Business Report: Bani de la stat ca sa-ti pui pe picioare afacerea; Alta victima in imobiliare. Plaza Centers pierde 26,5 milioane de euro in Romania; Roibu: Redresarea "Oltchim" depinde de "Arpechim"; Cat de ieftina mai este de fapt China; Pacaleala la Orange si Vodafone. Vrei smartphone? Plateste abonamentul in avans pe cateva luni
Roibu: Redresarea „Oltchim” depinde de „Arpechim”. Functionarea Rafinariei „Arpechim” este o necesitate pentru functionarea petrochimiei „Oltchim”, atat de la Pitesti cat si de la Ramnicu Valcea, este de parere Constantin Roibu, directorul general al „Oltchim”. Domnia sa ne-a raspuns cu amabilitate la cateva intrebari despre posibilitatile de dezvoltare ale combinatului chimic „Oltchim” si despre investitiile care ar trebui facute pentru salvarea companiei. De asemenea, Constantin Roibu ne-a spus ca viitorul actionar al „Oltchim” trebuie sa fie pregatit pentru dezvoltarea petrochimiei si largirea gamei de produse petrochimice fabricate, in prezent, de combinatul valcean. Potrivit intelegerii semnate cu Fondul Monetar International, „Oltchim” este una dintre cele opt companii pe care statul intentioneaza sa le privatizeze in acest an. Anuntul de privatizare a pachetului de 54,80% din actiunile OLT detinut de stat a fost publicat saptamana trecuta, de catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie. Autoritatile au anuntat ca au optat pentru o metoda combinata de vanzare, care implica o prima etapa de negociere pe baza de oferte preliminare si neangajante, umata de „o licitatie cu oferta in plic”, scrie Bursa.ro.
Alta victima in imobiliare. Plaza Centers pierde 26,5 milioane de euro in Romania. Gigantii nu se simt deloc bine in imobiliare. Dupa ce activele GTC s-au devalorizat cu 120 mil. euro in Romania, israelienii de la Plaza Centers au pierdut 26,5 milioane de euro din valoarea proiectelor sale autohtone, in 2011, adica 73% din totalul devalorizarilor activelor totale ale companiei, iar perla coroanei, Casa Radio, a pierdut jumatate din valoare. Pe evaluarea consultantului imobiliar Jones Lang LaSalle, Casa Radio, proiect de 600.000 mp, inca nedemarat, valora in 2010 182,4 milioane de euro, iar in 2011 doar 170,3 de milioane de euro. Mult mai grava, dar in acelasi timp mai putin relevanta este devalorizarea proiectului la finalizare, de la 772 milioane de euro in 2010, la doar 331,7 milioane de euro anul trecut. Buba mare nu? Partial, finalizarea primei faze a Casei Radio fiind programata abia pentru 2014 si pana atunci se pot intampla multe. Daca economia da semne de revenire, chiar cresterea valorii proiectului sau in varianta pesimista, amanarea in continuare a demararii lucrarilor, anunta Business Cover.
Cat de ieftina mai este de fapt China. Ce impact va avea cresterea formidabila a salariilor din China asupra productiei globale? Daca alegeti sa plecati cu vaporul din Hong Kong, la intrarea in Shenzen (regiune responsabila pentru transformarea Chinei intr-un veritabil „atelier global”) veti remarca un afis imens pe care scrie „Timpul inseamna bani. Eficienta inseamna viata”. Cu o cincime din productia mondiala, China este cel mai mare „muncitor” al lumii. Pe portile fabricilor sale au iesit atat de multe obiecte ieftine, incat a ajuns sa contribuie la reducerea inflatiei in statele cu care are parteneriate comerciale. Acum, a venit timpul ca era Chinei cele ieftine sa se apropie de sfarsit. Aproape imperceptibil, costurile au inceput sa creasca, incepand cu provinciile de coasta, zone traditional industralizate. In parte, de vina a fost scumpirea terenurilor, dar si sporirea normelor de mediu si de siguranta si a taxelor. Totusi, factorul esential a fost majorarea costurilor cu forta de munca, informeaza Capital.ro.
Majorarea salariilor prin manipularea PIB-ului. Principalul truc electoral al guvernelor Romaniei in ultimii zece ani a fost unul statistic. In proiectele de buget, in special in cele din ani electorali, erau majorate atat PIB-ul nominal, cat si veniturile publice, ca procente din PIB, fapt ce le permitea majorarea cheltuielilor electorale. Incepand cu 2009-2010 insa, constrans si de criza financiara, Executivul parea ca a renuntat la magie. Pana in 2012 se pare, pentru ca de la inceputul anului, in numai doua luni, PIB-ul estimat pe 2012 a crescut ca Fat-Frumos din lacrima, cu 30 de miliarde de lei. Principalele obstacole in calea majorarii salariilor bugetarilor vin, la prima vedere, din partea creditorilor internationali ai Romaniei, Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana (CE) si Banca Mondiala (BM) si din prevederile legii responsabilitatii fiscale. „Teoretic, din punct de vedere legal, al Legii responsabilitatii fiscale, nu putem sa facem aceasta crestere cu mai putin de sase luni inainte de alegeri si, in al doilea rand, o putem face doar asumand un numar de personal mai mic. Evident, pe langa lege mai exista si alte solutii, dar nu incurajam incalcarea legii”, a fost reactia presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, la anuntarea intentiei de majorare a salariilor cu 15-16%, scrie Finantistii.ro.
Pacaleala la Orange si Vodafone. Vrei smartphone? Plateste abonamentul in avans pe cateva luni. Suntem tentati, adesea, sa acceptam ofertele operatorilor de telefonie mobila atunci cand ni se ofera smartphone-uri la preturi bune, in loc sa le cumparam la liber, fara a ne creea obligatii la Orange, Vodafone sau Cosmote. Mai mult, daca facem un calcul banal, bazat pe obligatia clientului de a pastra abonamentul doi ani, telefonul achizitionat la oferta costa de cel putin 3 ori mai mult. Insa, prea putini aleg sa-si cumpere device-ul la liber. Ultima miscare a operatorilor de telefonie mobila s-ar putea sa-i impinga pe multi dintre clientii doritori de smartphone-uri catre shopping de telefoane la liber. Astfel, Orange si Vodafone s-au gandit mai bine si au decis sa vanda Blackberry-urile, Samsung-urile, HTC-urile si iPhone-urile de la abonament la preturi mai mult sau mai putin avantajoase, dar cu obligatia de a achita in avans 3 luni de abonament, anunta VerticalNews.
Bani de la stat ca sa-ti pui pe picioare afacerea. Saptamana aceasta se da startul la finantarile prin programele guvernamentale destinate tinerilor manageri, femeilor de afaceri si mestesugarilor. Trei programe destinate sustinerii micilor intreprinzatori, finantate de stat, demareaza in aceasta saptamana. Astfel, pe data de 22 martie, incep inscrierile pentru programul tinerilor manageri, pentru cel al femeilor de afaceri si pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, a anuntat Agentia pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM). In acest fel, statul incearca sa sustina IMM-urile, care reprezinta peste 99% din totalul companiilor din tara noastra si aduc circa 70% din PIB. Programul START urmareste dezvoltarea abilitatilor antreprenoriale in randul tinerilor si facilitarea acestora la finantare. Anul acesta statul, prin AIPPIMM, a alocat acestui program un buget de 10 milioane de lei. Persoanele interesate trebuie sa se inscrie, incepand de joi, ora 10.00, pe site-ul www.aippimm.ro, completand formularul electronic de preselectie pentru workshop-urile EMPRETEC, niste cursuri de pregatire a antreprenorilor. Dupa prima etapa a programului, va urma cea de-a doua, in cadrul careia cele mai bune planuri de afaceri vor primi finantare de la Guvern, informeaza EVZ.
Cum a ajuns Oil Terminal in pragul falimentului. Acum cativa ani, la rubrica „matrimoniale” a unor ziare constantene apareau anunturi de genul: „Caut sot cu loc de munca la Oil Terminal!”. Salariile erau mari, iar beneficiile erau de necrezut. De exemplu, familia angajatului avea prioritate la angajare, potrivit Contractului Colectiv de Munca. In ciuda oricaror concepte de productivitate economica si de gasire a celui mai competent angajat, recrutarea se facea in Oil Terminal mai intai pe baza legaturilor familiale. Aceste avantaje bizare sunt mentinute inca in compania detinuta, in majoritate, de Ministerul Economiei. Li se mai adauga prevederi care spun ca, desi se lucreaza cu produse petroliere, salariatii au voie sa vina la munca sub influenta bauturilor alcoolice. De asemenea, daca este dat afara, salariatul are dreptul la 1,5 salarii compensatorii pentru fiecare an lucrat in companie. Cum salariul mediu depaseste 3.000 de lei, vorbim de sume considerabile care, practic, blocheaza posibilitatea disponibilizarilor, dupa cum spune actualul director general Silviu Wagner. Pe langa aceste beneficii se adauga si alte „maruntisuri”: tratamente stomatologice suportate de companie, concedii platite, prime de concediu, de ziua petrolistului, de Pasti, de porc, mese la preturi reduse etc. Toate acestea au fost acordate, gradual, de directorii care s-au perindat pe la conducerea companiei dupa 1990, scrie Romania Libera.
Listarea a adus un plus de vizibilitate pentru Transelectrica. Statul a agreat, prin programul cu Fondul Monetar international, sa vanda, prin piata de capital, participatii la unele companii din portofoliu. Prima pe lista este oferta publica secundara pentru 15% din Transelectrica (simbol TEL), care se desfasoara in perioada 14 -27 martie. Oferta publica initiala a Transelectrica a avut loc in 2006, fiind suprasubscrisa de peste sase ori. Analistii sunt de parere ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti a adus un plus de vizibilitate si de transparenta emitentului. Listarea pe piata Bursei de Valori Bucuresti prezinta un mare avantaj pentru firmele respective (n.r. din programul de privatizare al statului), atat din punctul de vedere al imaginii, cat si al respectarii normelor internationale, este de parere analistul Dragos Cabat. Domnia sa ne-a spus: „Din aceasta perspectiva, companiile listate vor avea o imagine mult mai buna si vizibilitate catre investitorii institutionali interni si internationali. Transparenta si guvernanta corporativa a acestor companii se imbunatatesc semnificativ la companiile listate pe piata de capital”, anunta Bursa.ro.