economica continua si viguroasa pentru Norvegia. Desi nu exista statistici oficiale in privinta numarului de persoane care au emigrat din Romania, multi estimeaza ca acest numar ar fi in jur de 3 milioane. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana s-a obeservat un influx de romani in tarile nordice, printre acestea numarandu-se si Norvegia. Desi membra EFTA, Norvegia a impus restrictii romanilor si bulgarilor pe piata fortei de munca, scrie Capital.

Societatea Romana de Comert si industrie, o solutie pentru finantarea Oltchim. Fondul Monetar International (FMI) nu este de acord cu infuzia de capital de la stat pentru salvarea Oltchim Ramnicu Valcea, sustin surse din Ministerul Economiei. FMI agreeaza, in schimb, finantarea combinatului prin Societatea Romana de Comert si Industrie, mai spun sursele noastre. Societatea Romana de Comert si Industrie este acea firma cu capital de stat, pe care Guvernul a consfintit-o printr-o Ordonanta, pe la jumatatea lunii octombrie, si care va derula activitati de comert exterior. Sursele noastre sustin ca, de fapt, aceasta societate este creata special pentru Oltchim si va functiona ca un SPV (special purpose vehicle). SPV-ul statului va asigura (prin credite bancare), potrivit surselor din minister, fondurile pentru materia prima, va asigura comenzile si va plati Oltchim pentru serviciile prestate (procesare). Firma, detinuta 100% de Ministerul Economiei, ar urma sa fie infiintata oficial chiar in aceasta saptamana, cand sunt asteptate sa iasa toate actele de la Registrul Comertului, noteazaBursa.

Stii cate minute ai vorbit la mobil luna asta? Aplicatia care iti calculeaza factura la telefon si de acum 10 ani. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat recent o aplicatie prin care utilizatorii telefoniei mobile pot afla cat ar fi platit in urma cu un deceniu pentru minutele de convorbire pe care le consuma in prezent. Pe baza datelor despre actualul nivel al consumului de servicii de telefonie mobila, utilizatorul poate afla costul la care ar fi achizitionat aceleasi servicii in urma cu zece ani. Piata romaneasca a telecomunicatiilor a crescut cu 75% in intervalul 2003-2011, la 3,5 miliarde euro, reprezentand circa 2,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei, potrivit datelor autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a declarat recent ca utilizatorii romani beneficiaza in prezent de unele dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeana la telefonia mobila, respectiv 2,2 eurocenti pe minut, de sapte ori mai putin decat in 2003, ca urmare a reglementarilor ce au stimulat concurenta pe piata de profil, informeaza Gandul.

SRL-UL „vinde orice” câştigă toate licitaţiile la RATB Să ai siguranţa că afacerea ta va merge orice s-ar întâmpla este visul oricărui antreprenor, nu numai din România. Iar când această siguranţă se traduce în sume impresionante, care cresc de la an la an, indiferent de contextul economic sau politic, lucrurile par desprinse din poveşti. De groază, am spune noi, românii păgubiți. Pentru că sunt bani de la buget, iar afacerile se derulează cu RATB, o companie care trăieşte din subvenţiile de la stat, scrie Income Magazine

Ambele mari platforme electorale (ARD si USL) vin cu promisiuni de reducere a impozitului pe venit. ARD propune reducerea atat a impozitului pe venit, cat si a celui pe profit la 12%, pe cand USL propune introducerea unor cote progresive (8%, 12%, 16%), astfel incat reducerea de impozit este ceva mai consistenta pentru cei cu venituri mici si mai mica pentru cei cu venituri mari. Este oare aceasta principala prioritate pentru Romania? Consider ca in acest moment avem deja un impozit pe venit la un nivel extrem de competitiv si ca nu aceasta este problema ce trebuie adresata in prima faza. Avem insa un sistem al contributiilor sociale care intruneste toate criteriile pentru a fi un dezastru: cote uriase (45% pentru veniturile din activitati dependente); foarte complicat: 3 contributii ale angajatului, 6 ale angajatorului pentru veniturile din contracte de munca iar fiecare tip de alt venit are proriul tip de tratament, de multe depinzand si de existenta sau nu a unui contract de munca; destul de multe exceptii si, deci, si moduri de ocolire a platii contributiilor. Continuarea pe cursdeguvernare.ro

Ai avut restante la banca? Vezi daca mai poti obtine un imprumut. Potrivit ultimelor date publicate de BNR, valoarea restantelor la creditele populatiei si firmelor a ajuns in septembrie la 27,8 miliarde lei, respectiv la o pondere de 11,9% din total imprumuturi. Vezi cat de greu pot cantari aceste intarzieri la plata creditului in cazul in care doreste contractarea unui nou imprumut, potrivit unei analize realizata de Efin.ro. Restantele la creditele acordate populatiei de institutiile bancare si non-bancare sunt transmise de acestea Biroului de Credit in cazul in care se inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 30 de zile. Este intrare in Biroul de Credit un motiv pentru care esti respins automat ulterior de catre orice banca daca vrei un nou credit? „Nu exista o lista neagra a Biroului de Credit, ci istoricul si comportamentul de plata al unui client. In functie de scoring sau istoricul de plata, bancile au diferite grade de acceptanta. Astfel, persoanele care sunt inregistrate in Biroul de Credit cu informatii negative sunt creditabile la acest moment in functie de istoricul de creditare, sumele si tipul creditelor obsinute si valoarea incidentelor de plata, profilul de risc si demografic etc”, spune Anca Bidian, CEO Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite, citat de Capital.

Angajare sigură, salarii de mii de euro. Companie din UE caut român Căutarea acului în carul cu fân. Asta par să facă românii care vor să-şi găsească un job într-o piaţă cu 25 de milioane de şomeri, cât înregistrează statele membre UE. Lucrurile arată astfel doar în statistici, pentru că în realitate oferta companiilor străine care vor să angajeze români este cu totul alta. Germania, Belgia şi Marea Britanie sunt în topul ţărilor care oferă cele mai multe joburi pentru cetăţenii români. Nu acceptă orice fel de „meseriaşi”, ci doar pe aceia pe care nu îi găsesc în propria piaţă, scrie Income Magazine

ANALIZA Are nevoie Romania de un nou acord cu FMI? O noua intelegere cu finantatorii externi va restabili increderea investitorilor in economia romaneasca, dar, pe termen mediu, va crea perceptia ca tara nu se poate descurca in absenta unor reguli impuse din exterior. Autoritatile de la Bucuresti anuntau la sfarsitul saptamanii trecute intentia de a incheia un nou acord, pentru „inca un an sau doi”, cu finantatorii internationali – Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM). Acesta ar fi al treilea acord incheiat dupa cel de tip stand-by incheiat in mai 2009 si cel de tip precaut din martie 2011. Mai are nevoie Romania de o noua intelegere cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala? Parerile analistilor sunt impartite. Un nou acord, fie el si de tip precaut, ar consolida increderea investitorilor intr-o perioada atat de dificila, reprezentand „o veste buna” pentru pietele financiare, sunt de parere analistii bancii austriece Erste. „In viziunea noastra, un nou acord cu FMI, UE si Banca Mondiala reprezinta o veste buna pentru pietele financiare, deoarece va intari increderea investitorilor, in vremuri dificile”, se arata intr-un raport al bancii, noteaza Adevarul.

BNR alege deprecierea controlata a leului. Fara investitii straine directe, fara finantare externa, cu rezerva valutara in scadere si un necesar de 25 de miliarde de euro pe an, BNR a ales, pe termen scurt, o solutie de compromis pentru leu. Romania are nevoie sa atraga circa 25 de miliarde de euro pe an pentru a finanta ratele la datoria publica externa si deficitul de cont curent. „Romania va fi nevoita sa dea inapoi finantatorilor externi si investitorilor in bonduri aproximativ 13 miliarde de euro in 2012 si 2013”, a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului fiscal si economistul-sef al Raiffeisen Bank. Un esec in cresterea absorbtiei de fonduri europene si in stimularea intrarilor de capitaluri straine private poate avea ca efect imposibilitatea finantarii deficitului bugetar, presiuni pentru deprecierea leului si chiar recesiune si criza financiara, potrivit lui Dumitru. De aceeasi parere pare sa fie si Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a spus ca fara absorbtia de fonduri europene nu putem vorbi de crestere economica. Cursul tinde sa se deprecieze pe fondul iesirilor de capital si al investitiilor din ce in ce mai scazute. O posibila abatere in sus a inflatiei fata de proiectia actuala (5,1% in 2012) ar accentua aceasta tendinta, scrie Capital.

Agentia de publicitate MPG contesta cifrele de audienta ale BRAT. Cifrele de audienta publicate de Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) sunt contestate de mai multi beneficiari (publicatii si agentii de publicitate), care considera ca datele Studiului National de Audienta (SNA Focus) – cercetare realizata de BRAT care masoara atat audienta si profilurile titlurilor din presa scrisa, cat si consumul de produse si servicii – sunt „subiective” si nu reflecta realitatea din piata. Agentia de publicitate MPG s-a aratat nemultumita de datele de audienta furnizate de BRAT, fapt pentru care, in august 2010, agentia a intrerupt contractul cu „SNA Focus”, semnat, initial, in ianuarie 2006 si prelungit, prin acte aditionale, pana in noiembrie 2009. Dupa aceasta data, „contractul se prelungeste automat cu cate 1 an, daca nu se transmite de niciuna din parti o notificare a vointei de neprelungire in termen de 3 luni pana la data la care incepe activitatea pentru fiecare an de studiu SNA”, potrivit documentelor depuse de MPG la Judecatoria sectorului 1, intr-un dosar deschis de BRAT impotriva agentiei de publicitate, in care solicita plata unor facturi neachitate de MPG, informeaza Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro